CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2006. augusztus 01., kedd 19:22


Kékfrankos Nyár

Borkalandok Krúdy Gyulával

Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a szerelem jelentőségét, állítja Krúdy. De vajon tudnak-e az emberek úgy enni, ahogy a természet rendje megköveteli?

Krúdy hőseinek vezetésével korabeli ételek és illő borok között kalandozunk, magunkba szívhatjuk a boldog békeidők kisvendéglőinek akácillatú levegőjét, képet alkothatunk a szép magyar hasakról.

A Krúdy- hősök megszemélyesítője: Lukács Sándor színművész

Krúdy-ízek gazdagon:

Jóféle velős pirítós és ami illik hozzá….

Lővér Pince: Soproni Kékfrankos rosé 2005

Legendás leves marhának legjavából mindenzöldséggel, mi belevaló, hegyibe marha farktő és lábszárhús tálalandó, mellé frissen reszelt torma kínálandó

Lővér Pince: Soproni Királyleányka 2005

Kakaskirály rétestésztába zárva belőle nyert, kapros mártással

Lővér Pince: Soproni Sauvignon blanc 1999

Magyar üsző egészben, zöldségágyon, illatos zsályával, rozmaringgal, kakukkfűvel sütve, sült zöldségraguval, szalonnás tarhonyával körítve

Lővér Pince: Soproni Kékfrankos „Balfi Présház” 2004

Eperrel töltött túrógombóc álom vaníliaöntettel szédítve

Lővér Pince: Soproni Zöld veltelini kései szüret 2004

Időpont: 2006. augusztus 5. (szombat) 1900 óra

Helyszín: Hotel Sopron, Kékfrankos Étterem

Részvételi díj: 4.900,- Ft/fő

Előzetes regisztráció szükséges.

www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60

GySEV Rt. Hotel Sopron**** (www.hotelsopron.hu) +36-99-512-261, info@hotelsopron.hu


Kékfrankos Szabadegyetem

Talán nem véletlen: ahogy tapasztaltabb lesz az ember, egyre nagyobb tisztelettel vesz kézbe egy palack bort, és egyre kifinomultabb ízléssel kortyolgatja azt. Aki osztja ezeket az elveket, annak igazi csemegének ígérkezik a Kékfrankos Szabadegyetem , azaz a "Barangolás a borok világában" "miniképzés", amelyen a borkultúra jegyében szakemberek tartanak érdekes kurzust a borvidék történetéről, a szőlőkultúráról.

A szőlő, mint kultúrnövény - a szőlő mint a kultúra növénye - Molnár Ákos kertészmérnök előadása

Időpont: 2006. augusztus 6. 1700

Helyszín: Bio-Sport Hotel Lövér - Sopron, Várisi u. 4.

A részvétel ingyenes.

www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60


Poncichter Est

Pénteken 1900 órakor az Papa Joe’s Étteremben (www.papajoe.hu) a Pfneiszl Pincészet (www.pfneiszl-vineyards.com) várja vendégeit.

Aperitif:

Pfneiszl Pincészet: White Pepper 2005

Sertésszűzérmék lecsóval, tócsnival

Pfneiszl Pincészet:Soproni Kékfrankos "Újra Együtt" 2004

Erdei gyümölcsös vadragu mandulás burgonyaropogóssal

Pfneiszl Pincészet: Soproni Shiraz 2004

Angolos bélszín egészben, faparázson sütve, pirított rókagombával,
kakukkfüves bablepénnyel

Pfneiszl Pincészet: Soproni Merlot 2002

Mazsolás vaníliapuding gyömbéres barackchutney-val

Pfneiszl Pincészet: Soproni Zenit késői szüret 2004

A borvacsora ára: 4900 Ft/fő.

Előzetes regisztráció szükséges.

www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60

Papa Joe’s Étterem Sopron, Várkerület 108. (tel: +36-99-340-933)


Borvidék a Világörökségben

E héten, szombaton a Fertő körüli borvidéket bemutató túrát követően a Vinex Borászatot látogatjuk meg, ahol a borászat legkiválóbb borait kóstoljuk majd.

A pincelátogatással egybekötött bortúra ára: 2500 Ft/fő, gyermekeknek 5 éves korig: ingyenes, 5 éves kortól 500 Ft/fő.

Indul: 1345 Hotel Lővér (Sopron, Várisi u.4.) és 1400 Pannónia Med Hotel (Sopron, Várkerület 75.) elől. Előzetes regisztráció szükséges. www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60


Városi séta a bor jegyében

Az idegenvezetéssel egybekötött vasárnapi városi séta, amely Sopront, a Kékfrankos fővárosaként mutatja be, a történelmi belvárosában, a Buschenschankban (Új u. 4.) végződik.

Itt a hét folyamán a Princzes Ferenc és családja várja Önöket.

Nyitva: hétfőtől szombatig: 1400-2200 vasárnap 1030-2200

A városi séta indul: Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, Tourinform iroda (Sopron, Liszt F. u. 1.) elől minden vasárnap 10 órakor. A programon való részvétel ingyenes.


Kékfrankos 24

A jó borok mértékletes fogyasztása energikussá, életvidámmá és egészségessé teszi az embert. Ennek jegyében a Kékfrankos Nyár egyik kellemes napján 24 órás bortúra várja a kirándulás, a szép vidékek, a remek társaság, no és a zamatos borok kedvelőit. Kalandos túra, "áldozat Dionüszosz oltárán".

Találkozó: 2006. augusztus 12. 12 óra, Papa Joe’s Étterem (9400 Sopron, Várkerület 108.)

Részletes program:

  • Soproni borvidék bemutatása a Vincellér-ház borai mellet egy négyfogásos ebéddel egybekötve
  • Lővér Pince és borai megismerése
  • Iváncsics Pince és borai megismerése
  • Poncichter Est az Erhardt Borvendéglőben a Weninger Pincészet és a Ferenczy Pincze bemutatkozásával
  • Taschner Borház és borai megismerése
  • Éjszakai túra a Töltl Pincészethez
  • Napfelkelte a Fertő-parton
  • Fényes Pince és borai megismerése, reggeli
  • Lovas szekérrel a Poncichterek nyomában
  • Belvárosi séta a bor jegyében, borkóstolás a Buschenschankban

Részvételi díj: 11.900 Ft/fő

Előzetes regisztráció szükséges. +36-30-336-53-60

www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu