CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. jĂşnius 06., kedd 21:30


Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem 2006. június 7-én, 17.00 órakor a B.W. Pannónia Med Hotel Európa-termében

Soproni Területfejlesztési Szabadegyetem
Nem a régiót kell etnicizálni, hanem az etnikumot kell regionalizálni

2006. június 7-én, 17.00 órakor a B.W. Pannónia Med Hotel Európa-termében tartják  a Soproni Területfejlesztési szabadegyetem soron következő előadását.

Magyarország uniós versenyképessége növelésének egyik előfeltétele, hogy a régióknak önálló fejlesztéspolitikájuk legyen, megvalósításukhoz pedig eszközökkel és kompetenciákkal rendelkezzenek. A területfejlesztés, illetve a regionális tudomány és társadalom-tudományai időszerű és izgalmas témaköreiből ad válogatást a soproni Területfejlesztési Szabadegyetem, amelyet Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Soproni Regionális Tudományi Műhely hívott életre a Hatékony Innovatív Partnerség (HIP-ROP 3.1.3) projekt keretében.

Június 7-én, délután 5 órakor folytatódik a Területfejlesztési Szabadegyetem előadás sorozata. A Pannónia Med Hotel Európa Termében ezúttal a kisebbségek regionális szerepéről gondolkodnak közösen a meghívott szakemberek.

Az Európai Unió kohéziós politikájával kapcsolatos alakuló tervei kiemelt figyelmet fordítanak a határokon átívelő együttműködés erősítésének. Ez lehetővé teszi olyan fejlesztési koncepció, illetve stratégia kidolgozását, mely élni kíván a határokon átnyúló regionális együttműködés lehetőségeivel. Ennek érdekében abból kell kiindulni, hogy:
Nem a régiókat kell etnicizálni, hanem az etnikumot regionalizálni
A kisebbségek helyzete a többség nélkül nem megoldható

Látható, hogy a régiók közötti együttműködés komoly mértékben hozzájárulhat a fejlettségi szintkülönbségek kiegyenlítődéséhez, a régiók gazdasági növekedésének dinamizálásához megteremtődött az esély. Élni kell vele! Fontos tehát tudomásul venni és nem lehet figyelmen kívül hagyni a XX. századi keletközép-európai történelem egyik legfontosabb tanulságát, miszerint a kisebbségi kérdés a többség nélkül nem megoldható. Csakis gazdaságilag erős és/vagy a munkaerőpiacon versenyképes kisebbség teremtheti meg és tarthatja fenn saját intézményrendszereit, ami előfeltétele az egyenrangú együttműködésnek, az új intézményekben való részvételnek.

Jászi Oszkár A nemzeti államok kialakulása című munkájában írja 1912-ben, hogy egyfelől hat a nemzeti szerveződés, másfelől hat az integráció. – A gazdasági egységesedés és a demokrácia elvei alapján megteremthető a két tendencia összhangja.–  A történelem logikája a XX. században a hatalmi erőviszonyok és érdekek, a nacionalista önzés direktíváit követte, nem engedte az optimális és ésszerű, a demokrácia, a nemzeti egyenjogúság, a szabadkereskedelem alapján álló alternatíva megvalósulását. Minden, a térségben élő nép drágán fizetett érte. A XXI. század esélyt ad az összhang megteremtésére.

Meghívott előadó Törzsök Erika, Európai Összehasonlító Kisebbség-kutatások Közalapítvány elnöke

Vitafórum résztvevői Payrits Ferenc, Horváth nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kópháza
Wild Róbert, Német nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Fertőrákos
Tóth Imre, Soproni Múzeum

További információ: a.fabian@ktk.nyme.hu, laura@ktk.nyme.hu, andras.vissi@westpa.hu, adrienn.kozma@westpa.hu