CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2006. július 21., péntek 09:15


Ismét megyei borverseny

Ismét megyei borverseny

Több éves hagyományt folytatva - július 19-20-án ismét megrendezte megyei borversenyét a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Az idei esztendőben Nagycenk adott otthont a borok versenyének és a hozzá kapcsolódó szakmai konferenciának.




A két nyertes soproni borász

Győr-Moson-Sopron megyében két borvidék (a pannonhalmi és a soproni) található, amelyek termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy lehetőséget jelent. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tisztségviselőinek kezdeményezésére – a korábbi megyei szintű versenyek felélesztéseként – 2001 óta ismét rendeznek megyei borversenyt. A borvidékek szőlőtermelői körében népszerű és hasznos ez a tevékenység.

Július 19-én a versenyre benevezett borok szakmai bírálata zajlott Nagycenken. A zsűri 39 termelő 97 féle borát vizsgálta és kóstolta, többségben vörösbort.

A borok versengése ezúttal is szakmai programmal egészült ki: július 20-án délután a Széchenyi Kastélyszállóban a szőlészet és borászat aktuális kérdéseiről hallgathattak meg a résztvevők és érdeklődők előadásokat és tájékoztatókat, ez követően 16.00 órakor a megyei borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a megyei különdíjak átadására került sor. A program zárásaként természetesen nem maradt el a díjnyertes borok bemutatója sem. A megye legjobb fehér és vörösborát a GYMS Megyei Önkormányzat egy éven keresztül reprezentatív célra használja fel.

Eredmények:

A 2006. évi, Nagycenken megrendezett megyei borversenyre benevezett 97 féle borból a szakmai zsűri értékelése alapján 1 bor „nagyarany”, 25 nedű „arany”, 51 „ezüst” , 19 „bronz” minősítést kapott, egy termelő borát oklevéllel jutalmazták. Az év megyebora 2006-ban a fehérborok között a Lővér Pince (Sop-Vin Kft.) 2004-es, késői szüretelésű zöld veltelinije lett, az év megyebora címet a vörösborok között Iváncsics Zoltán (Sopron) 2003. évi kékfrankosa érdemelte ki.
Ponty Zita