CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2006. július 09., vasárnap 23:29


Soproni Ünnepi Hetek - a szervezők értékelnek

Soproni Ünnepi Hetek - a szervezők értékelnek

Sokrétű, gazdag programkínálat, jó látogatottság, helyi és vendég-előadóművészek, jól bevált programstruktúra, könnyed nyári műfajok, és azok mellett fajsúlyos, különcöknek is való produkciók – röviden, címszavakban így foglalható össze az idei Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat, amely az elmúlt hétvégén ért véget.

A Soproni Ünnepi Hetek szervezésében fontos elv, hogy a programkínálat egyszerre szóljon a helyieknek és az idelátogató vendégeknek, az idén is ezt sikerült érvényesíteni – mondja Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, aki hozzáteszi:

arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a rangos rendezvénysorozatban a soproni együttesek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A nyitó hétvégén minden műfajban csak soproni együttesek mutatkoztak be.



Horváth Zoltánné

- Ebben a városban fantasztikus együttesek vannak, olyan előadók, vagy akár amatőr művészek, akik megérdemlik, hogy egy hétvégén csak az övék legyen a soproni Fő tér mondja Horváth Zoltánné.

A helyieken kívül természetesen vendég-fellépőkben és –produkciókban sem volt hiány.

A rendezvények egyik fő pillérét alkották a fertőrákosi Barlangszínház programjai, amelyek – az előző évekhez hasonlóan – opera- és táncszínházi előadásokat kínáltak.

Az Experidance együttes szívesen látott vendég, és már jövőre is már közös terveket szövögetnek, és szuperlatívuszok illetik az opera-előadásokat is.

Visszatérő vendégekként köszönthettük a kassai színház társulatát. Két előadást mutattak be a Mozart-évhez kapcsolódóan a Don Giovannit , és a Tosca-t.


Nyerges Ferenc

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója az opera-előadásokkal kapcsolatban kiemeli azt az új, de mindinkább megmutatkozó tendenciát, amely szerint, míg előző években elsősorban külföldiek jártak az operaelőadásokra, ez újabban megfordulni látszik, mert idén a soproniak is sokkal élénkebb érdeklődést mutattak az opera iránt. Ez az jelenti, hogy a helyi közönség körében az opera iránti érdeklődés gyökeret eresztett – vonja le a következtetést Nyerges Ferenc.

A Kassai Állami Opera művészei már hosszú ideje járnak Sopronba; európai viszonylatban is keresett és megbecsült társulatnak számítanak, énekeseik európai hírű és megbecsültségű sztároknak.

A Nyári Színházat, a már bevált gyakorlat és igény szerint eredetileg szabadtéri előadásoknak tervezték, de a Petőfi téri mélygarázs megkezdett építési munkálatai miatt a produkciókat a színház falain belül kellett bemutatni.

Nyerges Ferenc alátámasztotta azt a tapasztalatunkat, hogy igenis igény van a könnyedebb, ,,nyári” darabokra. A tavalyi 12 előadás után idén 23 volt, a nézőszám és a bevétel azt mutatja, hogy ezt a rendezvénysorozatot többen látogatták, mint a színházat az éves jegyvásárlók – mondja az ügyvezető igazgató. Tehát igény van a szórakoztató műfajra, és ebben a szervezők ebben jó partnerre találtak a Turay Ida Színházban, az ország egyetlen profi magánszínházában, amelyet jobbnál jobb színészek, sztárok jegyeznek, de a közönség tapsolhatott a Győri Nemzeti Sínház a Kassai Thália Színház produkcióinak is..

A Kassai Thália Színház bizonyítja azt, hogy egy szerény anyagi körülmények között dolgozó színházban is születnek jobbnál jobb előadások. A közönségnek átadott élmény arról is szól, amiről a határon túli színészek munkájának lényege: a színház, a közönség és a színpad szeretetéről. Egy tiszteletreméltó misszió a kassaiaké, akik egész Szlovákiában viszik a színpadokra a magyar nyelvet és a magyar nyelvű színjátszást – világít rá Nyerges Ferenc erre a minden színházszerető számára külön is tanulságos elemre.

Nagy számú közönséget vonzottak a kiegészítő-programok, a Fő téri minifesztiválok, és minden – szintén a hagyományok szerint – a Pro Kultúra falain kívüli helyszínekre vitt program. A Szent Mihály-, a Szent György, az evangélikus templom is a közönség által kedvelt hangverseny-helyszínek.

Horváth Zoltánné fontosnak tartja kiemelni a rangos Régi Zenei Napok sorozatot: ezt a ,,nagy fesztiválban kisebb fesztivált”, amely mindig ínyencséget jelent, és egyben hozzáértő közönséget kíván.

- Az előző évekhez képest idén viszont megjelent az a közönségréteg is, akik kifejezetten kikapcsolódási alkalmat láttak a régi zenében.

A kulturális igazgató régi álma volt, hogy a társintézmények is a Soproni Ünnepek Hetek időszakára összpontosítsák a programjaikat, mintegy kiegészítve és színesítve azokat. Ez megvalósult idén, hiszen a Múzeumok Éjszakája, a Kékfrankosok Éjszakája, a Nemzetiségi Fesztivál mind gazdagította a programkínálatot.

Természetesen minden programot és résztvevőt felsorolni nem lehet (bár megérdemelnék), de az idei rendezvénysorozat a szűkös anyagiak ellenére egy egésszé állt össze.

Aki az Ünnepi Hetek alatt Sopronban járt, az mindig talált magának valamilyen különleges programot – és ennél nagyobb elégtételt semmi nem adhat a szervezőknek, akik hamarosan már a jövő évi jubileumi Soproni Ünnepi Hetek szervezésébe kezdenek.

T.É.