CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. augusztus 18., péntek 11:28


A Sziget utolsó napjai

Afrikai kalandok
Sziget Fesztivál 2006
2006. augusztus 14., hétfő

A Sziget hétfői napján kipihenten alkuldozunk az Afrika-faluban, miközben élvezzük a koncerteket.

Hétfőn délben pihenten érkeztem a szigetre. Kellett is egy nap relaxálás, hogy bírjam az előttem álló két nehéz napot. Eddig még sose jöttem ki ilyen korán, gondoltam most megnézem miket lehet csinálni a koncertek előtt.

Legelőszöris ettem egy hot-dogot. Erről már a korábbi beszámolómban írtam. Most személyesen is megtapasztaltam, mennyire finom. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki majd jövőre kilátogat a Szigetre.

Az Afro-Latin Színpad és Világfalu vendégszeretét élveztük a továbbiakban. Elég sokszínű programot kínáltak. Volt hennafestés, latin táncok tanítása, hajfonás stb. Kicsit azonban bosszus lettem, mikor láttam, hogy a pár napja vásárolt szemüvegünk, már 500 forinttal olcsóbb. Általában jellemző erre a helyre, hogy érdemes alkudni az árusokkal, plusz a termékek ára nincs feltüntetve. Tehát körülbelül úgy van, hogy ránéznek az emberre és megsaccolják, vajon ő mennyit adna a portékámért. Aztán ezekután jöhet az alku.

Ha valaki érdekes hajviseletű emberekkel akar találkozni, az mindenképpen látogassa meg a HammerWorld színpadot. Egyszer mindenképpen érdemes ezt megtenni. Sokáig úgy sem lehet ott maradni, mivel a hangosítás itt rettentő rosszul volt megoldva. Az előadók többségének egyáltalán nem lehetett érteni a beszédét (énekét). Itt eltöltöttünk egy elég zúzós rock-kört. Zorall-Junkies-Beatrice, hát ezt mintha nem nekem találták volna ki, de a barátok miatt túléltem. Nagy Feró azért még mindig hozza a régi jó formáját.

Annyira jó volt a korábbi hot-dog, hogy gondoltam eszek még egyet. Aztán hoppon maradtam, mivel az előttem álló embernél kigyulladtak a virslik és mondták, sajnos most kb. 10 percig nem tudnak senkit sem kiszolgálni. Így be kellett érnem más, kevésbé finom étellel.

Az esti Nagyszínpad-i koncert – Placebo – előtt még benéztünk a Wan2 színpadra, ahol Zságer Balázs és barátai (vagyis a Zagar zenekar) készült a fellépésre. Korábban Volt fesztiválon hallottam őket először. Akkor tetszett a zenéjük és most sem kellett csalatkoznom bennük. Annyira élvezetes koncertet adtak, hogy még a Placebo koncertről is hajlandó voltam késni miattuk.

Majd rohanás a nagyszínpadhoz. Már tartott a Placebo fellépése. Barátaim szerint addig is rendkívül élvezetes koncertet adtak, majd a következő számok nekem is elnyerték tetszésemet. Sajnálatos, hogy én annyira nem ismerem a számaikat. Itt a hétfői szigetelésünk véget is ért. Elég fárasztó egész nap a melegben róni a köröket a sziget területén.

Gludovátz Attila

Az utolsó körök - teltházban
Sziget Fesztivál 2006
2006. augusztus 15., kedd

Az utolsó nap a Szigeten ebben az évben. Cikkírónkat felhívják a Nagyszínpadra, de ellenáll, hogy igazi teltházas koncerten pörögjön.

A kedd este fergetegesen indult a Szigeten. Iggy Pop és zenekara, a Stooges lépett fel a nagyszínpadon. Korábbi napokon ezidőtájban sosem volt ekkora tömeg a nagyszínpad előterében. Az amerikai "fenegyerek" a várt show-t hozta fellépésükben. Örjöngött a tömeg és amikor az egyik szám közben csak annyit mondott, hogy "come here", rengetegen megpróbáltak áttörni a biztonsági őrök alkotta kordonon. Olyan 10-12 embernek sikerült is ez. A közönség hatalmas ovációval fogadta sikeres akciójukat. Szinte széttépték Iggy-t a színpadon a rajongók. De ő rászólt a biztonságiakra, hogy hagyják a rajongókat békén, majd ő elintézi a dolgot, végül még egy számot is elénekeltek közösen a színpadon. Óriási élmény volt ezt élőben látni. Jó választás volt a Sziget rendezői részéről elhívni a 70-es évek óta – kisebb/nagyobb megszakításokkal - működő együttest. Anima Sound Systemről csak annyit, hogy rendkívül felejthető volt.

Este háromnegyed 10-kor következett a Sziget legnagyobb durranása: a Prodigy. Nem mellesleg, közben kitették a Sziget bejáratához a "Megtelt!" táblát. A Prodigy fergeteges hangulatot csinált. Több tízezer ember ugrált és táncolt a nagyszínpad előterében. Felejthetetlen koncert volt.

Ezután egy régi kedves ismerős javaslatára betértünk a Magic Mirror sátorba. Ahol meglehetősen forró volt a hangulat. Korábban még sosem jártam ebben a sátorban, ezért kicsit meglepődtem azon, hogy milyen jó buli is várt ott minket. Szinte repült az idő a koncerteken. Egyszer csak azt vettem észre: már lassan hajnali 3 óra. Mivel még egyszer be akartam menni bulizni a MokkaCukába ezért gyorsan átrohantunk, hogy még egy kellemeset ott is „lötyögjünk”. Hajnali 5-ig bírtuk szuflával, azonban még ekkor is rengetegen voltak a különböző programhelyszíneken. Nekünk viszont már végleg búcsút kellett vennünk a Szigettől.

Köszönöm mindenkinek aki egy kicsit is kellemesebbé tette az ottartózkodásomat. Remélem jövőre veletek ugyanígy bulizhatok együtt. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Sziget fesztivált.

Gludovátz Attila