CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. július 23., vasárnap 22:13


Vakon tapogatva - az önkéntes civilek

Vakon tapogatva - az önkéntes civilek
EFOTT 2006
2006. július 22., szombat

Az EFOTT-utolsó napján a Civilfalu sátrait jártuk végig: tapogatózás a sötétben, kérdések az AIDS-ről, házasodási lehetőség. Amúgy csúszott a Zanzibár, Lovasi nem jött vissza, a fürdőzök nem jöttek ki.

Civilfalu

"A 2006. évi EFOTT Civil Faluban közel 40 civil szervezet megjelenése várható regionális, magyarországi és a határokon átnyúló tevékenységet végzők részvételével. A megjelenő szervezetek a sátrakban színes programokkal, beszélgetésekkel és interaktív játékokban való aktív részvételi lehetőséggel várják az EFOTT résztvevőit, elősegítve a civil élet, civil munka rejtelmeibe való belelátást, a civil életérzés kipróbálását." - olvashattuk az EFOTT-honlapján, és eldöntöttük, kipróbáljuk a Civil sátrakat, és minél több érdekes anyagot (értsd tollat, frizbit stb.) gyűjtünk össze.
A legegyszerűbb a rendező Pannon Egyetem sátránál. "Kérhetünk egy frizbit?" - kérdezem, és a kért frizbi mellé máris az egyetem logójával ellátott poharakat, kulcstartókat és sörnyitókat pakolnak a kezünkbe. Az IASTE - Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete egy esküvői ceremóniával kedveskedik nekünk - a "pap" egy kicsit bizonytalan, de mint kiderül, mi vagyunk az első pár, akit összead. (Este a kivetítőn már olvasható a reklám a házassági lehetőségről, valószínűleg beindult a buli.) Kapunk jeggyűrűt, tollat, szerződést, sőt, még fényképet is készítenek az ifjú párról. A mellettük lévő standnál az AEGEE Szombathely telepedett le, ők egy "Kissing list"-tel készültek: ezen mindenki bejelölheti, milyen európai nemzet tagjával beszélgetett vagy folytatótt egyéb jellegű kapcsolatot. Jelentem, a németek a legnépszerűbbek.
Éjjel összefutunk egy ismerősünkkel, ő hív a Szempont Alapítvány sátrához, így egyik délután kipróbáljuk. Bekötött szemmel kell hengereket párosítani, dolgokat a helyükre tenni. A legnehezebbnek az a feladat tűnik, amikor különböző (smirgli) anyagokat kell összepárosítani tapintás alapján. A héten egyetlen egy ember tudta helyesen elvégezni ezt a párosítást: a húgom. Büszkék is rá
Egy másik sátorban - a programfüzetben utólag nem találtam a nevüket, az biztos, hogy Pécsről voltak - az AIDS-sel illetve a nemi betegségekkel kapcsolatos totót lehet kitölteni. Miután átrágtuk magunkat a hat oldalon, az egyik kedves hölgy minden egyes kérdést átbeszél velünk. Kiderül, hogy én vagyok az első, aki helyesen tudja az AIDS világnapját: december 1. (Ismerőseim segítettek a SOTE-soknak, hogy az AIDS-világnapját a Műegyetemen is népszerűsítsék, innen tudom a dátumot.) A helyes kitöltésért kapunk is egy-egy óvszert ajándékba.
A Mobilitas sátrában egy hatalmas Európa-térképre teszünk fel Melcsivel kis képeket. Töprengünk egy sort, hogy a Kis vakond vajon csehszlovák vagy lengyel rajzfilm volt-e, és vajon melyik országhoz tartozhat a Lolka és Bolka; orosztanáromnak viszont hálát lebegek, amiért el tudom olvasni az egyik cirilbetűs feliratot. A végén kapunk egy frizbi-karkötő párost.

Politikai pártok is megjelentek. A Fidelitasnál különböző beszélgetésekre van lehetőség, a Fiatal Baloldalnál közéleti totót lehet kitölteni (a kérdések nem csak a szocialistákra vonatkoznak, és megtudatjuk, hogy Mádl Ferenc tagja volt az Antall-kormánynak), az SZDSZ-es Új Generációnál pedig egy véleménynyilvánító lap kitöltése után pólóhoz lehet hozzájutni. Kinn van még továbbá az Ifjúsági Demokrata Fórum valamint a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség is.

