CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2006. augusztus 20., vasárnap 22:50


Törmelékek között - a budapesti tűzijátékon jártunk

Törmelékek között - a budapesti tűzijátékon jártunk

Az esti kilenc órás tűzijáték kezdetekor kitört viharnak több sebesüljte és halálos áldozata van. Mi is a budapesti rakparton voltunk. Helyszíni riport.

Budapest, 2006. augusztus 20.

15.10 A budapesti Red Bull Air Race délutáni első futamára a szervezők adatai szerint több mint 1,5 millió ember kíváncsi a Duna-parton. [Érdekes, a rendezvény hivatalos honlapján este a hírekben már csak "több százezer" ember szerepel.] A kommentátorok többször is beszámolnak arról, hogy a világon 95 országban közvetítik a futamot - elég szégyen, hogy Magyarországon nem lehet a tévében élőben nézni, de ez van, bele kell törődni. Mi láthatják élőben. A Lánchíd lábánál először egy különleges légiparádét nézünk meg, többek közt kettő Boeing-737-es utasszállító gép repül el a Duna felett mindössze 200 méterrel, megjelenik egy amerikai katonai helikopter, az Apache-elődje. De látjuk a magyar Bessenyei György bemutatórepülését, valamint egy olasz műrepülőcsoporttól egy egészen különleges produkciót, a tükörrepülést. Ez azt jelenti, hogy két repülőgép egyszerre ugyanazon manővereket hajtja végre, de az egyik közben fejjel lefele repül.

16.10 Következik az első futam, bánatunkra a magyar Bessenyei Péter rosszul vesz be egy kaput, és lenyesi az egyik darabját, utána pedig kirepül a pályáról. Mindezért kizárják a versenyből. Pályaelhagyás miatt kizárást kap a 69-es rajtszámú holland versenyző is (aki mellesleg szivecskéket festett a repülőgépének szárnyára, de ez nem hoz neki szerencsét). Hiába, nem egyszerű ez, a versenyzők számára több mint 6 kilométeres pálya. Bizonyos kapuk között vízszintes, más kapuk közt pedig függőlegesen kell átrepülni, több mint 300 km/órás sebességgel, és közben két műtrpülőfigurát is bemutatni: fél kubai nyolcas (átfordulás a levegőben), illetve a másfél orsó (pörgés felfele).
Az egyik leglazább pilóta az amerikai Mike Mangold, aki a TopGun repülőiskolát végezte el, és miután leszerelt az amerikai légierőtől, kereskedelmi repülőpilóta lett. Amikor megkapja az engedélyt a pályára való belépésre, egy elegáns mozdulattal leveszi a napszemüvegét, tesz egy kört a Gellért-hegy körül, majd egy vad arcmozdulattal bedönti a gépet és mindössze 2,5 méterrel a víz szintje felett átrepül a Lánchíd alatt. Kevesebb mint másfél perccel később már közlik vele, hogy hibátlanul teljesítette a pályát, megdöntötte a korábbi időket és ő áll az első helyen: "Ok" - nyugtázza egyszerűen.

17.30 Séta közben találok ásványvizet, ami fél liter, teljesen természetes, és 990(!!!) Ft-ba kerül. A perec ennél egy picivel olcsóbban kapható, az energiaital pedig csak 300 Ft (Jóval olcsóbb, mint mondjuk a Sziget fesztiválon.). Szépen keresnek a környező éjjel-nappalik tulajdonosai is, kettőbe is bepillantunk. De ott az árak egy kicsivel korrektebbek, mint az utcai árusoknál.

19.00 A második futam este hétkor kezdődik, ezt már a Batthyány téren nézzük végig. Kiderül, hogy az első futamban kizárt két versenyző ebben a futamban nem repülhet. A zimbabwei születési, ma brit állampolgár Nigel Lamg eltalálja az egyik piros kaput, lenyes belőle egy darabot, majd zavarodva átrepül a Lánchíd felett, így kizárják a versenyből. A maradék nyolc pilóta közül a legjobb az első futamot is leggyorsabban teljesítő brit Steve Jones. Az egész évben a mezőny végén szereplő Jones 02:31.45 -es időt teljesít vadonatúj Edge 540 gépével Budapesten. Honfitársa, a szintén brit Paul Bonhomme lesz a második 02:32.44 idejével, őt pedig az amerikai Mike Goulian követi 02:36.63-tel.

