CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kiállítás

2006. jĂşnius 21., szerda 12:07


Múzeumok éjszakája

Múzeumok éjszakája

A Xántus János Múzeum az idén is különlegességekkel készül a június 24-i Múzeumok éjszakájára.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005-ben kezdeményezte, hogy az előző évi – budapesti – kedvező tapasztalatok után a vidéki, megyei múzeumokban is megrendezzék a múzeumok éjszakáját az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén. A Szent Iván éji szokások a néphagyományban a tűzhöz, a varázsláshoz, a boszorkányokhoz kötődnek, így az elmúlt évben a Xántus múzeum programjai erről is szóltak. Így volt előadás a Szigetköz hiedelemvilága címmel Tanai Péter néprajzkutatótól, Szentivánéj az irodalomban címmel vers és drámarészletek a Győri Előadóművész Kör tolmácsolásában, valamint A nap-éj egyenlőség jelensége és a Nap hatása életünkre címmel Mikli Ottó asztrológustól. Nagy siker volt ez a különleges éjszaka, ami különben külföldön már bevett szokás: Ausztriától az Egyesült Államokig több mint egy évtizede rendeznek ilyen rendkívüli éjszakai programokat.

A Xántus János Múzeum az idén is különlegességekkel készül, a mottó: „Népek tánca, zenéje”. Előadáson és tárlatlátogatáson vehetnek részt az érdeklődők a Patkó Imre Gyűjtemény afrikai és távol-keleti néprajzi gyűjteményében 6 órakor, ahol Kovács Lajos orientalista tart előadást a tibeti művészet emlékeiről. Ez idő alatt olyan tárgyak, művészeti emlékek is megtekinthetők lesznek, amelyek a kiállításon egyébként nem szerepelnek. Ugyanebben az időben Egry Ildikó régész a keltákról tart izgalmas vetítettképes előadást a múzeum dísztermében. Ezt követően pedig Pusztai Antal gitárművész előadásában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A gyerekek kedvére 18.00-tól 20.00 óráig „indiános” kézműves foglalkozás lesz, és kiállítják Xántus János híres Henry-karabélyát is. A jó hangulathoz 19.30-tól a Jánossomorjai Fúvós Egyesület (német) és a Fertőhomoki Tamburazenekar (horvát) szolgáltat zenét, majd 21-től 23 óráig a Váradi Roma Café koncertjét hallgathatják meg a vendégek. A programokat éjfél előtt tűzzsonglőrök zárják. A múzeum Lapidáriuma is nyitva lesz, ahol a Kőtár kincsei a sejtelmes éjszakai megvilágításban már tavaly is nagy számú látogatót vonzottak. Újdonság, hogy a városnéző kisvonat a programhoz kapcsolódva ezen az éjszakán járatokat indít 22 óráig a Xántus János Múzeum elől, és aki felmutatja a múzeumi éjszakai belépőjegyet, az a jegyárból kedvezményt kap.

Az esős, hűvös nyár miatt a múzeum udvarát egy sátortetővel fedik le, így a kedvezőtlenebb időjárás sem tud kifogni a szervezőkön és a résztvevőkön!

A programokra kedvezményes bérletjegy váltható a helyszíneken, mellyel a többi kiállítás is meglátogatható.

Érdeklődni a Xántus János Múzeumban lehet, Győr Széchenyi tér 5. Tel: 96/310-588; 96/326-906.