Bár nem civil szervezet, érdemes megemlíteni az EU gömbsátrat. Az EduPress tájékoztatása szerint "EU lakossági tájékoztató szolgálat biztosít folyamatos konzultációs lehetőséget az erre a célra felállított gömbsátorban, tudtuk meg Makó Judittól - a Miniszterelnöki Hivatal EU kommunikációs főosztály projektkoordinátorától. Az EU-vonal telefonos szolgálat és a www.euvonal.hu működtetése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közvetlen kommunikációs csatornák kialakítására is, így az EFOTT- on is részt vesznek.
Céljuk, hogy tájékoztassák az érdeklődőket mindazon lehetőségről, amelyek elérhetők a tanulmányaik végzése során. Segítenek a külföldi ösztöndíjak, az EU-s pályázatok, külföldi munkavállalási lehetőségek közötti eligazodásban és az információszerzésben. Az önkéntes egyetemisták saját tapasztalaton alapuló élménybeszámolóval is ki tudják egészíteni a szakértők által elmondottakat. A külföldi munkavállalás ösztönzése mellett, a munkaerő-piaci mobilizáció erősítése is a céljaik közé tartozik." Mi nem tapasztaljuk, hogy annyira segítőkészek lennének az ott dolgozók, a tesztek kitöltése pedig segítség nélkül nagyon nehéz. Ön szerint hány tolmács dolgozik az Európa Parlamentben?

Hálóban szép az élet

Felsőoktatási Civil Hálózat alakult az EFOTT-on, jelentette az EduPress. Számos szervezet részt vett az EduCaféban megtartott konferencián és a workshopokon, amelyek révén péntek délután megalakult a felsőoktatási civil szervezeteket összefogó hálózat. "Jelenleg mintegy öt-hatszáz civil szervezet működik az egyetemeken és a főiskolákon, amelyek között azonban nincs hatékony kommunikáció, s a legtöbb intézményben nincsenek is hivatalosan regisztrálva" - mondta el az Educatio Pressnek Nagy Attila, a Philos Alapítvány képviseletében. Az ELTE bölcsészkarán működő alapítvány vállalta magára a kapcsolati és érdekvédelmi hálózat kialakítását, és az operatív munka háttérbázisának létrehozását. A Nemzeti Civil Alapprogram keretében elnyert pályázat segítségével konferenciát és három workshopot rendeztek az EFOTT-on működő EduCaféban, ahol egy személyes ismerkedés keretében meghatározták a rövid- és hosszútávú célokat. A hallgatói, oktatói, kollégiumi, kulturális és sportszervezetek összefogása révén hatékonyabb belső párbeszéd alakulhat ki. A hálózat jogi-, gazdasági és társadalmi tanácsadással foglalkozik majd. Az együttműködésnek köszönhetően több EU pályázatot is nyerhetnek majd el a szervezetek, hiszen ezekhez többnyire széles partnerség szükséges.

Utolsó dobások

Szombat az utolsó bulinap az EFOTT-on. Távolról hallottuk a Nagyszínpadon Ganxsta Zolee és a Kartel koncertjét, a Kowalsky meg a Vega fellépésén ott vagyunk a kevés közönségben. Hello Zamardi, énekelhetné az Emil Rulez, a kubai Raul Paz viszont késik egy órát, emiatt a Kispál és a Borz is később kezd. No meg a koncertjük sem az igazi, ezt Lovasi be is vallja, és nem is jönnek vissza, amikor visszatapsolnák őket a közönségük.
A kisszínpad hangosítását sikerült a mai napra megint elcseszni, pedig ott lépett fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra valamint az amerikai New York Ska Jazz Ensembl is. Utóbbi - ahogy a neve is sugallja - a jazz-t vegyíti a ska zenébe. Meglehetősen érdekes a produkciójuk.
A fenti koncertek között belehallgattunk a Zanzibar produkciójába - akiknek sikerült másfél órát késniük, emiatt újra kellett gondolnunk a már kedden kitalált Kowalsky-Zanzibár-PASO-Kispál menetrendünket, és elmentünk inkább U2 Tribute koncertre. A hangosítás kicsit torz volt, de a With or Without You című számot élmény volt hallgatni. Bononak azért jobb a hangja, szeretnél elmenni egyszer egy igazi U2-ra is.

Papa, ha nagy leszek, én is szétverhetek valakit?

A Nagyszínpad mellett üldögélve szemtanúi lehettünk, amint a biztonsági őrök kivisznek egy fiatalt a tömegből - mindkét karját kicsavarva vonszolták maguk után a fájdalomtól ordító fiatalembert. Ilyen eset előfordul fesztiválon, de mint kiderült, vasárnap délelőtt négy Te-Sec Security felíratú pólót viselő fiatal azzal élte ki az agresszióját, hogy a strandon heverő pihenőket ébresztgették. Szép szó helyett rúgásokkal keltették az egyiküket, majd minden ok nélkül összeverték. Amikor egy másik ember rákérdezett, hogy mi szükség erre, a kérdező felé fenyegető mozdulatokat tettek. Meg nem erősített információink szerint az összevert fiatal rendőrségi feljelentést tett a heves biztonsági őrök ellen. Kár, hogy ilyenek is dolgozhatnak itt.

Bacsárdi László

A rendezvényről még két összefoglaló írással jelentkezünk a július 24-i héten. Az elsőben az EFOTT Top 10 lesz olvasható, a másodikban pedig egy képválogatással készülünk.