CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. jĂşnius 17., szombat 01:11


X. Szakmai Konferencia a dunántúli állami, magán- és egyházi fenntartású szociális intézmények vezetőinek

X. Szakmai Konferencia a dunántúli állami, magán- és egyházi fenntartású szociális intézmények vezetőinek

Tizedik alkalommal tartották meg június 15-16-án a dunántúli állami, magán- és egyházi fenntartású bentlakásos szociális intézmények igazgatóinak, szakmai vezetőinek és főnővéreinek szakmai konferenciáját az öttevényi Földváry Kastélyszállóban. A konferenciát Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés általános alelnöke nyitotta meg.

A szakmai konferenciát 11 évvel ezelőtt az alapítványi- és a magánfinanszírozású szociális intézmények megjelenésével együttjáró szakmai segítségnyújtás igénye tette szükségessé. Az eltelt több mint egy évtized után, mára már a magán- és az egyházi fenntartású intézmények nem igényelnek külön kondicionálást – mondta el Dr. Wappel Lászlóné, mb. módszertani osztályvezető, a rangos szakmai esemény szervezője. A magánintézmények, amint az az első magán- és alapítványi intézmények megjelenése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, minden tekintetben megfelelnek mindazoknak a szakmai követelményeknek, amelyeknek az államiak, mi több, azokat a lakóiknak, az ellátottaknak nyújtott szolgáltatások minősége, az életkörülmények és az ellátás színvonala alapján nagyrészt emeltszintűeknek tartják már számon.

Az eddigi konferenciákat elsősorban a szociális intézmények szakmai vezetőinek szervezték. Ezeket nem akkreditált képzésnek szánták a szervezők, de nem is ez volt a céljuk, miután a résztvevők mind magasan képzett szakemberek voltak.

A tíz éve megkezdett szakmai továbbképzést ugyan folytatódik, de a jelenlegi igényekhez igazodva az eddigiekhez képest más keretek között. A továbbiakban általánosan a szociális szakmának szólnak majd az előadások, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szociális területen az állami szférához tartozók is fokozottan igénylik a szakmai segítségnyújtást.

A konferencia szervezője azt is elmondta: a magas színvonalú, széles körű továbbképzés Firtl Mátyás megyei alelnök felügyelete mellett zajlott. A megyei alelnök messzemenő, elkötelezett támogatásának, továbbá Makra Ottó igazgató magas színvonalú szakmai irányításának is köszönhető, hogy tíz alkalommal megvalósulhatott a szakma által is nagyra értékelt továbbképzés-sorozat.

A konferencián ugyanakkor az intézményvezetők hangot adtak elkeseredettségüknek, mert a normatíva-csökkentés, a gáz- és villanyáremelések, és az ezekkel együttjáró drágulás a munkájuk, az intézmények fenntartásának ellehetetlenítéséhez vezet, miután a térítési díj emelése sem lehetséges egy bizonyos határon túl.

Firtl Mátyás megnyitó-beszédében szintén utalt arra, hogy a költségvetési megszorításokkal, a normatív támogatások átszervezésével a kormány ellehetetleníti az egyházi és magán-intézményeket, de az állami és önkormányzati ellátó rendszerek , amelyek a legrászorultabb, legkiszolgáltatottabb embertársainknak nyújthatnak oltalmat szintén komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. Az egyházi és alapítványi intézmények a maguk erejéből valósították meg fejlesztéseiket, hogy méltó körülményeket biztosíthassanak lakóiknak, viszont azzal, hogy emiatt emeltszintűnek számítanak, ezeket 20 százalék fölötti nornatíva-csökkentéssel sújtja a kormány. Ez bérleti díj emeléshez vezethet, ami belső feszültségeket szül.


A Dr. Piróth Endre Mentálhygiénés Otthon, a megyei Módszertani Szociális Intézmény-Módszertani Osztálya által szervezett konferencia témái között szerepelt a tartós bentlakásos intézmények aktuális szakmai feladatai, az intézmények működési, engedélyeztetési feltétel- és követelményrendszere, a demens betegeket ellátó bentlakásos intézmények ellátása, illetve finanszírozása. A konferencia második napján a bentlakásos intézményekben élő ellátottak mentálhigiénés ellátásanak alapvonalai, az idősellátás aktuális kérdései nemzetközi kitekintéssel, az időseket ellátó intézmények szakmai szempontú ellenőrzési tapasztalatai Győr-Moson-Sopron Megyében témákban hangzottak el előadások, illetve folyt eszmecsere.