CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. jĂşnius 28., szerda 22:01


Együttműködési megállapodás a Deák-tér érdekében

Tizenegy változtatási javaslat a tér térnek a park- és emlékhely funkcióinak megőrzése érdekében

Együttműködési megállapodás a Deák-tér érdekében


Együttműködési megállapodásban rögzíti három soproni civil szervezetek azokat a változtatási javaslatokat, amelyekkel a soproni Deák-tér már megkezdett rekonstrukcióját, a térnek a park- és emlékhely funkcióinak megőrzésével egyidejűleg szeretné biztosítottnak látni, a pályázati pénzek elvesztése nélkül.

A megállapodást ma a Szövetség Sopronért Egyesület képviseletében Szekeres Csaba, a Soproni Védegylet nevében Vadon László, a Deák tér Fórum képviseletében Varga Gábor látta el kézjegyével, több, köztiszteletben álló, a Deák-tér jelenlegi formában tervezett rekonstrukcióját megváltoztatni szándékozó soproni polgár jelenlétében, akik között jelen volt Andrássy Péter tanár,  dr. Barna István Király Jenő-díjas gyermekorvos, Dárdai Árpád karmester, tanszékvezető főiskolai tanár, dr. Galgóczy László nőgyógyász főorvos, Hillebrand Imre, Hillebrand György nyomdászok, dr. Juhász Kálmán orvos, Nemes András restaurátor, Perkovátz Tamás, ifj. Sarkady Sándor történész, könyvtárigazgató, Sarkady Sándor költő, ny. tanszékvezető főiskolai tanár, dr. Szarka László professzor, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének vezetője, Szokolay Sándor Kossuth-díjas és Corvin Lánccal kitüntetett zeneszerző, dr. Verő József akadémikus.

 A három civil szervezet egyetért abban, hogy a Deák-tér rekonstrukcióját nem előzte meg kellő időben tett lakossági egyeztetés. A tervek ismertetésére már csak a pályázat lezárulta után, a hatósági engedélyeztetési eljárással egyidejűleg került sor.

,,Ez, és a város vezetésének mai napig tanúsított elutasító magatartása vezetett oda, hogy a város életében kiemelkedő jelentőséggel bíró beruházás a választói elvárással szembekerült.” – fogalmazza meg közösen a három szervezet.

 - A városvezetés felelős azért, mert a közpolitikai egyeztetés feladatának nem tett eleget  - mondta Vadon László, a Soproni Védegylet elnöke, aki hozzátette: a három civil szervezet katalizátor szerepet kíván betölteni a kérdés rendezésében, amit mintaértékűnek szánnak abban, ahogyan a civil kezdeményezésre megteremthető az összefogás.

 Dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke nehezményezte, hogy a legutóbbi közgyűlésen a Deák-tér Fórum képviselője nem kaphatott szót. Kiemelte: a Deák tér ügye nem az első esete annak, hogy nagyobb volumenű beruházást a városvezetés társadalmi vita, konszenzus nélkül indít be.

 
Varga Gábor, a Deák tér Fórum képviseletében szintén kitért a soproni közgyűlésen történtekre, ugyanakkor hangsúlyozta: a kérdés rendezésében a Deák tér Fórum álláspontja változatlan. A megállapodás aláírásától azt is remélik, hogy további civil szervezetek és magánszemélyek is támogatni fogják az abban megjelölt célokat. A Deák-tér Fórum az üggyel kapcsolatos dokumentumokat honlapján közzétette, melyek között a soproni közgyűlésen készült tévéfelvételt is.

 A tizenegy cél között a három szervezet javasolja: Sopron városa álljon el a turisztikai központnak a Deák-téren történő megvalósításának szándékától, vállaljon kötelezettséget, hogy nem építenek még távlatilag sem mélygarázst a téren, a téren a csökkentett parkolási kapacitás miatt csak az ottlakók parkolhassanak, az út menti fasor földsávjának rovására ne alakítsanak ki parkolóhelyeket. Továbbá kérik a ,,gyephullám” és a ,,virágok temploma” más kertészeti – nem műszaki technikai – elemekkel való helyettesítését, és az előbbek helyére helyezni a játszóteret. Kérik a márványmedence és szökőkút eredeti helyén történő rekonstrukcióját, a térnek térkamerákkal történő felszerelését, a kialakítandó játszótér kerítésének a Liszt Ferenc Múzeum kerítésének igényszintjéhez való igazítását, és azt is, hogy a téren ne kerüljön sor tömegeket mozgató rendezvényekre.
(cyberpress)