CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. augusztus 22., kedd 16:18


December 10-étől a GYSEV gyakorolja a Szombathely-Szentgotthárd közötti, 54 kilométer hosszú vasútvonal vagyonkezelői jogait a MÁV Zrt. helyett

A GYSEV-hez kerül egy MÁV-vonal

A GYSEV-hez kerül egy MÁV-vonal

December 10-étől a GYSEV gyakorolja a Szombathely-Szentgotthárd közötti, 54 kilométer hosszú vasútvonal vagyonkezelői jogait a MÁV Zrt. helyett - döntött a közelmúltban a gazdasági miniszter. A vonal a magyar államé, s mint az országos törzshálózat része a tulajdonában is marad. A MÁV helyett a GYSEV lesz a vagyonkezelője a Szombathely-Szentgotthárd közötti szakasznak. A MÁV-nak így nem kell költenie a fejlesztésre, amire úgysem lenne pénze.

Az átadásról folynak az egyeztetések, amelyek kiterjednek a pálya mentén fekvő kincstári és MÁV-tulajdonú ingatlanok és eszközök leltárba vételére, a személyszállítási és pályavasúti eszközök számba vételére, valamint a szakaszt kiszolgáló, jelenleg a MÁV alkalmazásában álló vasúti személyzet átvételére.

A kezelői jogok átadását az indokolja, hogy mind a személyszállítás, mind az árufuvarozás tekintetében jelentős belföldi és nemzetközi forgalmat lebonyolító vasútvonal infrastruktúrája felújításra szorul. Erre a GYSEV-nek van pénze, a magyar társaságnak viszont nincs, és nem lehet tovább várni. Az átadás-átvétel a vonal menti ingatlanok és eszközök hasznosításával a MÁV Zrt.-t ugyanakkor bevételhez juttatja.

A vagyonkezelői jog átadása nem érinti a személyszállítást, az utasok Bécs és Graz felé átszállás nélkül jutnak el.
(Világgazdaság)