CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. június 01., csütörtök 13:01


Fertő-táj építészeti tervtanács létrehozásáról állapodtak meg

Az Országos Lakásügyi és Építésügyi Hivatal és a Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodást kötött

Fertő-táj építészeti tervtanács létrehozásáról állapodtak meg

A Országos Lakásügyi és Építésügyi Hivatal és a Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodást kötött a Fertő-táj építészeti tervtanács (FVT) felállítására.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke ismertette a tervtanács működésének célját és feladatait.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj területén lévő 10 magyarországi település építészeti értékei a világörökség védelme miatt is kiemelkedő jelentőségűek, ezek megőrzése és fenntartása nemzeti jelentőségű feladat. Nem kockáztatható, hogy a beruházások intenzitása, a turizmus fejlődése során a térségben olyan nem környezetbe illő, építészeti minőséget nem képviselő objektumok valósuljanak meg, melyek kedvezőtlenül hatnának a kiemelten védett építészeti-természeti értékek összhangjára.

A területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999. (IV. 23.) FVM rendelet alapján a világörökségi területeken a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács az illetékes a kiemelkedő jelentőségű építészeti tervek bírálata tekintetében.

A Központi Építészeti -Műszaki Tervtanácsot működtető Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodott abban, hogy közös működtetésben létrehozzák Fertőd székhellyel a Fertő-táj tervtanácsot azért, hogy a döntések helyben szülessenek meg, nagy számban helyi szakemberek legyenek tagjai, az ügyintézés rugalmas és gyors legyen.

A tervtanács működésének célja és feladatai

A tervtanács működésének célja és feladatai között van a településrendezési eszköz hiánya vagy hiányos szabályozása esetén az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése, továbbá, a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési-, vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg, illetve, az építészeti örökség és az építészeti értékek (építészeti minőség) külön jogszabály szerinti védelme, egyéb fontos építésügyi (településrendezési, építészeti-műszaki, településképi, környezetalakítási, az akadálymentes épített környezetalakítási stb.) célok érvényre juttatása.

A feladatok végrehajtása során különös tekintettel kell lenni az UNESCO részére a világörökségi előterjesztésben foglaltakra, amelyek az elfogadás feltételei voltak.

A benyújtandó tervek köre

A Fertő-táj Világörökség területén az érintett 10 település önkormányzatának építési engedélyezésre benyújtandó építészeti-műszaki tervdokumentációkat előzetesen a FVT-hez kell benyújtani állásfoglalásra.

(Fertőtáj Világörökség-cyberpress)