20.10 Helikopterrel érkeznek a dobogós pilóták a Thököly repülőtérről. Ünnepélyes eredményhirdetés, az első helyezettnek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós adja át a trófeát. A helyezettek vidáman locsolják egymást pezsgővel. A kommentátor Palik László saját bevallása szerint "rutinosan" félreáll, hogy ne ázzon el a nedűtől. Egy kis pezsgőt mi is kapunk, aztán félreállunk, hogy az autogrammot kérő emberek odaférjenek. Inkább lesétálunk a rakpartra.

20.50 Hatalmas tömeg gyülekezik a rakparton, hogy megnézze a szokásos augusztus 20-i tűzijátékor. Szemben a pesti oldalon a köveken is ülnek, közvetlenül a vízparton. A Margit-híd is agyonzsúfolva emberekkel. Rengeteg kisgyermekes család, egy-két éves kisgyerekek az apukák nyakában. Mi a Batthyány téren állunk, a RedBullos irányítótorony közelében, annál az emelvénynél, ahonnan néhány órája még az AirRace-t közvetítették.

21.00 Megszólal a zene, kezdetét veszi a tűzijáték, és ezzel egyidőben egy apró esőcsepp is az arcunkra esik. Sebaj, nyári zápor - gondoljuk. Utána valami porszerű dolgot fúj felénk a szél. Lehet, hogy a Lánchídról fellőtt rakéták nem jutnak elég magasra, és azt szórja felénk a szél? Aztán hirtelen egy hatalmas zuhét kapunk, és a tömeggel együtt elkezdünk futni mi is fel a rakpartról valami fedett hely felé. Az utólagos híradásokkal ellentétben semmilyen pánikra utaló nyomot nem látunk, mindenki szép rendben halad a lépcsők felé. (Amelyek a szokásos kétirányúsággal ellentétben egyirányúak, azaz az egyik felén csak felfele, a másik felén pedig csak lefele lehet haladni.)

21.12 Kicsit átázva szorongunk egy kapualjnál. "Hallgatni kellett volna a telefonomra" - mutatja felém az egyik srác a mobilját, amin egy hírügynökség figyelmeztetése áll: "Riasztás: Pesten vihar várható". Kérdeztem, hogy mikor kapta, mondja, hogy még jóval a tűzijáték kezdete előtt. Másoknak is hallgatniuk kellett volna erre, például a fővárosi katasztrófavédelemnek. Egyébként a hangulat vidám a kapualjban, néha lekapcsolódik a lámpa, ilyenkor tapsolunk és örülünk. "Köszönjük azoknak a lakóknak, akik kinyitották a kapualjat és így beállhatunk" - kiáltozza az egyik érkező ázott csoport. A tűzijátéknak csak a hangja hallatszik, néha egy-egy pirosas villanás tükröződik. Az biztos, hogy folyamatosan halljuk a rakéták robbanását. Mint később megtudjuk, közben a tévéközvetítések is abbamaradnak, a nagy vihar miatt csak az RTL Klub tudja végig közvetíteni a 30 percet.

21.20 Mivel úgy tűnt, hogy visszafogta magát az eső, kijöttünk a kapualjból, és már egy ponyvás elárusítóhely alól nézzük a tűzijátékot, lehetne venni energiaitalt is, de nem tesszük. Fúj a szél, hideg van. Mást nem látni, ekkor még azt hisszük, minden rendben van. A tűzijáték is rendben folytatódik. Néhány ember a kormányt szidja, mások Budapest főpolgármesterét okolják a viharért. Igazi magyarok, akiknek soha semmi sem jó.

21.25 A korábban lekapcsolt közvilágítás már néhány perce ismét ég, mentők vannak a Batthyány téren. Három biztonsági ember fut egy mentő előtt, hogy az biztonságosan átjuthasson a tömegen. Pedig nekik állítólag már nem is kellene dolgozniuk, hiszen ők a délutáni rendezvény biztosításért feleltek csak.

21.30 A tűzijáték véget ér. Elindulunk délnek. Mások a metróra esküsznek, de szerintem ott hatalmas tömeg lehet (már délután az AirRace futam alatt is nagy tömeg volt, ráadásul a dunaparti aluljárót lezárták), ezért megpróbálunk délre tartó villamosra szállni. A Bem rakparton kritikus a helyzet. A biztonsági őrök mindenkit elterelnek a fák alól, bele a hatalmas pocsolyákba - de most az emberéletek fontosabbak. "Nem érti? Menjen át a túloldalra! Hát meg akar halni a fa alatt?" - ordítja az egyikük.

