CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. június 22., csütörtök 20:45


Órák és ötletek

Órák és ötletek

Jövőre vezetőségválasztó közgyűlést tart a Soproni Városszépítő Egyesület, hiszen Kubinszky Mihály professzor már húsz esztendeje ül az elnöki székben.
A legutóbbi közgyűlésen azonban nem a váltás volt a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy a meglévő eddigi feladatokat miként folytassák, illetőleg milyen újdonságokkal szolgálják Sopron városát.

Az új feladatok között két régi órának a felállításáról döntöttek: egyik a Várkerületre, a másik a Széchenyi- valamint a Petőfi – tér találkozásához kerülne. Ez utóbbi helyen valamikor állt óra. Ez 1911-ben Scharmar Károly nevéhez fűződött. Egy láncos kerítés között, sokszögű, három irányba mutató szerkezet. Amint a szóbeszéd tartja, ez eldugva valahol a Városháza pincéjében rejtőzik, bár ezt Kubinszky professzor kétli. Szerinte ez csak egy gyenge háború utáni másolat. Minden esetre a város régi hangulatát erősítheti.Nem ketyegő időmérő került a napokban a városszépítők kezdeményezésére a Balfi utca 1-2. oromzatára, hanem egy még ősibb szerkezet: egy napóra. Egy régi napóra már volt ott előzőleg, de az már rozsdamarta volt, és lassan széteső állapotban. Langer György elnökségi tag javaslatára mintegy kétszázezer forintból készült el az új napóra, a város címerével a számlapján, amely mindig a nyári időszámításhoz igazodik.
Tehát itt mindig azonos mérték lesz az érték…G. F.