CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. július 20., csütörtök 12:57


Megyei hírek, események

Fiatal sportolók utaznak Dániába

Győr-Moson-Sopron megye és dán testvérmegyéje, Aarhus megye kapcsolata több mint 10 évre nyúlik vissza. Az együttműködés keretében, annak egy újabb, jó példájaként július 24-31. között a Mosonmagyaróvári TE utánpótlás korosztályának 31 ifjú labdarúgója, valamint sportvezetők és edzők utaznak Dániába. A Szabó Miklós megyei közgyűlési alelnök által vezetett sportdelegáció a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően tud kiutazni a testvérmegyébe. Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi labdarúgó tornát 3 dán sportklub - köztük Aarhus város sportegyesülete - szervezi. Tavaly 10 országból 100 csapat mérte össze tudását, a szervezők az idei évben is hasonló részvételre számítanak.
P. Z.


„Virágos Magyarországért 2006 környezetszépítő verseny

A Belügyminisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus ZRt, a Magyar Turisztikai Hivatal mint a verseny kiírói 2006. évre is meghirdették a „Virágos Magyarországért virágosítási, parkosítási és környezetszépítő verseny”-t.

A nevezési határidő lejártáig megyénkből összesen 27 település adta be jelentkezését (Ágfalva, Beled, Bezi, Csorna, Darnózseli, Dunakiliti, Enese, Fehértó, Feketeerdő, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Győr, Hédervár, Kimle, Kisbabot, Kisbodak, Kunsziget, Lébény, Lipót, Mosonszolnok, Mosonmagyaróvár, Nagycenk, Sobor, Sopron, Szil, Vásárosfalu, Vitnyéd). (Tavaly 40 megyei település vállalta a megmérettetést, közülük Hédervár, Lébény és Kunsziget volt a három „dobogós”.)

A települések zsűrizését az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft, valamint kerttervezők és kertépítők csoportosan végzik.

A települések bírálata folyamatosan tart és terv szerint augusztus 15-ig befejeződik.

A bírálat meghatározott szakmai szempontok szerint zajlik. Így megfigyelik és értékelik a zöldterületek minőségét, gondozottságát, a kiültetett növények minőségét, a színek és formák harmóniáját, a parkok, fasorok kialakítását, a lakosság, civil szervezetek és a helyi vállalkozások részvételét a virágosítási mozgalomban. Végül de nem utolsó sorban a települések tisztasága, gyommentessége is meghatározó szempont a települési rangsor kialakításában.

Az országos díjkiosztó ünnepségen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2006. évben is különdíjat ad át a versenyben eredményesen szereplő megyei településnek.

A Megyei Díjkiosztó Ünnepség megrendezésére várhatóan az országos díjkiosztó után kerül sor, ahol szintén elismeréssel jutalmazzuk a versenyben résztvevő megyei településeket.
Sz. K.


Befejeződött a Rómer Ház felújításának második üteme

Mintegy 21,5 millió forintos beruházás keretében tovább folytatódott – és elkészült - a Rómer Ház felújítása, melynek során akadálymentesítették a főbejáratot és a Hrabal mozi Premier termének bejáratát, hangszigetelték a Premier terem ablakait, korszerűsítették az épület mosdóit. A beruházás keretében korszerű mozi és hangtechnikai eszközök kerültek beépítésre és megvalósult a teremben a mozivászon függönyös eltakarása és a függöny motoros mozgatása is. A Teleki utca - Nefelejcs köz sarkán elhelyezett emlékfa pedig a Széchenyi téri vastuskó hagyományát szeretné feleleveníteni. A megszépült környezetet dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Hartyándi Jenő, a Rómer Ház igazgatója ma mutatta be a sajtó képviselőinek......

Az épületben 1999 óta működő Rómer Ház Közalapítvány 2004-ben támogatást nyert az általa üzemeltetett kéttermes artmozi felújítására, a NKÖM art-mozik fejlesztési pályázatán.

A 2004. évi átalakítás – melyhez a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat is hozzájárult - csak a belső tereket érintette, a homlokzatokat nem. Ekkor felújításra kerültek a földszinti Premier terem ülőhelyei, szellőzése, és ekkor kapta meg karakteres jellegét az előtér és a galéria is.

2005-ben a megyei önkormányzat a fejlesztés II. ütemének megvalósítására újból pályázatot nyújtott be. A pályázat sikeres volt, mivel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 16,5 millió Ft-tal támogatta a beruházást, melyhez a megyei önkormányzat 4 millió Ft-ot, a RÓMER HÁZ Közalapítvány pedig 1,5 millió Ft pénzügyi támogatást biztosított. Így lehetőség nyílt a felújítás folytatására, az egyes ütemben - pénzügyi okok miatt - elmarad további fejlesztések megvalósítására.

A második ütem munkálatainak kivitelezése 2006. május 31-ig elkészült. Műszaki átadása, valamint szakmai átvétele június közepén az NKÖM szakmai bizottsága által megtörtént. Így a jövőben a művészfilmek és a karakteres kulturális programok kedvelőit még szebb környezet várja a Teleki utcában.
Ponty Zita