CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. május 31., szerda 18:39


Összefogtak a régió egyetemei, főiskolái

Összefogtak a régió egyetemei, főiskolái
Megalakult a Nyugat-dunántúli Regionális Felsőoktatás-fejlesztési Egyeztető Fórum

A Nyugat-dunántúli régió felsőoktatási intézményei, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a Fejlesztési Ügynökség tegnap, a Tanács soproni ülésének keretében írták alá a Nyugat-dunántúli Regionális Felsőoktatás-fejlesztési Egyeztető Fórumot létrehozó együttműködési megállapodást. A hálózatszerű együttműködés célja a régió képzési kínálatának fejlesztése a munkaerőpiac igényeinek megfelelően.

A Nyugat-dunántúli régió akkor lehet sikeres, ha a térség felsőoktatási intézményei között egy partneri viszonyon alapuló, hálózati szerveződésű együttműködés jön létre, amely kooperál a térség gazdasági szereplőivel, kiszolgálja azok igényét, s olyan kezdeményezésekre képes diplomásokat képez, akik választ adnak a 21. század kihívásaira:

Az együttműködő partnerek a régióban már megkezdett felsőoktatás-fejlesztési folyamatokat az együttműködési megállapodás aláírásával kívánják megerősíteni. A régió gazdasági, technológiai, munkaerőpiaci és társadalmi környezeti elvárásokra építve olyan együttműködést kívánnak megvalósítani, amely a képzés-fejlesztés folyamatosan működő rendszerének ad formát a Nyugat-dunántúli Regionális Felsőoktatás-fejlesztési Egyeztető Fórum szakmai műhelyének keretében. Az együttműködés a ROP 3.1.3 Hatékony Innovatív Partnerség projekt keretében valósulhat meg.


Az együttműködés keretein belül az alapvető szervezési és fejlesztési tényező a hálózati szemlélet, illetve az alulról jövőkezdeményezések támogatása projektalapon. A résztvevő intézmények hangsúlyozni kívánják közös megjelenésüket a közöttük kialakult funkciómegosztást figyelembe véve, továbbá céljuk, hogy a munkaerőpiac igényeit kiszolgáló szakembereket képezzenek. Az együttműködés révén egyes centrumok adott képzési irányok specialistájává válhatnak, a valósi integrációt megalapozó közös szakok fejlesztése is lehetővé válik az integráció szélesebb társadalmi konszenzusának egyidejű megteremtésével. Az együttműködők új kutatás-fejlesztési szervezeti és finanszírozási lehetőségeket kívánnak feltárni, illetve el kívánják terjeszteni az élethosszig tartó tanulás gyakorlatát. Nem utolsó sorban pedig új nemzetközi kapcsolatokat kívánnak kialakítani, továbbá a már meglévőket kívánják megerősíteni.


A célok elérését a gyakorlat-orientált képzések elterjesztése, közös tananyagfejlesztés, közös távoktatási rendszer létrehozása, közös projektek finanszírozása, a hallgatói szerződések rendszerének kialakítása, szakmai egyeztető fórumok felállítása, egységes képzés-fejlesztési dokumentáció kidolgozása, illetve a szakmai kompetenciák helyzetvizsgálatának elvégzése révén kívánják elérni.


A megállapodás keretében együttműködő felsőoktatási intézmények a Berzsenyi Dániel Főiskola, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karának Zalaegerszegi Intézete, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara, illetve az Egyetem Nagykanizsai Kihelyezett Képzési Helye, a Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem. További együttműködő a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és a fórum titkársági feladatait ellátó Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2006. május 30-ai ülésének keretében került sor a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Széchenyi Termében.

(westpa.hu-cyberpress)

Fotó: westpa.hu