CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2006. július 03., hétfő 22:56


Dolceta: Uniós fogyasztóvédelmi honlap indult

Dolceta: Uniós fogyasztóvédelmi honlap indult

Az Európai Bizottság június 29-én egy új internetes portált indított, hogy segítse a fogyasztókat jogaik megismerésében.

A DOLCETA nevû honlap (Developement On Line of Consumer Education Tools for Adults, Felnõttek online oktatási eszközfejlesztése - http://portal.dolceta.net) mind a 25 tagállamra vonatkozó információkat tartalmazza az alapvetõ fogyasztói jogok, illetve a pénzügyi szolgáltatások területén.


A honlap segítséget kíván nyújtani olyan kérdésekben, amelyek a mai korban szinte mindennapiak, de mégsem feltétlenül egyértelmûek. Ilyen például az interneten való vásárlás, amellyel kapcsolatosan a fogyasztó megtudhatja, mire kell különösen odafigyelnie (az eladó identitása, mit tartalmaz az ára, és mit nem, a vásárlónak joga van-e elállnia vásárlástól, vagy nincs, a személyes adatok védelmének kérdése stb.).

A honlapon a fogyasztóra vonatkozó jogok olyan címszavakra bontva találhatók meg, mint: adásvételi szerzõdés, árcímkézés, reklámozás, vitás ügyek elintézése stb. Minden címszón belül háromszintû magyarázat található, a legáltalánosabbaktól a legrészletesebbekig.

A honlap másik része a pénzügyi szolgáltatások területén kíván segítséget nyújtani a fogyasztó számára. Itt mindenki tanácsot kaphat arra, hogyan gazdálkodjon a lehetõ legjobban a család költségvetésével, melyik lakáskölcsön a legkedvezõbb a számára, vagy milyen befektetést válasszon.

Tóth Annamária
mkdsz.hu