CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. szeptember 14., csütörtök 07:44


Magánmitológiák

Magánmitológiák
Nagy Márta kerámiaművész, Lévái Nóra textilművész és Lévai Ádám grafikus kiállítása a Körmendi Galériában

Archaikus hangulat, szakrális témák , légies könnyedség, érzékiség – ezekkel a látszólag ellentétes benyomásokkal találkozhat a látogató a Körmendi Galéria legújabb kiállításán. Bár a három kiállító művész a képzőművészet különböző területein alkot , munkáikban mégis fellelhetőek közös pontok: mindhárman architektonikus megoldásokat alkalmaznak, de elvetik a történelmi stilizálás eszközét, ehelyett egyéniségük megmutatásával élővé, jelenvalóvá teszik a letűnt korokat. Így válhatnak a régmúltat idéző témák személyes magánmitológiákká.

Nagy Márta kerámiaművész - mint a hollóházi majd a herendi és a zsolnay porcelángyár tervezője – a design , az alkalmazott művészet területéről indulva, fokozatosan – a porcelánt szobrászati anyaggá nemesítve - szakadt el a hétköznapi használatú tárgyak készítésétől, eljutva egy ősi szimbólumokban gazdag, gondolatilag letisztult művészethez. A Körmendi Galériában kiállított munkái a kert és a sziget témája köré szerveződik. A kert - ie.10.századtól való megjelenése óta - egyszerre profán és szakrális tér. Egyszerre jelenti az értékek sűrítését, az időtlenséget, és a pogány életörömöt. Nagy Márta négyszögletes iszlám, és kör alakú keresztény kertjei a porcelán és a kőcserép ötvözésével pontosan tükrözik ezt a kettősséget. A Ciszterna puritán, visszafogott koloritú tömbje archaikus, meditatív hangulatú. A Szigetek lépcsőzetes felépítése, gyötört felülete az idő megkerülhetetlenségére figyelmeztet. A Vérkút világító fehér,vízszintesen építkező porcelánján meghökkentően, enigmatikusan hat a vörös vérfolt


Lévai Ádám tollrajzain mitológiai- bibliai témákat helyez mai kontextusba. Vonalvezetése, téma és címválasztásai egyaránt posztmodern látásmódra utalnak. Az Új Bábel építők zaklatott emberalakjai, A hivatásos álombaringatók Bábelben behízelgő, cinikus figurái, Az éjszaka csendmérnökei rideg „plakátmagányt” árasztó hangulata azt mutatják , hogy Lévai Ádám mitológiai témaválasztásaival nem akar elmenekülni saját korától, csak némi távolságtartással kíván reagálni rá.


Lévai Nóra Ferenczy Noémi díjas és Európa díjas textilművész hajszálvékony selyemre vagy éppen eltűnő az anyagból kivasalható felületre készített hímzett képei nőies könnyedséget árasztanak magukból. A pamutcérna, az aranyszál, és géz felhasználásával készült alkotásain állatokat, jeleket, egy-egy klasszikus műalkotás átlényegített képét - pl. Watteau - ábrázolja.


A kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg kedden 14 és 17 óra között, szerdától vasárnapig,10-től 17óráig.
Homor Judit