CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. jĂşnius 10., szombat 08:33


Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Védegylet és a Szövetség Sopronért Egyesület

A civil összefogást választási alternatívaként kínálják a politikai pártokkal szemben

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Védegylet és a Szövetség Sopronért Egyesület

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Védegylet Egyesület és a Szövetség Sopronért Egyesület a városi értékek és hagyományok tiszteletének, a környezetvédelem az élhetőbb környezet és a fenntartható fejlődés ügyének valamint az Európai Unió kulturális, szellemi és erkölcsi értékeinek jegyében a városi közpolitika fejlesztésének céljával.

A megállapodást Vadon László, Soproni Védegylet elnöke és dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke látta el kézjegyével június 9-én Sopronban.


A kitűzött célok érdekében a Soproni Védegylet és a Szövetség Sopronért rendszeres konzultációkon keresztül törekszik a városi közpolitika főbb kérdéseiben kialakítandó álláspontjuk egyeztetésére, a Soproni Védegylet elnöksége és a Szövetség Sopronért közgyűlési frakciója együttműködik a helyi jogalkotási ügyekben. A két civil szervezet közös választási programot dolgoz ki, mely alapját képezheti egy esetleges választási együttműködésnek.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmával Szekeres Csaba hangsúlyozta: a Szövetség Sopronért Egyesület a civil érdekek és értékek közgyűlési, várospolitikai szinten való megjelenítését képviselte és képviseli azzal, hogy önkormányzati frakciót működtet, mi több két cikluson keresztül polgármestert is adott a városnak.

- Megérett az idő arra, hogy egy civil összefogás akár választási alternatívát jelentsen a politikai pártokkal szemben – mondta Szekeres Csaba, akinek nyilatkozata szerint a helyhatósági választáson való együttműködés közös jelöltek és közös polgármester-jelölt állítását is jelenti majd.

Vadon László felsorolta azokat a célokat, amelyek az elkövetkező időszak ,,előremutató politizálását” jellemzik majd. Ezek között a környezetvédelem, az épített környezet védelme, a civil szervezetek integrálása, és az azokkal való szorosabb együttműködés is szerepel. A hatalom a civilek kezében eszköz és nem cél – fogalmazott a Védegylet elnöke, aki szintén hangsúlyozta, hogy ,,az idő most érett meg arra, hogy a civilek a közéletben a politikában hallassák hangjukat.

Az együttműködési megállapodás elvi kérdéseket rögzít a közös civil látásmódra alapozva az erők koncentrálása, és a civil kezdeményezések sikeres érvényre juttatása érdekében – hangsúlyozta mindkét szervezet képviselője, akik már dolgoznak a választási program összeállításán és minden civil szervezettel keresik az együttműködési lehetőségeket.

(cyberpress)