CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. július 21., péntek 22:16


Tarka napon barnulva

Tarka napon barnulva
EFOTT 2006
2006. július 20., csütörtök

Látványos összecsapás a hadsereg tagjai között, szorgosan tevékenykedő biztonsági őrök, Gyurcsány Ferenc és Hiller István politikai látogatása, nosztalgiabuli a Republiccal - folytatódik az EFOTT.

"Igen! Uram! Igen"

A haderőreform kapcsán a honvédség is nagyobb hangsúlyt fektet a közvetlen kapcsolatteremtésre, több sátorral képviselteti magát az EFOTT-on. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hallgatói Önkormányzatával együttműködve állították fel a honvédség katonai sátrait. A közvetlen közelben fegyverek, harckocsi, és fotókiállítás is várja a kíváncsiskodókat. Minden nap lehetőség nyílik falmászásra, lőfegyver és pilóta szimulátor kipróbálására. A hét minden napján különböző fegyvernemeket is részletes bemutatnak a légierő és a szárazföldi csapatok kötelékéből.

"Az idegenek köztünk vannak és Security feliratú pólót viselnek"

Ez a mondat még a 2001-es EFOTT-ról ragadt meg bennem. Idén mindenesetre 168 fős biztonsági szolgálat vigyáz a fesztiválozókra, és teljesen korrekten valamint segítőkészen állnak mindenhez. A létszám magában foglalja az éjszakai és nappali tizenkét órás szolgálatban dolgozókat és a köztes segítőket, akik az "esti csúcs" rendezvénybiztosításban segítenek be a többi munkatársuknak. Szorosan együttműködnek a vízi rendészettel, a rendőrséggel, akik munkáját jelzésadással teszik gördülékenyebbé a rendezvény zárt területén belül. A "forró drót" és az együttműködés hivatott a rendbontás kiszűrésére és a vagyonvédelem teljes körű biztosítására. A rendezők különböző színű pólóban teljesítenek szolgálatot helyszínek szerint csoportokba osztva. A csoportokat koordinátorok vezetik, akik folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Kiemelkedő feladatnak számított számukra a miniszterelnök látogatásának biztosítása.

"El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa!"

Bár erre a napra sok együttest beszerveztek a szervezők, az est koncertje kétségkívül a Republic fellépése volt. Cipőék örülhettek, a VOLT-on hangoztatott kérésük teljesült: a Nagyszínpadra kerültek. Kilenctől gyülekezett a közönség, aztán elkezdődött egy igazi Republic-koncert: felvezető zenével, bevonulással, és egy nagy adag válogatással az elmúlt 17 évből. Mozgalmi (vagy jobb elnevezéssel közérzeti) dalok, szerelmes válogatások, népies dalok - mind-mind a Republic repertoárjából. Amikor a "Jó reggelt kívánokkal"-dallal lementek a színpadról, sejtettük, hogy még vissza fognak győzni. Visszajöttek, kétszer is. Akármilyen gyorsan változik a hazai könnyűzenei élet palettája, ez a debreceni zenekar már beírta magát a magyar zenetörténelembe, és igazi, csápolós-tapsolós koncertjeik egy kicsit visszahozzák a 90-es évek hangulatát.

Bacsárdi László

Kedves Naplóm!
EFOTT, csütörtök

Egy újabb tűzforró nap, mely elől igyekeznek az árnyékba ill. a sörcsapokhoz menekülni az EFOTT-lakók. Megkóstóltam a "málnaszörpös sör" nevű csodát, amelynek íze után nyugodtan kijelenthetem, hogy mégsem annyira szörnyű ital, mint azt eddig gondoltam. A délutánból 50 perc azzal telt, hogy vártunk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrra. Az eredetileg meghirdetett negyed kettő helyett kettő óra után pár perccel érkeztek meg a HÖOK-kal folytatott egyeztetéről. A várakozás alatt hideg csokikat osztogattak a média képviselőnek. Összeismerkedtem egy lánnyal is, aki most lesz gimnáziumban tizedik osztályos, és az iskolaújságjának tudósít. Sosem lehet elég korán kezdeni az EFOTT-ot.

A sajtótájékoztatón először Gyurcsány Ferenc beszélt az oktatás érintő reformokról, melynek célja, hogy az eddigi mennyiségi oktatás helyett minőségi oktatást kell létesíteni: átalakítani a szerkezetet, csökkenteni a létszámot, szakmailag fejleszteni. A kormány és a HÖOk között a finanszírozás kérdésében vannak feloldhatatlan ellentétek, és bár a HÖOk a törvénytervezet visszavonását kérte, ez nem fog megtörténni, hanem hétfőn, az Országgyűlés következő napján szavazásra bocsájtják.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke elmondta, ogyh amennyiben az Országgyűlés hétfőn megszavazza a törvenytervezetet, elkezdenek előkészíteni egy demonstrációt őszre. Elmondta, hogy sok kérdésben egyetértettek és fontos a felsőoktatás reformja, de a tandíj nem a megfelelő motivációs elem.

A tájékoztató után Miniszterelnök úr, Miniszter úr és a HÖOK elnöke átsétáltak a HÖOK sátorba, ahol 200-300 egyetemista várt a meghirdetett kötetlen beszélgetésre. Sokan "A fer - nem fair" feliratú pólóban voltak és a megjelentek száma is tükrözte, hogy milyen érzékenyen érinti a hallgatókat a tandíj kérdése.

