CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. augusztus 23., szerda 21:59


Asztalfő program – Programm Herrentisch

Asztalfő program – Programm Herrentisch

A Soproni-hegység Natúrpark Egyesület kezdeményezésére nem mindennapi megegyezés született a Soproni-hegységet óvó természetvédelmi szervezetek között. A megállapodás szimbóluma az Urak Asztala / Herrentisch, mely egy kedvelt kirándulóhely a Soproni-hegység szívében.

Régi időkben itt találkoztak Sopron, Szikra, Lakompak és Fraknónádasd urai évente egyszer a határszemlék alkalmával. Ma is egy kőasztal található itt, mely utal a múltra és hagyományra, mely jelképesen és valóságosan is összeköti a Lánzséri hegyek -Rozália és Soproni-hegység Natúrparkokat. Az asztal a közös étkezések, baráti beszélgetések, sikeres találkozók helye volt a történelemben és válik ismét a natúrparkok együttműködésének eredményeképpen.

Lakompak, ma a Lánzséri-hegyek Natúrpark része, Fraknónádasd a Rozália Natúrpark része, Sopron, pedig Soproni-hegység Natúrpark része.

2005. augusztus 15-én a három natúrpark képviselői aláírták az együttműködési megállapodást, mely tartalmazza mely területeken, hogyan és mikor és kiknek kell egyeztetni a natúrparkok között, hogy valóban harmonikus fejlesztésekre kerüljön sor a jövőben.


Az ünnepélyen ceremónián részt vett Sopronból: Vadon László a Soproni-hegység Natúrpark elnöke, Dr. Hargitai László Harka alpolgármestere, Dr. Gimesi Szabolcs és Dr. Lakatos Ferenc natúrpark egyesületi tagok.

Elérendő célként megfogalmazódott a fenntartható vidékfejlesztés eszközeivel egy átjárható, közös kínálatot, hasonló minőségű szolgáltatásokat nyújtó natúrpark háromszög, turisztikai mikrotérség létrehozása. Mely a közös természeti és kulturális vonzerőkön és az egyenrangú partnerségen alapszik. A háromszög turizmusa a térség vállalkozóinak hosszútávon megélhetést nyújt és fokozza a versenyképességet.

A további részcélok között szerepel: az átjárhatóság fejlesztése, a természetvédelem összehangolása, a tájfenntartó gazdálkodás fejlesztése, a turisztikai infrastruktúra fejlesztése, a marketing együttműködés, az „Urak asztala” irányító team létrehozása és attrakciófejlesztés (rendezvények, Green Way).

A terveknek megfelelő feladatokként az érintett szereplők bevonását, az együttműködési készség fejlesztését- munkacsoportok résztémákra, programdokumentum elkészítését, a kommunikációt és a szervezetfejlesztést határozták meg az együttműködésben résztvevők.

Taschner Tamás