CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. augusztus 15., kedd 19:55


arTúr fesztivál – a nyár utolsó csókja

arTúr fesztivál – a nyár utolsó csókja

Mezőtúron az idén 5. alkalommal rendezik meg az egyhetes Összművészeti Fesztivált, amelynek zárása augusztus 27-én lesz az országosan is jól ismert egynapos Túri Vásár keretében. A szervezők változatos, új programokkal várják a látogatókat. .

Hamarosan teljesen összeáll a legnagyobb nyárzáró összművészeti fesztivál az Alföldön, azaz a Mezőtúri Összművészeti Fesztivál, vagyis az arTúr programja: az érdeklődők idén is széles kínálatra számíthatnak – a már hagyományosnak tekinthető népi mesterségek bemutatói mellett - , főleg a különböző színházi, valamint komoly- és könnyűzenei események tekintetében.

Noha a hivatalos megnyitót csak 21-én tartják, a rendezvény már két nappal korábban elkezdődik. A programokat a város több pontján rendezik meg, de elsősorban a Szabadság teret fontos megjegyezni, hiszen itt lesz felállítva a Központi Szabadtéri Színpad. Ugyanakkor érdemes lesz ellátogatni a Kubikos szoborhoz, a Városi Galériába, a Kossuth térre, a Casino-ba, a Városi Színházterembe, valamint Római Katolikus Templomba és a református templom kertjébe is.

A teljesesség igénye nélkül is számos olyan program felsorolható, amely alapján bizton állítható, hogy az arTúr fesztivál kiváló lezárása lehet a nyárnak. Augusztus19-én Breeze Gospel vokál , és Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers közös koncertjei várhatóak, aki már harmadszorra látogatnak vissza Mezőtúrra. 20-án a IX. Országos Citera és Néptánc Gálára kerül sor, valamint a Krisztall Balalayka koncertre, és a Dimu Nikeas Folk Dancing Group görög néptánc együttes fellépésére. 21-én a fúvószenekarok találkozójára közel 200 majorettet és fúvóst várnak, 22-én Kuchipudi - klasszikus indiai tánc és meditáció, illetve Moliére Fösvény c. darabjának előadása lesz. 23-án író-olvasó találkozót tartanak Gyurkovits Tiborral, ugyanezen a napon lesz Dresch folk-koncert is. Másnap a gregorián énekek és a „gitárpárbaj” műsorán túl Horgas Eszter és Vukán György koncertje várható. 25-én fellép a Four Fathers és a Budapest Ragtime Band, míg 26-a a a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Rajkó Művészegyüttes hangversenyének, a Kormorán Memory Band koncertjének, és a Shannon együttes képviseletében a kelta világzenének napja lesz.

Az idei Túri Vásáron közel háromszáz árus és mesterember kínálja míves portékáit a fesztivált lezáró augusztus 27-i napon.

Az összes program ingyenes.

Az arTÚR látványos és tartalmas programjain kívül a legmarandóbb élményt a táj adottságaiból fakadó sok változatos program – lovaglás, biciklizés, stb. - és a mezőtúriak vendégszeretet nyújt.

Mezőtúr autóval a 46-os főúton közelíthető meg Budapest és Szolnok felől. További információk a fesztiválról: www.turivasar.hu