CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. augusztus 23., szerda 22:18


KITAIBEL PÁL ÚTINAPLÓJÁBÓL

KITAIBEL PÁL ÚTINAPLÓJÁBÓL


SOPRONI ÚT (Iter soproniense, 1806)
Fordították: Andrássy Péter - Dr. Szabó T. Attila - Szabó Renáta

Egy kétszáz éves útinapló, annak friss fordítása, kiadása, és a Líceumben augusztus 26-án 11.30-kor tartandó Kitaibel Pál emlékülés adja az apropóját annak, hogy a neves tudósra emlékezzenek Sopronban. Amilyen lelkesen szervezi Andrássy Péter tanár, tudmányos tanácsadó a Kitaibel Pál biológiai tanulmányi versenyeket, olyan lelkesedéssel ápolja Kitaibel emlékét a kiadványban és a megemlékezés létrehozásában is. Az igényes, többek által támogatott kiadvány előszavában így ír erről:

"Ha léteznek még olyan adatok, amelyek csakugyan - a tények önmagukért beszélnek - valódiságát, összehasonlíthatóságát tükrözik, akkor az alábbiakra kell figyelnünk.
Földünkön napjainkban több mint 6 milliárd ember él (milliók jólétben, a túltápláltságtól, a kevés mozgástól, a depressziótól szenvedve; százmilliók elképesztő nyomorban, éhezéstől, járványoktól elűzöttségtől, helyi háborúktól gyötörten). Minden eddiginél többeket tanítanak meg írni-olvasni; többségük azonban a kötelező iskolai tanulmányok befejezését követően, alig használja ezt a tudást. Igényét a testi-élvezeti fogyasztásra ösztönző médiumok szellemi erőfeszítést alig kívánó szolgáltatásai elégíti ki.
Soha ennyi könyv, folyóirat nem jelent meg az emberiség történetében, mint napjainkban, a számítógépek világa sokszorosára növelte az ismeretek „elérhetőségét", mégis a kulturálatlanság, az ízléstelenség, a lelki szegénység, az önzés, az agresszió vált uralkodóvá.

Ilyen önmagukért beszélő tények isrneretében, elkerülhetetlen a kérdés: Érdemes-e, egy 200 évvel ezelőtt írt, német-latin nyelvű - növényfajok százait felsorakoztató - tudományos útinaplót lefordítani, kiadni? Kiknek van erre szüksége?
Úgy véljük, érdemes!
„Jövőnk ígérete, múltunk ismeretében van. " Írta Gombocz Endre, a magyar természettudományi kultúra 100 évét bemutató könyvében. Ennek szellemében dolgoztunk a jubileum aktualitásának jegyében, és bízunk az érdeklődésben."

- DI -