CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. július 24., hétfő 10:12


Megújult az Új utca

Megújult az Új utca

A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program keretében megújult a város idegenforgalmi szempontból is jelentős utcája, az Új utca. Pénteken Walter Dezső, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és Csejtei Imre, a Betonút Zrt. soproni projektvezetője közösen helyezte az utca díszburkolatának két utolsó, díszkövét, mellyel hivatalosan is átadták az utcát a forgalomnak.

Sopron belvárosának egyik legrégibb utcájának, az Új utcának a felújítása során nemcsak a csatornahálózat, hanem az egyes háztartások bekötései, az elektromos és a gáz közművek is felújításra kerültek, valamint új ivóvízvezetéket létesítettek és az internetes hozzáféréshez szükséges kábelt is elhelyezték a föld alatt. Sőt, mindezek mellett az utca díszburkolata is felújításra került.


A Betonút Zrt. kivitelezői 160 méter szennyvíz-vezetéket és szintén 160 méter csapadékvíz-vezetéket fektettek le a területen. Megújultak az utcában lévő háztartások házi bekötései, melyből 18 szennyvíz-rákötés és 31 csapadékvíz-rákötés valósult meg. Az Új utca díszburkolatának kialakítását idén május közepén kezdték el a kivitelezők, amelyhez felhasználták a régi burkolat nagy gránitköveit is, melyek félbevágásával alakult ki a járda. A munkálatok során a kivitelező közel 17 000 m3 töltésanyagot hordott ki, majd hordott vissza a munkaterületre úgy, hogy közben biztosítani tudták a gyalogosközlekedést. A kivitelezés során különös figyelmet fordítottak az alépítmények teherbíró képességére is, hogy biztosítani tudják az utca nagyobb tömegű gépjárművel való megközelíthetőségét.

Az Új utca legyező alakot ábrázoló díszburkolata mintegy 1 500 m2 és összesen 128 500 darab kockakőből áll össze, melyből 14 000 kocka alkotja az 500 m2 – es járdafelületet. Az utca középső folyókája 4 500, míg az út nagyrészét alkotó kis kövekből 110 000 darabot raktak le a kivitelezők.

Az Új utca és annak környékének felújítási munkálatai során számos római kori, Árpád-kori, késő középkori és ezeknél fiatalabb régészeti leletek kerültek elő. Itt található ugyanis az egykori római város Scarabantia központi része és az Árpád-kori ispáni vár, ami a római város fallal körülvett területén helyezkedett el. A római korból épületmaradványokat, kerámia töredékeket, edényeket, mécsesek darabjait tárták fel, az Árpád-kor idejéből sövény kerítések sövényfonatait figyelték meg a régészek.

A középkori rétegben több utcaszintet tudtak megkülönböztetni, ahol sok cserép és állatcsont feküdt. A középkori járószint kb. 80-90 cm-rel volt a mai járószint alatt. A feltárás során faragott kőemlékek, egy gótikus ablak könyöklője és egy ajtó szárkövének töredéke is előkerült, ami feltehetően az Új utca 11-ben lévő középkori zsinagógához tartozott. A fiatalabb időszakból a 19. és 21. számú ház előtt egy kőből rakott gyalogos híd maradványait tárták fel, valamint a belváros csatornázási és esővíz elvezetési rendszeréhez kaptak adalékot a kutatók.

xxx

A modern és rendezett belváros kedvezően hat a város idegenforgalmára, hiszen Sopron a felújításnak köszönhetően vonzó körülmények között várhatja az idelátogató hazai és külföldi turistákat egyaránt.

Az Új utca kockaköveinek lerakása után a kivitelező még a munkaterületen marad, hiszen a munkálatok tovább folytatódnak a kapualjakban.
(Double-Decker-cyberpress)