CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2006. augusztus 20., vasárnap 22:13


Kaotikus tűzijáték Budapesten

Kaotikus tüzijáték Budapesten

A budapesti Red Bull Air Race-en az angolok taroltak, ekkor még napsütéses idő volt. Az esti kilenc órás tűzijáték kezdetekor kitört viharnak több sebesüljte és halálos áldozata van.

Gyorshír: Katasztrófahelyzet Budapesten

Meg nem erősített információk szerint két halottja és több tucat sebesültja van a 2006. augusztus 20-i tüzijátékot sújtó viharnak Budapesten. A kilenc órás tüzijátékkal egyidőben kezdődött vihar először csak egy nyári esőnek indult, majd hirtelen feltámadt a szél. A nézők kapualjakba menekültek. Két halálos áldozata van a vasárnap esti fővárosi viharnak - erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az MTV híradójának. A szóvivő azt mondta, hogy két halálesetről tud.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese pedig azt jelentette, hogy egy ember eltűnt a viharban, amikor két hajó összeütközött a Dunán. Az ügyeletes beszámolója szerint a Zsófia hercegnő hajó és egy kisebb vízi jármű ütközött össze, a vihar közben, és emiatt öten a vízbe estek. Négy embert sikerült kimenteni a Dunából, egyet viszont este tíz óra körül még nem találtak meg.

A katasztrófavédelem ügyeletese korábban azt közölte, hogy a viharban nagyon sokan megsérültek. A tűzijáték nézőit a kidőlő fák, leszakadt faágak, betörő ablakok kihulló üvegcserepei sebezték meg. A hatalmas vihar miatt több belvárosi ház ablaka kitört.

Gyorshír: Taroltak az angolok a Red Bull Air Race budapesti futamán

Parlament előtt, a Margit és a Lánchíd között kijelölt pályát kétszer kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A leggyorsabbnak a brit Steve Jones bizonyult, a második helyen honfitársa, Paul Bonhomme, a harmadikon pedig a tavalyi budapesti győztes, az amerikai Mike Mangold végzett. A szervezők adatai alapján a sorozat történetének eddigi legtöbb nézője, 1,7 millió ember kísérte figyelemmel a helyszínen a viadalt.

Eredmények (2 futam):
1. Steve Jones (brit) 2:31.45 perc
2. Paul Bonhomme (brit) 2:32.44
3. Mike Mangold (amerikai) 2:36.63
Besenyei Pétert kizárták bólyaérintés miatt.

A pontverseny állása hat viadal után (még három verseny van hátra):
1. Kirby Chambliss (amerikai) 24 pont
2. Mangold (amerikai) 21
3. Besenyei Péter 19

következik: Longleat (Anglia), szeptember 2.

Bacsárdi László