CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2006. augusztus 29., kedd 20:41


Szeptember? Kezdjen új életet! - 8 tipp, hogyan varázsolja sportossá hétköznapjait

Szeptember? Kezdjen új életet!

8 tipp, hogyan varázsolja sportossá hétköznapjait

 
Az újévhez hasonlóan a szeptember is a nagy elhatározások ideje. Melyikünk ne fogadta volna már meg, hogy mostantól rendszeresen kikérdezi a gyerektől a leckét, amíg a kicsi szakkörön van, elmegy aerobikra vagy hogy csupa egészséges tízórait csomagol a csemetének? A TESZ Alapítvány segít az elhatározásokat tettre váltani, és becsempészni az egészséget a hétköznapokba.

 Az iskolakezdés nem csak gyermekeink életében valami újnak, jelentősnek a kezdete. Ahogy ők egy osztállyal feljebb lépnek az iskolában, egy csoporttal előrébb az óvodában, úgy nekünk, felnőtteknek is új időszámítás kezdődik a munkában. A nyári lazaság, szabadság után mindannyiunktól azt várják, hogy újult erővel és lelkesedéssel vessük bele magunkat a munkába. Szerencsés az, aki a nyári szabad napokat, heteket valóban pihenésre, testi-lelki feltöltődésre tudta használni. Számukra nem lehet gond az energikus munkakezdés. Ám az már nekik sem egyszerű, hogy ezt a lendületet, motiváltságot hosszú távon fenntartsák.

 Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a mozgás, a sport rengeteget segíthet abban, hogy könnyedén vegyük a hétköznapokban felmerülő akadályokat. „Ugyan hogyan tehetne energikusabbá egy olyan dolog, amitől elfáradok?” – gondolják sokan. A válasz egyszerű: a mozgás hatására javul állóképességünk, erőnlétünk, a rendszeres testedzés jó hatással van testi és lelki teherbírásunkra egyaránt. Próbálja ki, mennyivel jobban megy a szellemi munka, ha előző nap alaposan átmozgatta a testét. A mozgás az egyik leghatékonyabb stresszűző, hatására ugyanis úgynevezett boldogsághormonok, azaz endorfinok szabadulnak fel, ezért érezzük magunkat feldobottnak egy jó edzés után. Nem utolsósorban pedig a mozgás segít megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, ezzel egészségesebbé, könnyedebbé, fürgébbé és hatékonyabbá varázsolja testünket.

Ugye, Ön is kedvet kapott hozzá? Segítünk, hogyan teheti a mozgást mindennapjai részévé akkor is, ha rendkívül elfoglalt.

 1. Találjon időt!

Szeptember első néhány hetében kialakul az „új életünk” rendszere. Ekkorra már látja, hogy alakul az új munkarendje, milyen lesz a gyerekek órarendje, mikor kell őket különórára vinnie. Ha lehet, alakítsa úgy a délutánokat, hogy maradjon a kicsiknek ideje sportolásra és kötetlen játékra is. Ha már látja, milyen lesz a hétköznapok menetrendje, keresse meg azt az időt, amit saját edzésére szánhat. Ha a korai edzés híve, próbálja az egyik reggel párjára vagy szüleire bízni a kicsik iskolába, óvodába kísérését és menjen el egy reggeli aerobikórára, fusson vagy ússzon fél órát. Ha van hosszabb ebédszünete, oda is beszoríthat egy átmozgató edzőtermi edzést. Keressen olyan sportolási lehetőséget a kicsiknek, ahol ön is mozoghat, amíg tart a különóra. Ha csak este jut idő sportra, hetente, egyszer kétszer legyen hideg vacsora, ön pedig munka után vegye az irányt a sportpálya vagy az edzőterem felé. Minden csak időzítés kérdése.

 2. Együtt még jobb!

Hiába próbálkozik, nem talál olyan időpontot, amikor magára hagyhatná a családot vagy a munkát? Nincs ok az aggodalomra: egy-egy sportos hétvégi program is kiválóan megfelel a célnak. Fontos azonban, hogy ragaszkodjon a rendszerességhez. Járják végig hétvégenként hazánk gyönyörű tájait, előnyben részesítve a hegyvidékeket, és máris jó néhány kalóriától megszabadulva és élményekkel gazdagabban térhetnek haza. Egy-egy közös focimeccs, amire akár a rokonokat, szomszédokat is meginvitálják, szintén jó móka és remek mozgási lehetőség. Ha már nagyobbak a gyerekek, kocogni, kerékpározni is mehetnek együtt, mindannyian élvezni fogják.

 3. Ragadjon meg minden alkalmat!

Mit csinál, ha van egy üres órája? Gondolatban rendszerezi a munkáit, takarít egy kicsit, vagy olvasgat inkább? Határozza el, hogy mostantól ilyen alkalmakkor mozog egy kicsit. Egy kiadós sétával már sokat tett egészségéért és fittségéért, hát még, ha kerékpárra pattan, futócipőt húz vagy csak kergetőzik egy kicsit a csemetékkel. Ha ritka az ilyen alkalom, autózás helyett menjen gyalog dolgozni, lift helyett válassza a lépcsőt, szálljon le egy megállóval előbb a buszról, vagy vigye a gyerekeket kerékpárral suliba.

