CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. jĂşlius 19., szerda 14:14


ÁSZ vizsgálat a megyénél - Nagyon sok a pozitív megállapítás

ÁSZ vizsgálat a megyénél - Nagyon sok a pozitív megállapítás

Az Állami Számvevőszék átfogó ellenőrzés keretében vizsgálta a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerét. A vizsgálat lezárult, annak eredményeiről, a vizsgálat során tapasztaltakról sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintettek a Megyeházán. (A vizsgálatról készült jelentés teljes terjedelmében megtalálható az Állami Számvevőszék honlapján.)

Dr. Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese elmondta, hogy a vizsgálatra - amely a 2005. év gazdálkodását elemezte - az országosan egységes ellenőrzési program alapján került sor. Az ellenőrzés célja egyrészt annak értékelése volt, hogy az önkormányzati gazdálkodás törvényességét, szabályszerűségét biztosították-e a tervezés, a költségvetés végrehajtása, a vagyongazdálkodás és a zárszámadás során. Másrészt vizsgálták azt, hogy az önkormányzat által ellátott feladatok és az azokhoz rendelkezésre álló források összhangja biztosított-e, különös tekintettel egyes kiemelt feladatokra. Ezen túlmenően az ellenőrzés kiterjedt arra is, hogy a gazdálkodás szabályszerűségét biztosító „kontrollok” (a belső irányítási és szabályozási rendszer, valamint a belső ellenőrzési funkciók ellátása) megfelelően segítették-e a végrehajtást.

Sepsey szerint az ÁSZ vizsgálatai mindig – így ez esetben is - segítő szándékúak, azt a célt szolgálják, hogy a közhivataloknál pontos és jó szakmai munka folyjon. A nyilvánosságra hozott jelentések segítségével pedig az állampolgárok is képet kaphatnak az önkormányzatoknál és a közhivatalokban folyó munkáról.

A főigazgató-helyettes a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat gazdálkodásának átfogó vizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetés tervezésénél, a szabályzatok alkalmazásánál mindent rendben találtak, ugyanúgy, ahogy a leltározási szabályok és a számlarend kérdésében is. A jelentés „Javaslatok” részében a megyei közgyűlés elnöke felé csupán két javaslat-pontot fogalmaztak meg:

1.      a jogszabályi előírások maradéktalan betartása érdekében gondoskodjon a középületek akadálymentessé tételéről, tekintettel a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. 29. § (6) bekezdésében előírtakra;

2.      a munka színvonalának javítása érdekében: tájékoztassa a Közgyűlést a számvevőszéki jelentés megállapításairól, javaslatáról.

Sepsey Tamás „unicumnak nevezte azt, hogy a jelentés a megyei főjegyző, hivatalvezető felé semmilyen javaslattal nem élt.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke örömét és elégedettségét fejezte ki, hiszen a vizsgálat megállapításai megerősítik azt, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál körültekintő tervezés és pontos, fegyelmezett munkavégzés folyik. Olyan  szakmai munka, ami csak fegyelmezett és odafigyelő köztisztviselők csapatmunkájával lehetséges. Mindezért köszönetét fejezte ki dr. Kovács Béla hivatalvezetőnek és a hivatal dolgozóinak is.
Ponty Zita