CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. augusztus 22., kedd 09:22


300 kilométeren át túrautat építenek a vasfüggöny magyarországi szakaszán

300 kilométeren át túrautat építenek a vasfüggöny magyarországi szakaszán

Michael Cramer és Szájer József EP-képviselők közösen avatták fel a páneurópai piknik és határáttörés évfordulóján azt a vasfüggöny túrautat, amelynek a Sopron közeli, jelenleg elkészült, 10 kilométeres szakasza része a Fertő tótól Felsőszölnökig tartó – és a tervek szerint még az idén elkészülő – 300 kilométeres vasfüggöny vándorútnak. A Bécsi úti Arcus parkolóból a piknik helyszínére tartó túrán több mint száz érdeklődő vett részt.
Michael Cramer kezdeményezésére az Európai Parlament tavaly a fenntartható európai idegenforgalom új távlatairól szóló jelentésében javasolta, hogy a berlini fal emlékére létrejött berlini falútvonalhoz hasonlóan jöjjön létre a vasfüggöny vándorút, amely egységes túrajelzéssel a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódna.

Az elektromos jelzőrendszert, azaz a vasfüggönyt Magyarország nyugati határán 1965-től állították fel. A magyar vasfüggöny – amely valójában a határral párhuzamosan két kilométerre futott – 1 méter 85 centiméter magas drótkerítés volt, előtte nyomsáv, és érintésre a legközelebbi határőrsön jelző, 24 volttal működő elektromos rendszer. A berendezés felépítéséről, amely 6 éven át tartott, az MSzMP Politikai Bizottsága döntött. A jelzőberendezés a nyolcvanas évek végére műszakilag és ,,eszmeileg” is elavult, a magyar kormány a felszámolása mellett döntött. A határőrség 1989 áprilisában titkos feladatként látott hozzá a bontáshoz.

– Az elmúlt években nemcsak a magyar, hanem osztrák és német képviselők is sokat dolgoztak azért, hogy a pikniken történtek fontossága Európa-szerte tudatosuljon, illetve nyerjen elismerést –tette hozzá a politikus, aki az elmúlt időszakban maga is számos fórumon hívta fel e történelmi tettre a figyelmet. Elmondta: személyes emlékei vannak arról, hogy a város hosszú évtizedeken át hogyan volt elzárva a külvilágtól, mert gyakorlatilag teljesen körbevette a vasfüggöny. Emlékszik arra is, hogy amikor a soproni hegyekben kirándult, mindig átnéztek a túloldalra, a ,,szabad világba". Ma már akadály nélkül át lehet jutni a határokon. A vasfüggöny túraút emlékeztessen mindenkit a mesterségesen megteremtett elzártság időszakára, ugyanakkor jelentsen örömöt is mindazoknak, akik ezen a vidéken a természejárások alkalmával adóznak majd a vidék, a táj szépségeinek - mondta a politikus, a túrá elindításakor.