4. Ne csak az edzőteremben gondolkodjon!

Ha mozgásról van szó, hagyja szabadon szárnyalni a fantáziáját. Legtöbbünknek a sportról az edzőterem, az aerobik és a futás jutnak eszünkbe. Valóban ezek a legkézenfekvőbb dolgok, de nem biztos, hogy mindig a legpraktikusabbak és a legszórakoztatóbbak is. Időhiányban szenvedők tartsanak otthon néhány fitnesz-videokazettát vagy dvd-t, amit bármikor bevethetnek, ha célzott edzésre vágynak. Minél nagyobb a gyűjtemény, annál kisebb a veszély, hogy unalmassá válik a tréning. Családosok pedig válogassanak az évszak kínálta és a gyerekek életkorának megfelelő számtalan lehetőség közül. Tanuljanak meg együtt görkorcsolyázni, tanítsa meg a kicsiket úszni vagy ugrókötelezni, menjenek korcsolyázni a közeli tóra. A lényeg, hogy ne legyen rest, és lássa meg mindenben a mozgás lehetőségét. Ha a kicsik futkározni, labdázni szeretnének, legyen ön is a játék részese!

 
5. Vonja be a családot!

Sportosabb hétköznapokra vágyik? Ne egyedül küszködjön célja megvalósításával. Először is vonja be a párját. Mondja el neki, miért szeretne változtatni, mit vár az új életmódtól, és kérje a biztatását, támogatását. Remélhetőleg azonnal kedvet kap ő is, és együtt léphetnek az egészségesebb és vidámabb élet felé vezető útra, de abban biztos lehet, hogy ha megérti, milyen fontos ez önnek, bátorítani és segíteni fogja önt. A gyerekekkel is beszélje meg, milyen változtatásokat tervez. Még ha kicsik is, akkor is mondja el nekik, milyen jó lesz mindenkinek, ha a mozgás részévé válik mindannyiuk életének. Kérje ki a véleményüket, mikor sportágat választ a számukra, és akkor is hagyatkozhat tanácsaikra, ha sportos hétvégi programot akar szervezni. Így könnyedén elérheti, hogy ne kényszernek érezzék az új életformát, hanem részesek legyenek annak kialakításában. Egyszerű trükk, de mindenki lelkesebb lesz tőle. Ráadásul a kimondott céloknak még nagyobb motiváló erejük van, mint ha önmagában fogadkozna.

 
6. Ne hagyja magát eltántorítani!

Párja nem túl lelkes az új célokat hallván? Vagy a gyerekek nyűgösködnek az egyre sportosabb programok miatt? Esetleg kollégái aggódnak, hogy a sport a munkája rovására megy majd? Engedje el az aggodalmakat a füle mellet! Néhány hét, és mindenki érezni fogja a sport jótékony hatását. Párja elámul majd karcsúbb alakja, vidámabb hangulata láttán. A gyerekek egykettőre ráéreznek a mozgás örömére és ők is örülnek, ha energikusabbnak látják önt. (Arra azért figyeljen, hogy semmit ne akarjon rájuk erőltetni. Nem biztos, hogy ami önnek örömet okoz, az őket is elvarázsolja. Fogadja ezt el, és próbáljanak ki közösen valami mást, egykettőre találnak majd olyan mozgásformát, ami lelkesíti a lurkókat.) Kollégái számára pedig nyilvánvalóvá válik majd, hogy a mozgás hatására ön nem fáradtabb, de sokkal teherbíróbb, összeszedettebb, céltudatosabb és kitartóbb lett. Lehet, hogy jó példájával még néhány edzőtársat is szerez közülük.

 
7. Higgye el, hogy sikerülhet!

A célokhoz ragaszkodni kell, de nem betű szerint és nem mindenáron. Fogalmazza meg magában, mi az, amin változtatni szeretne, írja is le a naplójába vagy egy papírlapra, amit a tárcájában hordozhat, és bármikor megnézegetheti új erőt merítve belőle. A mozgás csodás hatásainak megtapasztalásához szükség van a rendszerességre, de tudatosítsa magában, hogy ha egyszer-egyszer nem úgy alakul a nap vagy a hétvége, ahogy azt eltervezte, az még nem katasztrófa. Határozza el, hogy következetesen, de kellő rugalmassággal kezeli a célkitűzéseit, és máris nem tűnik majd olyan teljesíthetetlennek a dolog. Bízzon önmagában, higgye el, hogy ha erős az elhatározása, valahogy mindig tudja majd úgy alakítani a dolgokat, ahogy szeretné, és a siker nem marad el. Egészséges és vidám kísérletezést kívánunk!

 

A TESZ Alapítvány sport-szakértője: Lévai Ágnes szakújságíró, aerobikedző