CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. jĂşlius 22., szombat 15:06


Bőséges hőséges

Bőséges hőséges
EFOTT 2006
2006. július 21., péntek

Tovább folytatódott a meleg idő a Balaton partján - vajon mennyi az annyi, ha hideg űdítőről van szó az EFOTT-on? Helyszini beszámolónk.

Hőség, hőség!

A budapesti hőségriadóról a szervezőktől hallottunk, a fesztiválozók többsége a Balaton vízében vagy a fák árnyékában hűsölve tölti a nap naposabb részét.

Mi jente! Muchas gracias Zamardi!

A fellépését lemondó Junior Kelly helyett a House of Riddom lépett fel a nagyszínpadon. A reggae-zenét játszó zenekar nagyon jól érezte magát, a koncerten lévők nem kevésbé. Utunk utána a Hiperkarma fellépésére vezetett, majd belehallgattunk a pécsi Kiscsillag-ba is. A nap koncertje azonban kétségkívül a Jamie Winchester és Hrutka Róbert Unplugged koncertje volt, olyan igazi csendes-ülős, dzsémis, az együttessel együtt éneklős, tapsolós. Az utolsó számuk, a Take me home eléneklése után állva tapsolta vissza őket a közönség.

A magyar Baywatch

A Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának megbízásából tizenegy vizimentő látja el a fesztiválhoz tartozó partszakasz felügyeletét. Nyolc órás műszakokban, háromfős csoportokban végzik a munkájukat. Az EFOTT számára kijelölt fürdőhely biztosítása a feladatuk, amely egy nyolcszáz méteres partszakaszt jelent. A vízfelületeten három csónak teljesít szolgálatot, amelyeknek az a feladatuk, hogy a kijelölt helyen belül tartsák a fürdőzőket. Baleset esetén ellátják a sérültet, vagy ha szükséges az elsősegélyesek segítségét kérik. A vezető elmondása szerint általánosságban nem volt nagyobb probléma. Ittas emberekkel találkoztak, és néhány hőbörgő volt összesen, aki nem foglalkozik a mentők véleményével, ilyenkor természetesen a biztonságiak segítségét kérték. Kagyló által okozott sérülést, valamint térdsérülést kellett eddig ellátniuk. A vízben nem történt baleset. A hőségriadó és a hétvégére várható plusz látogatók miatt, fokozott figyelemmel, további csónakok műszakba állításával készülnek. A hőség miatt nagyobb a leégés, az égési sérülések veszélye hívja fel a figyelmet a szolgálat vezetője.

1000 Ft egy liter rostos üdítő

Az EduPress tájékoztatása szerint a fesztivál közvetlen környezetében több élelmiszerüzlet is működik, így mindenki hozzájuthat a napi élelmiszerekhez, alapvető szükségleteket kielégítő termékekhez. A fesztivál területén kettőszázötven forintot kell fizetni egy korsó sörért, háromszázötven a kürtőskalács, négyszáz egy Hot-dog, további kettőötven a főtt kukorica. Természetesen, aki magasabb minőségre vágyik, mélyebben kell a zsebébe nyúljon, de minden további nélkül megkóstolhat italkülönlegességeket a fütyülős baracktól a szatmári szilvapálinkáig.

A fentieknek mi is utánajártunk. A csapolt korsó sör (csak egy cég terméke kapható) 250 Ft-ba kerül, viszont a legkisebb kiadható mennyiség az 1 korsó (azaz pohár nincsen). A bor decije 150 Ft-ba kerül (egyes helyeken a szemfülesebbek 90 Ft-ért is fellelhetnek). Az ásványvíz fél literes palackokban 250 Ft-ba kerül. A szénsavas italokért 300 Ft-ot kell fizetni (azaz 600 Ft egy liter), a frissítő Ice-tea 350 Ft (1 liter tehát 700 Ft), míg a rostos üdítő decije 100 Ft-ba kerül (azaz 1.000 Ft literje. Aki tehát nem sörön szeretne élni, annak a gatyája is rámehet arra, hogy ne csapvízet fogyasszon. (A csapvíz fogyasztása egyébként nem ajánlott fesztiválokon.) A kávé ára 150-250 Ft között mozog, a felesek árát pedig 300-600 Ft közé lőtték be.

A korgó has nagy úr: előételnek ajánljuk a főtt kukoricát 200 Ft-ért, vagy a kürtőskalácsot (350 Ft). Főételnek fogyaszthatunnk sültkrumplit (250 Ft/10 dkg), sült kolbászt (350 Ft/10 dkg), ehetünk gyrost (550-650 Ft), hot-dogot (400 Ft), hamburgert (300-500 Ft), sajtos-tejfölös lángost (350 Ft), pizzaszeletet (délután 1-ig 300, onnantól kezdve 400 Ft/szelet áron). De van főtt étel is, például gulyásleves (690 Ft), bolognai spagetti (650 Ft). Sokan boldogan emlegetjük vissza azokat az EFOTT-okat, amelyeken menzaszerű éttermek működtek, és 300-500 Ft-ért remek ételeket lehetett fogyasztani. A mostani EFOTT árait (az ásványvíz és a sör kivételével) nem a fiatalok pénztárcájához méretezték. Marad tehát az ingyen kávé és ingyen csoki.

Sátorozók növekedési üteme: a helyzet változatlan

Kempingezők érkezése vs kemping bővülése: továbbra is 1:1. Akár triplájára is bővülhet az EFOTT belakható területe - tájékoztatta az Edupresst a főszervező Pató Sándor, akit a hírügynökség azért kérdezett, mert - a mi tudósítóinkhoz hasonlóan mások is úgy látták -, hogy a rendezvény nem tud több sátorozót fogadni. Eddig csakem 15 ezer látogatója volt az EFOTT-nak Zamárdiban, a legtöbben hetijeggyel, de sokan napijeggyel érkeznek az egyetemisták fesztiváljára - mondta Pató Sándor. Akár az eredeti triplájára is bővülhet a lakható terület - tette hozzá.
S tényleg, nemrég kikerült az Infosátor elé egy újabb lap: "Új kemping nyílt a dolgozói kemping mellett". A mosdóhelységek a régi kempingben közben kezdik nem bírni a terhelést: a gyakori takarítás ellenére hatalmas mocsok, letört zuhanyrózsák, a tisztálkodás körülményeire panaszkodó emberek jellemzik.

Bacsárdi László