CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. június 15., csütörtök 12:28


Félszáz megyezászló

Félszáz megyezászló
Ezen a hétvégén is folytatódnak a megyezászló-átadások Győr-Moson-Sopron Megyében. Csornán a várossá nyilvánítás 35. évfordulójához kapcsolódó ünnepségsorozat keretében Szabó Miklós alelnök adja át a megyezászlót , és egyben a megyei önkormányzat nevében köszönti a jubiláló települést péntek délután.
Szombaton Páliban a Rábaközi Perecfesztivál, Bezin, Nagybajcson, Pinnyén és Hidegségen pedig a falunapi ünnepség ad méltó keretet a megyei önkormányzat ajándékának, a megyezászlónak az átadásához. Velük együtt már 51 megyei település lett gazdagabb egy-egy megyezászlóval.

az elmúlt hétvégén Ágfalva is megyezászlóval gazdagodott

Ágfalván az idei falunap ünnepi hangulatát emelte, hogy a település vasárnap, június 11-én átvehette az összetartozás és közösség erejét jelképező megyezászlót.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ajándékát Firtl Mátyás általános alelnök, a térség országgyűlési képviselője adta át Gaál Istvánnak, Ágfalva polgármesterének.


Firtl Mátyás köszöntőjében utalt arra, hogy Ágfalván talán minden más környező településnél is jobban érzik az emberek, hogy miben rejlik egy zászló ereje, mert a településnek van egy olyan ,,történelminek” nevezett zászlója, amely 1921 óta a hűség, a hazaszeretet, a reménység jelképe. Ezt a zászlót tűzték ki 1921-ben az állomás épületére, akkor amikor Ágfalva magyar maradt. És ezt a zászlót kitűzték az állomás épületére 1946 áprilisában is, hogy elbúcsúzzon attól az 1300 kitelepített ágfalvitól, akiket arra kényszeríttettek, hogy elhagyják szülőföldjüket.
Amikor ebbe a zászlóba másik címert kellett volna tenni, ezt a zászlót hazavitte az akkori vasutas, akinek felesége azt egy ruhásszekrényben őrizte, de minden év március 15-én elővette. Később ezt a történelmi zászlót egy garázsban rejtegették, ahova minden ünnepen elzarándokoltak. Aztán, amikor eljött az idő, és a zászlót már elő lehetett venni, akkor az a polgármesteri hivatalba került, ,,történelmi zászlóként".

Firtl Mátyás elmondta, hogy akik ennyire tisztelik a jelképeiket, azoknál a most kapott megyezászlónak is hasonló megbecsülés jut ki, mert azok érzik, hogy fontos az összetartozásra, a közös múlt, a közös jövő, a közösség ereje. Utalt arra is, hogy a megyéhez való tartozás tudata olyan közös értékek mentén alakult ki, amely megmarad, akkor is, és azzal együtt is, ha egy nagyobb régióhoz fog tartozni a település.

Gaál István polgármester a település polgármestere őszinte örömmel vette át a zászlót, és ígérte, hogy megbecsült helye lesz a település többi zászlója mellett, és ünnepeiken mindig büszkén fogják kitűzni, mind az összetartozás jelképét. Külön örömöt szerzett az a Győr-Moson-Sopron Megyét bemutató reprezentatív kiadvány, amelyből egy-egy példányt a település és a helyi könyvtár kapott, és amely a megye természeti, művészettörténeti, épített és szellemi értékeit mutatja be.
(V)