CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. július 21., péntek 23:17


Németh Árpád, vegyész- és gazdasági mérnök a Civil Összefogás név alatt induló két civil szervezet jelöltje

Meg tud feleni a kihívásoknak, Sopront élhető várossá akarja tenni

Németh Árpád, vegyész- és gazdasági mérnök a Civil Összefogás név alatt induló két civil szervezet jelöltje

Németh Árpád, vegyész- és gazdasági mérnök, a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. közelmúltban nyugállományba vonult külkapcsolatok igazgatója a Soproni Védegylet és a Szövetség Sopronért Egyesület (SzSE) közös polgármesterjelöltje Sopronban – jelentette be július 21-i sajtótájékoztatóján a két civil szervezet elnöke, akik arról is tájékoztatták a sajtót, hogy ezentúl a választási szövetségben Civil Összefogás név alatt lépnek színre.



Vadon László, Németh Árpád, Szekeres Csaba

Dr. Szekeres Csaba, a SzSE elnöke a 4 évvel ezelőtti választásokra visszatekintve ismertette azokat az alapelveket, amelyeknek szerintük az ideális polgármesterjelöltnek, illetve városvezetésnek meg kellene felelnie. Egyúttal kifejtette, hogy a város jelenlegi helyzete – hogy nem indult el a fejlődés útján – azt bizonyítja, hogy olyan képességekkel rendelkező emberre van szükség a polgármesteri székben, mint amilyen Németh Árpád, aki bizonyított a saját szakmájában, ami garancia arra, hogy sikerrel teszi élhető várossá Sopront.

- Németh Árpád ismert, népszerű, makulátlan múlttal és jelennel rendelkezik, olyan csúcsmenedzser, akinek a gazdasági ügyekben tapasztalata van, ugyanakkor a kultúra, az egészségügy és a sport helyi mecénása – sorolta fel Vadon László, a Soproni Védegylet elnöke a polgármesterjelölt kvalitásait, hozzátéve: Német Árpád alapelve a példamutatás.

Németh Árpád hangsúlyozta, hogy tőzsgyökeres soproni családból származik, az üzleti életben, a munkában, a magánéletben egyaránt a korrekt partnerkapcsolatok híve, ugyanakkor minden területen a minőségre törekedik. Nagy jelentőséget tulajdonít az adott szónak, a betartott ígéreteknek és garanciáknak. Ismételten hangsúlyozta a személyes példamutatás fontosságát.

A város gazdálkodása területén nem tart a kihívásoktól, ezeknek meg tud felelni – mondta Német Árpád, aki felsorolt néhányat a programpontjai közül. Ezek között szerepelt a távhőszolgáltatás díjemelés megállítása, az iskolai tankönyv és –étkeztetés támogatása, és további, az egész város gazdasági helyzetét javító programok. Németh Árpád kiemelt fontosságúnak tartja a város azon potenciális lehetőségeinek kiaknázását, amelyek a turizmusfejlesztést szolgálnák, többek között a Belváros fejlesztését.

***

Németh Árpád
1947. január. 25. Sopron
nős, 2 gyermek (1972, 1976)

Szakmai előremenetel:

2005. 01. 01-200. 06. 30-ig a BRAU UNION HUNGÁRIA Sörgyárak Rt. külkapcsolatok igazgatója
1992-2004-ig a Soproni Sörgyár Rt. Majd BRAU UNION HUNGÁRIA Sörgyárak Rt. Igazgatóságának tagja

Irányítása alá tartozó területek:
-
termelés, műszaki terület, a környezetvédelem, beszerzés, beruházás, fejlesztés, minőségbiztosítás, tűzvédelem, üzembiztosítás,
-
irányításával mindkét sörgyár termelőkapacitása 50%-kal bővült és világszínvonalúvá vált

1985-1992-ig a Soproni Sörgyár Ügyvezető Igazgatója, az első Igazgató, akit a Vállalati Tanács választott a dolgozók által. Előkészítő lépések kidolgozása a Soproni Sörgyár privatizációjához. A Soproni Sörgyár abban az időben közel 1 millió hektoliter sört gyárt.
1981-1985-ig a Soproni Sörgyár Műszaki Igazgatója, aki felelős a termelésért, a csomagolásért, a minőségbiztosításért, a technológiáért és a műszaki energiaellátási területért
1980-1981-ig a Műszaki Igazgató helyettese
1977-1980-ig a Minőségbiztosítási Osztály vezetője
1972-1977-ig technológus
1971-1972-ig gyakornok

Végzettségek:

- 1966-1971 Budapest Műszaki Egyetem okl. vegyészmérnök
- 1974-1977 Budapest Műszaki Egyetem, okl. gazdasági mérnök
- 1984-1985 Menedzsment és szervezés Nemzeti Menedzsment Központ, Budapest
- 1991-1992 Menedzserképzés (Otto-Friedrich Egyetem, Bamberg és a Siemens cég menedzsment-tanfolyama a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemmel közös szervezésben

Társadalmi tevékenységek:

