CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. jĂşnius 20., kedd 21:12


Hús Zoltán festőművész kiállítása a Pannónia Med. Hotelben

Hús Zoltán festőművész kiállítása a Pannónia Med. Hotelben

Június 4-én Dubi Árpádb festőművész nyitotta meg a Pannónia Galériában Hús Zoltán kiállítását.


Hús Zoltán 1949. november 27-én született Budapesten. 1968-ban fejezte be a Képző- és Iparművészeti Gimnázium festészeti szakát, majd négyéves teológiai tanulmány után az Egyesült Államokban telepedett le. New Yorkban elfordult a modernista törekvésektől, érdeklődése a régi mesterek felé fordult, kialakítva egyéni festés- és látásmódját. 1994-ben visszatért Magyarországra. 1995-ben tagja lett a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának.


A Pannónia Hotel egyik legérdekesebb és feltétlenül értékeket mutató kiállítását köszönheti Hús Zoltánnak, aki a maga hyperrealista - retro - magyarázó-szimbolikus látás-és festésmódjával igazán eredeti figurája a magyar művészeti közéletnek. Az egyéni látásmódot egyéni külső kíséri. A térben elhelyezett, teret formázó kivitelezés, a keret síkjának többszörös megtöretése, mely a téma idősíkjainak ugrásait követi, a rejtett, de kifejező félprofilok, az emberre gyakorolt hatás ábrázolásának kísérlete és a kissé ironikus, de soha nem bántó kifejezésmód mind-mind Hús sajátja.


Külön érdekesség a szimbolikus ábrázolás áttételes volta, az alkotások különböző szintjeit, a testrészletet a szimbólummal kapcsoló vonalas összekötés, mely a művek másik részén önálló életre kel, hogy ott már magyarázat nélkül is megéljen. A kiállítás egy eredeti gondolkodó jól tömörített alakba öntött világát tárja a látogatók elé.
A tárlat június 30-ig tekinthető meg.
- DI -