CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. július 07., péntek 17:16


Időtlen időkig

Időtlen időkig
VOLT Fesztivál 2006
2006. július 6., csütörtök

Mi a közös a Republic, az Edda, a Kispál, a Neoton Familia és a Tankcsapda slágeriben? Örökzöldek. Hangulatbeszámolónk a 2006-os VOLT Fesztivál második napjáról.

A növekvő hold alatt játszó Eleven Hold, a Sopronban nem annyira ismert Hiperkarma, a három napig itt levő Kispál és a Borz, a legjobb slágereiből válogató Edda, az egyenesen Debrecenből érkező Tankcsapda, a régi slágereket éneklő Neoton Familia, a doboló Korai Öröm, az angol dnb és reggae zene keverékét játszó Dreadzone Sound System és az angol Andy C. Ezeket az együtteseket/fellépőket karikáztuk be a programfüzetben, és ezekbe a koncertekbe hallgattunk bele. Hiperkarmán kevesebben voltak mint a múlt heti Zöld Pardon-beli fellépésünk, Lovasiék egy külön sorral készültek (és eljátszották a Ha az életben című számukat), Lukácsék alatt felhúzták a hangerőt - talán az MTV-s élő közvetítés miatt, nem tudom, mindenesetre nem lehetett kibírni - bár maga a koncert teltházas volt.

De mindennél érdekesebb volt az Edda-koncert. A 80-as és 90-es évek slágereiből válogattak, s jellemző volt, hogy épp csak belekezdtek az egyes számaikba, a közönség - fiatal és idős egyaránt - harsogta tovább. Hasonló volt, mint a szerda esti Republic koncert, ahol Cipő elénekelte az első sort, aztán öt-hat sorig csak hallgatott. Aztán - még a szerda esténél maradva - a Republic koncert végén feljött Nagy Feró (a Beatrice énekese), és szintetizátoron játszott, és énekeltette a közönséggel, hogy "Még-még-még, ennyi nem elég". Cserébe Cipőék utolsó dala úgy kezdődött, hogy "A munkának vége, kijössz a gyárból, egy vodkától..." S Nagy Feróval együtt hajoltak meg. Leírthatalan érzés volt látni őket, együtt, fenn a színpadon, egy igazi csápolós, kezet lengető koncert végén. Ugyanezt a hangulatot varázsolta csütörtök este az Edda művek is abba a sátorba - kár, hogy ezek a zenekarok itt léptek fel, és nem kerültek fel a Nagyszínpadra, megérdemelték volna, hogy ott játsszanak. Ezt Cipő szóvá is tette, amikor a De Phazz dobosa elnyomta a zenéjüket. Azt már elképzelni sem tudom, hogy a Tankcsapda-koncert alatt hogy tudott bármelyik másik együttes fellépni - a csutkáig feltolt erősítés miatt a koncert Harkán is remekül élvezhető volt.

A koncertek között sodródtunk a tömeggel, egyik bódétól a másikig, hogy összefussunk egy-egy ismerőssel, köszönjünk olyanoknak, akikkel évente egyszer találkozunk, itt, a VOLT-on. Rögtön meg is beszéltük, milyen jó, hogy idén nem esik az eső a fesztivál alatt. Az este számunkra igazi dnb (drum'n'bass, azaz dob és basszus) partival ért véget, Attila, a CyberPress másik VOLT-os cikkírója ott ropta mellettünk, kora hajnalig.

Bacsárdi László