CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. július 20., csütörtök 14:26


Megkeressük, felépítjük

Megkeressük, felépítjük
EFOTT 2006
2006. július 19., szerda

Véletlen találkozás a Tankcsapda énekesével; a woodtoscki életérzés; kisboltépítési hadművelet - életképek az EFOTT szerdai napjáról.

"Nem szabad szóba állnom a szembejövőkkel"

A fenti mondatot egy srác hajtogatta kora hajnalban a sátrunk környékén, és a legtöbb szembejövőnek elmondta. Ahhoz képest, hogy kedden egy viszonylag üres részre sátraztunk, közel a zuhanyzókhoz, szerda délutánra már körbevettek mindent a sátrak, jópáran az úttal is bepróbálkoztak.

"Fekszünk a fűben, sorjában, szépen"

A Nagyszínpadon épp Alvin és a mókusok koncert zajlik. A nyíregyházi zenekar már megszokta a délutáni tűző napfényt, a 2001-es EFOTT-on is hasonló körülmények közt kellett játszaniuk. De itt legalább van áram, nem úgy, mint 2002-ben, Dunapatajon.
Koncert után lehevertünk a fűben, erre elsétált mellettünk Lukács László, az este fellépő Tankcsapda frontembere.

Zöld: Woodstock

Az idei EFOTT-on debütált a randikártya. A mosolygós smiley-s kártya három színben kapható. "Foglalt vagyok, hiába hajtasz rám" - ez a jelentése annak kártyának, amelyiken a piros színű kör a legnagyobb. Az infopult tájékoztatása szerint ezt főleg a lányok vásárolják, de nem csupán maguknak, hanem párjuknak is, akivel az EFOTT-ra érkeztek. A legnépszerűbb mégis a zöld kártya, amelynek üzenete nagyjából úgy írható le: Woodstock. Vagyis: jöhet bármi, csak jó legyen. A sárga színű kártyából arra következtethetünk, hogy a kiszemelt lány/fiú várja az ellentétes nemű jelentkezőket, s a találkozásból akár hosszabb kapcsolat is lehet.
"Ha nem vállalsz be mindent, akkor sárgát vegyél" - mondja az infóspultnál a srác, aki mellesleg az egész kártyaőrület atyja, s elmondása szerint nem szeretné, ha helytelen színválasztással rontanánk a szocializációs játék értékén. Az ő nyakában egy zöld kártya fityeg, így bátran kérdezzük meg tőle: "Fiúkkal is?" "Megfelelő mennyiségű sör után bármit" - hangzik a vidám válasz.

"Remélem összedől.. vagy végre megtalálják a hangerőszabályozót"

A fenti kívánság egy sátorra vonatkozott, méghozzá a Kisszínpadra. Míg a VOLT Fesztiválon a Nagyszínpad hangosítását sikerült elrontani, addig itt az EFOTT-on a Kisszínpadnál kibírhatatlan a hangerő. Vagy süketeket alkalmaznak a hangtechnikánál, vagy csak letört a főszabályozó, de az biztos, hogy koncertek közben az első 30-40 sorban nem lehet kibírni, mert a dobverésekre szinte megmozdulnak a berendezések. Pedig elég népszerű ez a sátor, szerda este itt állunk Pál utcai fiúk illetve Supernem koncerten, sőt, a Veszprémi Egyetem (pardon, most már Pannon Egyetem) hallgatói által sűrűn látogatott veszprémi Enikő-party is ide költözik az EFOTT-idejére.

"Megkeressük, ha nincs meg, felépítjük"

Az EFOTT hivatalos sajtótájékoztatóján elhangzik, hogy kedden a kisebb zökkenők ellenére problémamentesen nyitotta meg kapuit a fesztivál. Érdekes, hogy mindegyik felszólaló nulladik napként aposztrófálja keddet, míg korábban ezt is rendes fesztiválnapnak nevezték. A végén az újságírók a tusolók alacsony száma miatt, a magas italárak miatt érdeklődnek (250 Ft a sör, de 90-150 Ft a bor, és ezt sokalják többen is a kollegák közül), illetve egyikük megkérdezi, hogy a kisbolt hol van, mert ő meg nem találta meg. A sajtófőnök és a főrendező kér egy térképet, megnézik, majd a sajtófőnök Tibenszky Moni Lisa megkönnyebbülten kijelenti: "Oh, ha csak ez a legnagyobb probléma, hogy nincs meg a kisbolt, akkor most elmegyünk együtt, megkeressük, és ha nincs meg, akkor felépítjük." Korrekt, ahogy a szervezők és a rendezők hozzállása az egész EFOTT-hoz is az.

Bacsárdi László