CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. augusztus 29., kedd 17:07


Még több parádé - kevesebb ember

Még több parádé - kevesebb ember
Budapest Parádé 2006
2006. augusztus 26., szombat

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Budapest Parádét, mely ezúttal egy új arculatot mutatott a kilátogató embereknek, amennyire lehet, még sokoldalúbb, még változatosabb lett. Több program, több színpad, több látvány, csak a látogatók száma (közel fél millió) maradt alul a tavalyihoz képest. Talán annyira sokszínű lett, hogy az már semmilyen. Nézzük, miből is állt össze ez a kokafón szivárvány!

Délben indultak az Újpesti rakpartról a Voda Voda görkoriparádé részvevői. A délutáni buli előfutáraként nem levelet, vagy stafétát vittek, hanem zenét és jó hangulatot hordoztak körbe a városon.
Kettőkor indult a nyárzáró karnevál, melyen idén előszőr, karneváli csoportok, gólyalábasok, óriásbábok, dobosok, olasz zászlódobálók, szambatáncosok, capueira-sok volnultak fel színes jelmezekben. (kedvencem a kínai sárkány volt)
Fél háromkor indult a már jól megszokott parádé, a kamionokkal és a dübörgő zenével.
A különböző platókon kereskedelmi televíziók, rádiók, újságok, népszerű szórakozóhelyek által felkért dj-k és táncoslányok szórakoztatták a tömeget. A kocsik között helyet kapott Szeged városa is, valamint (az ilyen jellegű parádék mainstreamétől eltérően) egy, igen csekély érdeklődést kiváltó rock kamion is.

A "Még több fesztivál" szellemében délután négytől négy színpadon koncertek várták a bulizni vágyókat. A Coca-Cola-Radiocafe színpadon fellépett a Magna Cum Laude, Belga, Anima Sound System és az Asian Dub Foundation együttes is. A közelben, a Djuice Nokia Színpadnál elektronikusabbra vették a figurát és Neo-t, majd Náksi vs. Brunnert követően Da Hool állt a lemezjátszók mögé.
Da Hool azok közé a Dancefield-es dj-k közé tartozik, akik az elmúlt két évben a Loveparade kamionon zenéltek a Budapest Parádén, az ő nevéhez kötődik a '98-as LoveParade himnusz is.
Amikor a másfél órás bulija után odamentünk hozzá fényképezkedni- szigorúan LoveParade-os pólóban, síppal, a berlini kamionjukról hozott táblákkal, ahogy kell :) - nevetve vette tudomásul, hogy ismét találkoztunk.

Megjegyeznénk, hogy a Budapest Parádén minden általunk hallott dj. zenéje eltolódott a populárisabb, lassabb irányba. Lehet, hogy a város, netán a Parádé szelleme okozta az eltérsét, vagy a szervezők külön kérése volt, de még az igazi keményvonalasok is engedtek a zúzásból. Bennünk ez a "budapestizálódás" némi csalódást váltott ki, hiszen sokan nem azért megyünk el egy dj. előadására, hogy valamilyen zenét halljunk, hanem azért, hogy az Ő zenéjére bulizhassunk.

Tíz órakor véget ért a buli, majd - mivel a tűzijáték az augusztus 20adikai események miatt kegyeleti okokból elmaradt - a tömeg nagy része megindult az afterparty-k helyszíne felé.
Mi a Parádé Bónusz felé kezdtünk gyalogolni és ismét megállapítottuk, hogy - a tájékoztatóban leírtakkal ellentétben - nem 5 percre van a Népstadionkert a Hősök terétől, de cserébe rengeteg árus kínált majd egy éjszakán át működő, világító, villogó izéket és mütyüröket.

A Bónuszon 4 party várta 1 helyszínen a bulizni vágyókat, bár a High Voltage színpadra, a Körcsarnokba nekem is csak a hátsó bejáratnál sikerült bejutnom, mivel olyan iszonyúan nagy tömeg volt, hogy minimum 1 óra lett volna kivárni. Ehhez képest bent nem volt olyan nagy tumultus, csak megállt a tömeg a bejáratnál és ezért nem lehetett elférni.

A SYMA-csarnok legjobban várt fellépője DJ. Rush volt. Az ő 5:10kor kezdődő fellépése a szervezői leleményességet dícséri, mert sokan csak miatta jöttek el a partyra, így meg is várták őt. A várakozó tömeget addig is - többek között - Pascal Feos (D), Newl, Budai, Hot-X és Felipe (A) szórakoztatta.

Da Hool az esti koncert után az AXE Click arénában (ami ez estére a szívem csücske is lett) "lovagolta" meg a lemezeket. Itt már kicsit magához térve, sokkal inkább a saját stílusában zenélt. Német barátunkat Náksi vs. Brunner, követte, hozva Magyarországon egyedül álló stílusukat. Az est további európai sztárvendégei voltak Pulsedriver és Rocco, akik ÓRIÁSI partit csempésztek a kókadozó közönség sorai közé. Az éjszakát a dezodorosoknál Bass-T, Ziggy-X és DJ. Lee zárta, akik mind az Aqualoop Records ászai.

A negyedik helyszín a d'n'b rajongók táborának kedvezett, ők (is) igazi csemegéket kaptak, hiszen a Djuice-Nokia aréna színpadára érkezett a MC Conrad-dal kiegészült LTJ Bukem (UK). Ő az az ember, aki Drum and Bass labelt alapított, mert "szenvedélyesen hitte, hogy az egyedülálló zenei hangzás megfelelő kifutót igényel a megjelenéshez."
Hajnali négy óra tájban Palotai szolgáltatta a talpalávalót a sátorban bulizók számára.

Mi hajnali ötig bírtuk a pörgést, de addigra már lábaink riadót fújtak. Tartalék energiára kapcsolva és reménykedve, hogy a lábainkból érkező fájdalom ellenére haza tudunk császkálni, elhagytuk a még mindig önfeledten bulizók táborát. A hazaúton megpróbáltuk rendezni magunkban a nap során szerzett élményeket és egy végső értékelést összehozni.
Meglátásunk szerint a parádé annyira "színesre" sikerült, hogy nehéz belőle bármit kiemelni. Nekünk hiányoztak az olyan karakteres kamionok, mint például a Loveparade kamion Dr. Motte-val.

Valcs és Pedro