CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. június 02., péntek 19:54


A Fertő-táj Világörökség havi hírei - 2006.június 2.

A Fertő-táj Világörökség havi hírei -

2006.június 2.

Fertő-táj honorarius curator találkozó Fertőhomokon, 2006. május 8-án

A curatorok a szokásos tavaszi ülésükön, áttekintették az egyesület működését és javaslatokat fogalmaztak meg a jövőre vonatkozóan. Kiemelt témák voltak: pedagógiai program folytatása, webalapú kommunikáció, világörökségek érdekképviselete, képzőművész kiállítások szerepe a világörökségben. Résztvevők: Andrássy Péter, Kovács György, Bak Jolán, Dr. Gimesi Szabolcs, Kenessei Károly.

Kerékpáros konferencia Halásziban

2006. május 12-én a szigetközi Halásziban került sor kerékpáros konferenciára. A résztvevők előadást hallgattak meg Taschner Tamástól, Mit ér a turista, ha kerékpáros címmel. Az előadás röviden bemutatta a Fertő-táj kerékpáros turizmusának környezetre, gazdaságra, társadalomra gyakorolt hatását. Kérésre az előadást ppt. formátumban elküldjük.

Fertő-táj Világörökség Tanácsának Közgyűlése

A Fertő-táj Világörökség Egyesület tagjai 2006. május 15-én Fertőrákoson tartották közgyűlésüket, melyen az Egyesület legújabb tagja a fertődi Porpáczy Aladár Szakközépiskola mutatta be 2 éves projektjét, mellyel nagyban hozzájárul a Fertő-táj Világörökség hagyományainak felkutatásához és megismertetéséhez, a világörökségi tudat elmélyítéséhez.

Az ülésen résztvett Körmendy János Megyei Főépítész is, aki a Fertő-táj Tervtanács létrehozásának alakulásáról tartott tájékoztatót.

Hídverés a régió partjai között

2006. május 17-én Bozzay Balázs szervezésében a Hévíz-Keszthely kistérség tagjai, mintegy 20 fő, látogatott el a Fertő-tájra. hogy megismerje a Fertő-tájat és a közös tulajdonságok és érdekek alapján együttműködést kezdeményezzen. Találkozókon részt vett: Völgyi János polgármester Hegykő, Dr. Jakab Zsolt jegyző Hegykő, Fülöp Géza polgármester Fertőd, Alois Lang IUCN, Fersch Attila FHNP és Taschner Tamás.

Soproni Borünnep május 26-27-28.

A soproni borvidék borait 21 soproni borosgazda kínálgatta három napon át a Fő téren, ahol a nem túl kedvező időjárás ellenére is rengetegen megfordultak az elmúlt hétvégén. Külön élményt jelentett az, ahogyan egy-egy borosgazda borait szakszerű magyarázattal kísérve kínálgatta

A három napig tartó rendezvényre Ausztriából, Svájcból is érkeztek vendégek a fúvószenekari fesztiválra, hiszen amint az Sopronban köztudott, a hagyományok szerint a bor és a muzsika közös ünnepe a borünnep.

2006. május 28. Kerékpárút átadás Hegykő

Minden út Hegykőre vezet. Még a kerékpárutak is – mondta ünnepi beszédében Völgyi János, Hegykő polgármestere. – Egy 180 millió forintos beruházással gazdagodott a településünk. A belterületi kerékpárút megépítésére 2004-ben nyertünk pénzt egy Phare-pályázaton. Ezt egészítette ki a Belügyminisztérium és a saját önrészünk. A kerékpárút kivitelezésével egy időben a Kossuth utca ivóvízvezetékeit, valamint a bekötéseket is kicseréltettük, mintegy húszmillió forintból.
A polgármester megjegyezte, évről évre több turista látogat Hegykőre. A tegnap átadott kerékpárútból a vendéglátók és a termálfürdő is profitál, hiszen korszerű és biztonságos körülmények között lehet közlekedni a településen.
Az avató után Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke adta át Völgyi Jánosnak az új megyezászlót, valamint a megye 56. születésnapjára megjelentetett kötet két példányát. Forrás: Kisalföld On-line

V. Bodzavirág Fesztivál

Ötödik alkalommal rendezték meg Fertőbozon a Bodzavirág Fesztivált, ahova a rossz idő ellenére is sokan látogattak el Fertőbozra a múlt hétvégén. Az istentiszteletet követően a kitelepítési emlékszobor felszentelésére került sor, majd a kitelepítettek és az egykor itt maradt boziak közös ebéden vettek részt. Ezt követte a megyei önkormányzat által adományozott megyezászló átadása, melyet Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés alelnöke nyújtott át Henn Márton polgármesternek A Bodzavirág Fesztivál ezután kezdődött. Az érdeklődők olyan bodzából készült finomságokat kóstolhattak meg, mint például a rántott bodza vagy a bodzakrém leves. A jó hangulatról dalárdások, fúvósok és táncosok gondoskodtak.