21.34 Meglátjuk a mentőt. Sajnos. A látvány szörnyű... A rakpart lezárva. Egy fa kidőlt egy ugyanolyan ponyvás elárusítóhely fémszerkezetére, mint amilyen alatt mi is álltunk. Több sérültje, és két súlyos sebesültje van ennek a balesetnek, az egyiket most próbálják újraéleszteni. Továbbhaladunk délnek, bár nem tudjuk, hogy áttjuthatunk-e a Lánchíd alatt, ugyanis mindenki szembejön. Egyesek a 86-os busz megállója felé indulnak, de ott is csak nagy tömeget látunk, buszt nem. Már korábban gondoltam arra, hogy írjunk sms-t haza az aggodó szülőknek, hogy minden rendben, de arra jutottam, hogy ez csak egy kis vihar, nem olyan fontos. A mentő hatására megváltoztatom a véleményem, és repül is haza az sms. [Utólag olvastam arról, hogy nem volt térerő. Én az első esőcseppeknél kikapcsoltam a telefont, hogy szét is ázik, legalább kikapcsolt elektronikával ázzon el a mobilom, úgy talán még menthető lesz. Emiatt nem tapasztaltam hálózatkihagyást, gond nélkül elment az sms.]

21.37 Mindenütt elázott perecek hevernek. De tényleg mindenütt, elég gázos kerülgetni. Néhány járókelő megpróbálja megenni, mások csak fényképezkednek vele. Szegény árusok, elég sokat bukhattak ezzel. Vajon mi lett a csupán 990 Ft-ba kerülő ásványvízek sorsa?

21.40 A tömegközlekedés halott a Batthyány tér és a Gellért tér között. A síneket elöntötte a víz, a törmelék és a szennyvíz. A buszok az utakat elöntő pocsolyák miatt nem tudnak haladni, csak a mentők hajtanak át a néhol térdig érő vizen.

21.50 Az Erzsébet híd lábánál a tűzoltóság és a rendőrség. A mentő az előbb ment el. "Káosz van mindenütt, a központ pedig túlterhelt, nem felel" - mondja az egyik rendőr a társának. Átgázolunk egy nagyon csúnyán kinéző sáros löttyön, ami a csatornából butyog felfelé.

21.55 A Rudas-fürdő egyik táblája kidőlt az útra. A villamossín víz alatt, az úton faágak.

22.00 Olyan a város mintha egy támadás érte volna. Sötétség, mindenhol csak a villogó kék-fényeket látni és a szirénákat hallani. A tűzijáték miatti biztonsági intézkedések miatt civil járművek sehol.

22.10 A Gellért téren is némaság. Az egyik sarkon két locsolóautó ácsorog - a délutáni melegben még volt mit locsolni. A 18-as villamos elakadt a vízben, mögötte sorakozik a többi villamos. A csatornák itt sem bírták a terhelést, legalábbis hatalmas pocsolyák és hömpölygő víz fogad minket. A Budafoki úton is szemét, a környező utcákban mindenütt tetőcserepek hevernek, sok kocsi megsérült.

22.15 Azt hiszem, rákapott a sajtó a katasztrófahelyzetre, sorra írnak ismerősök és rokonok, hogy minden rendben van-e. Igen, minden rendben.

22.40 Már egy fedett helyen írom a cikket, az ablakból azonban még mindig behallatszik a mentők szirénázása. Az internetes sajtót olvasva sajnos kiderül, hogy nem sikerült az újraélesztés, amit a mentőnél láttunk. A Híradó különkiadása szerint mindenhol pánik van. Ismerősöm most hív, hogy nem engedik be a vonatát a Déli pályaudvarra. Egy-másfél órát késnek a vonatok Budapest fő pályaudvarain, mivel sínre dőlt fák, zárlatos felsővezetékek nehezítik a vonatközlekedést - közölte a MÁV nemrégiben.

Túléltük az ünnepi tűzijátékot. Mi is, és az ismerőseink is. A sajtó pedig majd megírja holnap, hogy pontosan mi is történt.

Bacsárdi László