CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. július 20., csütörtök 22:21


„A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója” emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

„A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója” emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

„A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója” megnevezésű 5000 forintos címletű ezüst emlékérme a soproni Soltra E. Tamás érem- és szobrászművész alkotása.

Az emlékérme ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm.
Előlapján a középmezőben egy szablya díszes markolata látható. A szablya markolatától balra az „1456”, jobbra pedig a „2006” évszámok olvashatók. A szablya pengéjén négyzet formájú keretben, két sorban az „550” ÉV” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján középen, álló téglalap formájú keretben Hunyadi János és Kapisztrán János egész alakos ábrázolása látható. A keret fölött az „1456” évszám, a keret alatt pedig két sorban a ,,NÁNDORFEHÉRVÁRI DIADAL” felirat olvasható.

Az emlékérméből 6000 darab készült, amelyből 3500 darab különleges - ún. proof - technológiával vert.

Soltra E. Tamás az érme bemutatóján elmondta. Az éremkészítés műfaja és technikája meghatározza az ábrázolás módját, hiszen kis felületen, sűrítetten kell vizuális eszközökkel megfogalmazni mindazt az üzenetet, amelyet a érme hordozni kíván, ugyanakkor ez esetben a művésznek azt is figyelembe kellett venni, hogy az érme tulajdonképpen pénzérmének készül.



Soltra E. Tamás

Soltra E. Tamás számos alkotása díszíti sopron köztereit, házait. Ezek között található a soproni Hűségkút, amely a soproni népszavazás 80. évfordulóját követően készült el, és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara bejáratánál található Benedek Elek-szobor.