CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2006. augusztus 10., csütörtök 21:44


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2006. augusztus 10.

A jelentős csapadékmennyiség és a lehűlés hatására a lisztharmat fertőzési nyomása némileg csökkent a Virágvölgyben és Harkán. Viszont a folyamatosan nedves lombozatban emelkedik a botritiszfertőzés esélye. Változatlanul igen erős a fertőzési nyomás Jánostelep, Présház, Kogl, Fertőszentmiklós területén.

A Kogl peronoszpóra-fertőzött ültetvényeiben az érzékeny fajtákon folytatódik a sporuláció és a fertőződés.A további károsodás mérséklése érdekében itt továbbra is a sporulációt is gátló felszívódó készítményeket ajánlom, közülük is inkább a folpettel kombináltakat, mert a botritisz is károsít a lombozaton. Pl. Curzate F, vagy hasonlóan hatékony lehet a lisztharmat ellen is hatásos Cabrio Top is.

Szerencsére a borvidék szőlőültetvényei zömmel egészségesek, javában zsendülnek már a fürtök, egyre kisebb a lisztharmatkár valószínűsége. A lombozat védelme érdekében folytassuk a védekezést kontakt hatóanyagokkal, újítsuk meg a lemosódott védőréteget kén + folpet v. kaptán v. réz hatóanyagú készítmények kombinációjával.

A szőlőmolyok második nemzedékének nem kedvezett az időjárás, alig látni molykártételt. Kivéve a Mélyutat, ahol a már fejlett lárvák károsítanak a fürt belsejében, a bogyókban. Elpusztításukhoz a gázosodó rovarölők a legalkalmasabbak, pl a Reldan vagy a Thiodan.

8.03.-08.10.

Heti átlaghőmérséklet

°C

Csapadékösszeg

mm

Virágvölgy

17,1

85,8

Kogl

17

66,2

Hard

17,1

53

Jánostelep

17,7

72,2

Présház

18

52

Fertőszentmiklós

Harka

17,5

64

Újhegy

Hidegség

Balf


Az adatok az Újhegyi továbbító állomás meghibásodása miatt hiányosak
Hollósy Attila sk.
növényvédő mérnök,
30-243-7795