Közhasznúsági jelentés

Fertő-táj Világörökség Egyesület Titkárságán 2006. május 31-én tartott közgyűlést Ivanics Ferenc, az Egyesület elnöke. A megbeszélés fő témája a közhasznúsági jelentés elfogadása volt. A jelentést az Egyesület 2006. június 31-ig köteles közzé tenni a Kisalföld c. napilapban

20 000 db világörökségi térkép

Május utolsó hetében került nyomtatásra az a világörökségi térkép, melyről már korábban is írtunk. A térképet az osztrák világörökségi egyesülettel közösen készítettük. Elsősorban az ideérkező látogatók tájékozódását szeretnénk megkönnyíteni. A térkép hamarosan irodánkban is megvásárolható lesz.

Tervtanács a Fertő-tájon

2006. június 1-én 10.00 órakor jelentette be Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke, hogy két nappal korábban aláírásra került az a keretmegállapodás, melynek célja a Fertő-táj építészeti tervtanács (röviden FVT) létrehozása.

A területrendezési, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 40/1999. (IV. 23.) FVM rendelet (továbbiakban rendelet) alapján a világörökségi területeken a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács az illetékes a kiemelkedő jelentőségű építészeti tervek bírálata tekintetében.

A Központi Építészeti -Műszaki Tervtanácsot működtető Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal és Fertő-táj Világörökség Egyesület megállapodott abban, hogy közös működtetésben létrehozzák Fertőd székhellyel a Fertő-táj tervtanácsot azért, hogy a döntések helyben szülessenek meg, nagy számban helyi szakemberek legyenek tagjai, az ügyintézés rugalmas és gyors legyen

Képzés Világörökségi információs pontok részére

A hegykői Tornácos Panzióban Taschner Tamás tart előadást 2006. június 9-én az információs ponthálózatba jelentkezők részére. A képzés után a résztvevők átvehetik az információs pont létesítéséhez adott tárgyi eszközöket.

Ismerjük meg közelebbről a világörökségeket!

2006- tól minden hírlevelünkben találhattok egy rövid leírást egy világörökségi helyszínről.

Első körben szeretnénk a Fertő-tájat részletesebben bemutatni, hisz a legfontosabb, hogy az ember saját környezetét minél jobban megismerje. Ha már mindent megtudtatok a Fertő-tájról, akkor tágabb környezetünket, azaz a magyarországi világörökségek szépségeit tárjuk majd elétek. Ötleteket adva ezzel kirándulásaitokhoz, nyaralásaitokhoz.

A Fertő-tájat nem lehet könnyen megismerni, mint a búvó patak rejtőzik és csak a beavatottaknak tárja fel rejtett szépségeit!

Képzeletbeli kirándulásunkon ma Fertőszéplakra látogatunk!

Fertőszéplak Magyarország észak-nyugati részén, az osztrák határtól 10km-re, Fertőd város közvetlen közelében található.

Az első legrégibb oklevél, amely a falu nevét Siplak néven említi 1250. február 16-án keletkezett, amelyben Osl Miklós birtokrészeit, így Széplakot is öt részre felosztják. Majd ezt követi egy 1261-ben íródott oklevél, amit a győri káptalan előtt hitelesítenek, amely Széplak hatodrészének elzálogosítását rögzíti.

A falu sokszor cserélt gazdát. Legrégibb birtokosa az Osl nemzetség volt.
A XIII-XIV. században földesúri vámszedőhelyként tartották nyilván Széplakot. Nevezetesebb birtokosai a Nádasdyak voltak. A falu gazdája volt Nádasdy Ferenc is, akit 1671-ben, mint a Wesselényi-összeesküvés résztvevőjét kivégeztek.

1682-vel Széplak történetében új fejezet kezdődik, Széplak a Széchényiek birtoka. A család anyagi alapjainak biztosításában a vezető szerep Széchényi György esztergomi érsek nevéhez fűződik. 1643-ban már csanádi püspök, később győri, pécsi, kalocsai püspökké is kinevezik. 1685-tõl esztergomi érsek.

Széplakon a mai templom helyén a XII-XIII. században fából épült templom állott.

A templom alapjait még a Széchényiek rakták le 1728-ban és 1737-ben készült el. A homlokzaton IHOS betûk - In Honorem Omnium Santorum - hirdetik, hogy a templomot a Mindenszentek tiszteletére szentelték fel.

A templommal szemben áll a ma magtárként használt Széchényi kastély. Ebben az épületben született 1754. április 28-án Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója.

A faluban található múzeumban a régi falusi, mezővárosi építészet jellegzetes háztípusait, épületegyütteseit igyekeztek megőrizni. Az első házban helytörténeti, a környék háziiparát és a Fertő halászatát bemutató kiállítás, a másik háromban pedig lakásrekonstrukciók találhatóak. Belépő: 200Ft diák, 400Ft a felnőtt. Nyitva: keddtől-vasárnapig 9órától 17óráig.


Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
9436 - Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.
Tel.:99/537-140 Fax: 99/537-141