Röviden összefoglalásra kerültek a sajtótájékoztatón elmondtottak, majd kérdéseket lehetett feltenni. Elsősorban az érdekelte a diákságot, hogy miért csak ilyen későn kezdtek el egyeztetni a HÖOK-kal, ill.mi történik akkor, ha valaki nem tudja kifizetni a tandíjat. Miniszterelnök úr elmondta, hogy hasonló gondolkodású és gazdálkodású országot szeretne, mint Svédország, Dánia vagy Finnország, olyan országot, ahol mindenki megtalálja egyéni számítását is. Zárszóként Ekler Gergely szavai hangzottak el, melyben ő is kifejezte helyeslését, hogy olyan szintű gazdálkodása legyen országunknak, mint a fent említett országok, de különösképpen azért lenne jó hasonló országokban élni, mert azokban nincs tandíj.

Az este folyamán fellépett a Nagyszínpadon a Ghymes együttes, őket váltotta fél tízkor a Republic, majd ezt követően a jól ismert Hooligans slágerek csendültek fel. A Kisszínpad műsorán Colorstar, Anima Sound System, majd Yonderboi szerepelt, a keményebb, rockosabb stílus kedvelői pedig a Tribute színpadnál szórakozhattak.

A sör hideg, a víz kellemes és igen Anyu, jól vagyunk!

Valee

Az EduPress jelenti a politikusok EFOTT-on tett látogatásáról

Ha ma lennék egyetemista, ugyanazt gondolnám a fer-ről, mint most miniszterként, úgyhogy továbbra is támogatom annak bevezetését - felelte Hiller István az Edupress kérdésére. A szaktárca vezetője Gyurcsány Ferenccel és a HÖOK elnökével tartott fórumot a felsőoktatási hallgatók előtt csütörtök délután az EFOTT-on.

A vártnál hosszabbra nyúlt egyeztetések után rövid sajtótájékoztatót tartottak az érintettek, amelyen ugyanazok hangzottak el, mint az ezt követő hallgatói fórumon: az álláspontok nem közeledtek. Ugyan a végső célokban, vagyis a minőségi felsőoktatásban egyetértés van, a HÖOK továbbra is elutasítja a tandíj bevezetését. Továbbra is egyetértenek a képzési struktúra átalakításának szükségességében, a keretszámok csökkentésében pedig még radikálisabbak a hallgatói érdekképviselet elképzelései. A szervezet azonban ezt a fer elkerülése mellett képzeli el.

Az EFOTT-on felállított HÖOK-sátorban Hiller István úgy fogalmazott: az elmúlt időszak a mennyiségről szólt, most eljött a minőségi változások ideje, mert a színvonalat tartják elsődlegesnek. "Ma 72 felsőoktatási intézmény van Magyarországon, amelyek színvonalában jelentős különbségek mutatkoznak" - mutatott rá az oktatási és kulturális tárca vezetője. "A jelenlegi helyzetben nem lehet biztosítani, hogy mindenki elsajátítsa az alapkészségeket, vagyis írni, olvasni, számolni tudjon" - fogalmazott, és kiemelte, hogy ma a felnőttek 25 százaléka beszél csupán idegen nyelven Magyarországon, amin változtatni kell.

A miniszterelnök kijelentését, hogy csupán néhány percet szeretne beszélni, a hallgatóság tapssal fogadta. Gyurcsány Ferenc elmondta: azok a politikák sikeresek a világban, amelyek versenyelvűek. "Ugyanakkor mi nem csak "vagy"-okban gondolkodunk, hanem "és"-ekben is. A felsőoktatás reformja nagyon konfliktusos út, a tandíj dolgában jelentősek a nézetkülönbségek, annak hatásában pedig félreértések vannak." - fogalmazott a kormányfő.

Ekler Gergely hangsúlyozta: ha a július 24-i hétfői zárószavazáson elfogadják a tandíj bevezetését, akkor őszre demonstrációt szerveznek. A közönség ovációval, vastapssal, és ütemes "Ott leszünk!" skandálással válaszolt a kijelentésre. A HÖOK elnöke indoklásul úgy fogalmazott, a felsőoktatási reform kérdésében és a tandíj kapcsán a kormány fordítva ül a lovon. "Előbb hatástanulmány kell, és utána nyújtani be a törvényjavaslatot, most épp fordítva történik" - mondta.

"Kell-e számítani az utazási diákkedvezmények csorbítására?" - hangzott egy másik kérdés, amelyre a kormányfő azt felelte: "Nem kell rá számítani, de megkezdtük a kérdésről zajló egyeztetést. Összetett átalakítások lesznek az utazási díjak tekintetében, ezek a kedvezményeket is érinteni fogják."

Zárásul a miniszterelnök az új Magyarországról vallott elképzeléseit vázolta. "Ne csak beszéljünk arról, hogy úgy éljünk, mint Nagy-Britanniában, Dániában vagy Németországban, hanem tegyünk is érte" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A vendéglátó HÖOK elnöke búcsúzásképpen hozzáfűzte: azt szeretnék, ha nem csak azért közelítenénk ezekhez az államokhoz, mert ott magasabbak a jövedelmek, hanem mert például az említett országokban nincsen tandíj.

Forrás: EduPress