CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. jĂşnius 24., szombat 10:24


Oktatási intézményeinek fenntartása a költségvetési megszorítások miatt előbb-utóbb meghaladja az egyház erejét.

Jótékonyság és megszorítás

Jótékonyság és megszorítás

Június 22-én sajtótájékoztató keretében adták át Böjte Csaba ferences szerzetesnek a győri Szeretetnapok alkalmából összegyűjtött adományt. A tákékoztatón Pápai Lajos győri megyéspüspök bejelentette, hogy Sopronban katolikus iskolák összevonására kényszerül az egyházmegye.

Szerkesztőségünk érdeklődésére Péter Tamás, a Győri Egyházmegye sajtóreferense elmondta, hogy az idei „Szeretet Napok” rendezvénysorozaton 6 millió 300 ezer forint gyűlt össze a dévai gyermekotthon javára. Az összeg egy részét a szovátai gyermekotthon fejlesztésére fogják fordítani.

A győri Egyházmegyei Hivatalban tartott sajtótájékoztatón szó volt a környék iskoláinak helyzetéről is. Az állami támogatás csökkenése miatt Sopronban két katolikus iskolát kell beolvasztani a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskolába és Gimnáziumba.

Pápai Lajos megyéspüspök elmondta: a győri egyházmegyében 9 oktatási intézmény működik, ezekben pedig, az elmúlt évben 2819 diák tanult. 2003-ban, az állami támogatáshoz, mindössze 35 millió forinttal kellett hozzájárulnia a fenntartónak, tavalyra ez az összeg 110 millióra nőtt, jövőre pedig 170 milliót kell szánnia az egyházmegyének az oktatási intézmények működtetésére. Az ilyen mértékű növekedés, dr. Pápai Lajos megyéspüspök szerint, előbb-utóbb meghaladja az egyház erejét.

A sajtóreferens beszámolt a július közepén Lyonba tartó egyházmegyei zarándoklat előkészületeiről, amelynek keretében mintegy ötven zarándok elviszi a győri Könnyező Szűzanya kegyképének másolatát, és elhelyezik a hasonló másolatokkal teli bazilika altemplomában.

Forrás: Magyar Kurír, radio.hu