1971-1989, 2002-2006 Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület tagja (MÉTE)
1979-1985 Az egyesület soproni csoportjának titkára
1985-1989 Az egyesület soproni csoportjának elnöke
1973-1989 Magyar Kémikusok Egyesületének tagja
1982-1989 Magyar Kémikusok Egyesületének vezetőségi tagja
1985-2006 Soproni Ászok Sport Club ( tenisz, teke ) elnöke
1985- Soproni Városszépítő Egyesület vezetőségének tagja
1993-2000 Soproni Ászok Kosárlabda Club elnöke
2000- A Rotary Club Sopron tagja
2003-2006 Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke

Nyelvismeret:
-folyékony német
-haladó angol

Hobby:
-utazás
-síelés
-kosárlabda

Szakmailag elismert, felkészült műszaki-gazdasági szakember, de korrekt és hiteles, megbízható vezető és partner. Tiszteletére a gazdasági, fejlesztési tevékenységének elismeréséül az új holland tulajdonú Brau vezetés teret nevezett el a Soproni Sörgyárban.
-1980-tól 25 évig a Soproni Sörgyár, majd a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. legfelsőbb vezetőjeként világszínvonalú, versenyképes és eredményes vállalatot és szakértői csapatot épített fel, példaértékű, hatékony munkatársi azonosulással és támogatással. Az általa közvetlenül irányított 300 fő kb. 20 milliárd forint eszközértéket működtetett. A cég teljes árbevétele évente 30 milliárd nagyságrendű, ez mintegy 30%-al nagyobb a Sopron Megyei Jogú Város költségvetésénél.
-1985-ben a magyar söripar legfiatalabb igazgatója volt.
-Ötlete nyomán indult el először Magyarországon a „Soproni Sörfesztivál” 1988-ban, hogy Sopron minden lakója, turistája ingyen kapjon színvonalas műsort és olcsó sört. Ehhez kapcsolódott az „Ászok Kupa” kispályás focitorna. 18 éve sikeres a rendezvény.
-akinek irányításával a Soproni Sörgyár ill- a Brau évtizedek óta millió forintokkal támogatja a Soproni Erzsébet Kórházat a város lakosságának magasabb színvonalú és hatékonyabb gyógyítása érdekében
- aki évtized óta anyagilag támogatja a Soproni Petőfi Színházat ill. a Pro Kultúra Kht-t. Számos előadás jött létre az Ő segítségével (pl. Svejk, Sörgyári Capricco stb.) Az első Soproni Thurner Mihály díj anyagi fedezetének biztosítója.
- aki évtizedek óta kiemelt mecénása és résztvevője a Soproni képzőművészek kiállításainak, vásárlója, gyűjtője műveiknek.
- aki közbenjárására a Brau Union a Volt-fesztivál fő támogatója és így fiatalok tömegét vonzza Sopronba a soproni vendéglátás előnyére
- Az SKC legnagyobb pénzügyi összeomlása küszöbén- mikor az eddigi főtámogató cserbenhagyta a Clubot-nyújtott, megváltó segítséget a legmagasabb színtű versenyzéshez
- Hét éven át 1993 és 2000 között volt „társadalmi munkában” az SKC majd a Soproni Ászok Kosárlabda Club elnöke és támogatók szervezésével biztosította, hogy a Soproniak a magyar bajnokság legkiválóbb férfikosarasai izgalmas, színvonalas, meccseit láthassák
- Nem pihen a babérjain, és közbenjárásával biztosította a Brau hároméves (2008-ig) támogatói szerződését a most új nevű” Soproni Ördögök” férfi kosárcsapatnak.
- 1985-től 21éven át volt a Sörgyári Soproni Ászok Sportegyesület elnöke, vezetésével és támogatásával a teniszezők a megyei versenyzéstől az NB I. alsó ágáig, míg a tekézőik a Szuper Ligába jutottak és ott évek óta a legjobb 6 magyar csapat egyike. Fantasztikusan eredményes a teke utánpótlás nevelése, és évek óta az ifik az Ifi Szuper Liga dobogósai.
-35 éve él boldog házasságban, gimnáziumi szerelmével, Évával. Ma is minden rendezvényen együtt látni őket, és együtt utaznak mindenhová.
-2 fiukat, Csabát és Árpit nagy szeretetben nevelték fel és támogatták őket, valamit ellátták jó tanácsaikkal, hogy ne csak magyar, de európai polgárokként is megállják a helyüket. Csaba folyamatirányítási villamosmérnök, Árpi közgazdász és mindketten kiválóan beszélnek angolul és németül is. Mindketten soproni lányokkal kötöttek házasságot.
- Már 3 tündéri unokája szerez örömet: Veronika 6, Gergő 2 és Annácska aki, alig múlt 2 éves.
-A kétkezi munkás családi háttér sokat segített a fizikai munka megbecsülésében (Édesapja hentes és húsbolt vezető, míg édesanyja háztartással, és szőlőműveléssel foglalkozott.)
-
Akinek a megbízhatóság, a hűség, az emberség alapvető fogalom az életében. Akinek a munkában a hatékonyság és a magas minőség és a korrekt, de céltudatos partnerség nélkülönözhetetlenek.
(cyberpress)