CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. augusztus 29., kedd 21:03


Nemzetközi Haydn Fesztivál Kismartonban

Nemzetközi Haydn Fesztivál Kismartonban

2006. szeptember 7-17.: „Haydn & Händel“ Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Fischer Ádám karmesterrel; a magyar szólista Boldóczki Gábor két trombitakoncerten lép fel. Intendáns: Dr. Walter Reicher

Joseph Haydn és Georg Friedrich Händel művei állnak a 2006.szeptember 7-17. között megrendezendő Nemzetközi Haydn Fesztivál középpontjában.

Az idei rangos zenei eseményen az oratórium műfaja kerül majd előtérbe.

A közönség kedvence – a karmester Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar –Haydn “Teremtés“ és Händel “Messiás“ oratóriuma mellett, mindkét hagyományos záró koncertjén játszani fogja a “Sába királynõjének bevonulását“ a Händel „Salamon“ oratóriumából. A nagy oratóriumok mellett, a fesztivál programján éppúgy szerepelnek misék; kiváló, de ritkán hallható Haydn-szimfóniák és a nagy „concerti grossi“ Georg Friedrich Händel-tõl. A két zeneszerzõ operáiból a La Stagione Frankfurt együttes fog áriákat elõadni Michael Schneider vezetéséveI.

A fesztivál további érdekességei között kivételesnek ígérkezik Händel és Michael Haydn orgonakoncertjeinek előadása, amelyet a barokk specialista Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra kelt életre.

Ezen kívül csemegének számít a Händel & Haydn Society Orchestra Boston zenekari koncertje, amely egyebek között Händel híres „Vízi zene“ című művét is elő fogja adni, valamint a Prager Kammerorchester és a szólista Boldóczki Gábor, aki rögtön két trombitakoncerten hallhatunk majd.

Fellép még a Haydn Akademia a chorus sine nomine kórus Trevor Pinnock vezényletével. Az idei gálaesten a nemzetközileg is ismert tenor Ian Bostridge énekel. Számos kamarakoncert mint pl. az Australian String Quartet, a Collegium Viennense, a Camerata Köln, utóbbi Haydn és Händel baryton trió ritkaságaiból játszik. Ulrike Theresia Wegele orgonakoncertje, valamint Geoffrey Thomas gyermekkoncertje „Händel szigorúan titkos“ teszik teljessé a 2006-os Haydn Fesztivál programját.


Boldóczki Gábor


Fischer Ádám




(cyberpress)