CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2006. augusztus 24., csütörtök 14:29


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés



AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2006. augusztus 24.

Érdekesen – változatosan alakul a járványhelyzet a borvidéken: Rendkívül magas a lisztharmat fertőzési nyomása a Virágvölgyben, Jánostelepen, a Kogl-ban, a Présháznál és az Újhegyben. Fertőzés a jelenlegi fejlettségi állapotban csak a lombot fenyegeti, a bogyók közül legfeljebb a fejletlen, még zöld szemeket. Tehát nem a termés mennyisége, hanem minősége forog veszélyben. Ugyanis, ha a fertőzött lomb idejekorán lehullik, a termés nem érik be.

A Virágvölgy és Jánostelep nedvesebb – ködösebb részein a lisztharmathoz a szürkepenész is társul. A régebbi, „gyógyult“ lisztharmathegek eső után felrepedve a molyrágáshoz hasonlóan fertőzési lehetőséget biztosítanak a szürkepenész számára. Ilyen esetben aránytalanul nagy kockázatot jelent a szürkepenész elleni megelőző védekezés elhagyása.

Harkán – főleg a mélyebb részeken – nem a lisztharmat, hanem nagyon erős peronoszpóra-fertőzés veszélyezteti a lombozatot: egyidejűleg 7 infekcióval, - 7 valószínű fertőzéssel számol a program. Sajnos még nem téliesíthetjük a permetezőket idén. Feltétlenül biztosítani kell a szőlők folyamatos szerborítást ebben a kritikus időszakban!

Érésidőben már az olcsóbb kontakt hatóanyagokra alapozzuk a védekezést: lisztharmat ellen kén, (40 gr./10 l.) peronoszpóra ellen réz, vagy a szürkepenész ellen is mellékhatással rendelkező folpet használatát javaslom. A speciálisan szürkepenész elleni készítményeket felsoroltam a múlt héten. A kontakt szerek esőállóságát fokozzuk tapadószerekkel /Nonit, Biofilm stb./. A Silweet rézkészítmények mellett használva perzselhet! Jó esőállósággal rendelkezik a tapadószerrel kiszerelt Funguran OH, és az olajos rezek, mint pl. a Vegesol.

8.17.-08.24.
Heti átlaghőmérséklet
°C
Csapadékösszeg
mm

Virágvölgy

20,6

13,4

Kogl

20,1

18,4

Hard

20,4

16,8

Jánostelep

20,8

10,8

Présház

21,3

8,8

Fertőszentmiklós

Harka

20,9

29,4

Újhegy

Hidegség

Balf

Az adatok az Újhegyi továbbító állomás meghibásodása miatt hiányosak

Hollósy Attila sk.
növényvédő mérnök
3
0-243-7795