CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. jĂşnius 07., szerda 23:12


Olyan fejlesztésekre kell pénzt szánni, amelyek a soproniak szándékának is, akaratának is megfelelnek

A Soproni Védegylet a Koronázódombi kilátóról, a Deák-térről, a tűzoltólaktanyáról

A Soproni Védegylet a Koronázódombi kilátóról, a Deák-térről, a tűzoltólaktanyáról

A Soproni Védegylet ,,megdöbbenve értesült arról, hogy valaki, vagy valakik” a város polgárainak megkérdezése nélkül a Koronázódombon egy közel 30 méteres kilátót kívánnak építtetni." A tervezett objektum közelebb lenne a Belvároshoz, és magasabbra épülne, mint a Szent Mihály templom. Méreteire jellemző, hogy a bencés templom magassága 43 méter, az Orsolya-templomé pedig 30 méter.

- Valóban szükségünk van egy újabb toronyra? Kell konkurencia a Károly-kilátónak, vagy a Tűztoronynak – tette fel a kérdést a Védegylet elnöke Vadon László június 7-én a szervezet június 7-én tartott sajtótájékoztatóján.

,, Mi fejlődéspártiak vagyunk” – mondta Vadon László, de kifejtette: A Védegylet szerint olyan fejlesztésekre kell pénzt szánni, amelyek a soproniak szándékának is akaratának is megfelelnek. Nem biztos, hogy a 80 millió forintos költséggel megvalósítandó építmény, –amely sem a választott hely, sem esztétikai megjelenésében nem jó – közös szándékot, vagy érdeket szolgál.

A Soproni Védegylet fontosnak tartja a Koronázódomb rehabilitációját ezért két megoldási javaslatot is megfogalmazott. Egyrészt a kijelölt helyen egy kilátóterasz létesítését javasolja, amely illik a város és a hely arculatához, vagy ,,ha polgármester úr ragaszkodik a méretekhez, akkor a tervezett kilátónak megfelelő helyet kell találni a belvárostól távolabb. Sopronnak van elég tornya, inkább ezek felújítására kellene költeni” – fogalmazott Vadon László – annál is inkább, hogy a közeli Bécsi-dombon már van egy kilátó.

Németh Árpád, a Soproni Védegyletnek a Deák-tér rekonstrukciójával kapcsolatos álláspontját fejtette ki.

Elmondta: A Deák-tér felújítása már el elkezdett beruházás, ezért a munkálatok felfüggesztését kérni teljesen irreális lenne. Ez a lépés aláásná Sopron szavahihetőségét az EU-n belül, és a további pályázatok sikerét is veszélyeztetné.

Németh Árpád kifejtette: A Védegylet pozitívan értékeli azt, hogy a ,,Deák-térrel egyáltalán történik valami”, és hogy EU-s pénzeket sikerült megszerezni a rekonstrukcióhoz, azonban ez nem adhat felmentést a beruházás tervezése idején elkövetett hibákra.

Egy ilyen méretű átalakítás esetében az ott lakók joggal várják el, hogy hallgassanak a véleményükre a döntéshozók.

Ezért a Védegylet azt javasolja, hogy a munkálatok folytatása mellett a városvezetés haladéktalanul kezdjen el konzultációt az érintettekkel azokról a kertépítészeti lehetőségekről, amelyeken a terv keretein belül még változtatni lehet. Németh Árpád még több, a tér átalakításával kapcsolatos részletkérdést is érintett: többek között a játszóterek kutyáktól való védelmét, térfigyelő kamerarendszer működtetését.

A Védegyletet a tűzoltó laktanya sorsa is foglalkoztatja, amelynek a rehabilitációja a mentőállomás elköltözése után időszerűvé válik. A Soproni Védegylet arra hívja fel a városvezetés figyelmét, hogy ennek megvalósítása előtt, – a Deák-tér esetében történteknek a tanulságát levonva – folytasson minél szélesebb körű konzultációt a hely megfelelő rehabilitációja és hasznosítása érdekében, különös tekintettel a területen található szecessziós épület megőrzése és a zöld felületek növelése érdekében, amelyek zárt játszótereknek, vagy sportpályáknak is helyet adhatnának.

(cyberpress)