CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. szeptember 21., csütörtök 21:23


Megyei hírek

Döntött a megyei Emlékbizottság

Ma tartotta ülését Győrött, a Megyeházán az 1956-os Győr-Moson-Sopron Megyei Emlékbizottság. Az ülést követően a megye lakosságát - a sajtó képviselőinek közreműködését kérve – dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés és az Emlékbizottság elnöke tájékoztatta.....

Szakács elmondta, hogy az Emlékbizottság döntése értelmében a 2006. október 23-ához kapcsolódó megyei rendezvényeken, megemlékezéseken 188 személy – közülük 97 fő hozzátartozója által, posztumusz - veheti át a megyei önkormányzat elismerését, az 1956-os megyei emlékplakettet. Az összes felterjesztés között 7 olyan volt, amelyek esetében a bizottság – egyhangúan – nem támogatta a felterjesztő szándékát.

A közgyűlés elnöke elmondta, hogy az emlékplakettek átadására több helyszínen kerül sor, terv szerint Győrött és Mosonmagyaróváron október 22-én délelőtt és délután lesz megemlékezés, a többi helyszín és időpont egyeztetés alatt. (Az október 1-jei választások miatt végleges döntés csak ez után lehetséges.)

A megyei önkormányzat által szervezett programok, pályázatok, rendezvények kapcsán az elnök tájékoztatott arról, hogy szept. 25-éig még várjuk közoktatási és közművelődési intézmények, önkormányzatok és civil szervezeteknek az 1956-os események bemutatására szánt pályázatát: forgatókönyveket, tanmeneteket, óravázlatokat.

Szakács elmondta azt is, hogy október 26-a délutánjára szervezzük a Történelemtanárok Konferenciáját, ahol nem csak tudományos igényű, 1956 történeti jelentőségét bemutató előadások hangzanak el, hanem módszertani segítséget is szeretnénk adni e témakör tanításához, gyakorló pedagógusok számra.

E szakmai program keretében kerül sor a Megyei Levéltár gondozásában, a Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával készülő, az 1956-os forradalom és szabadságharc megyei eseményeit, illetve azokat követő megtorlásokat rögzítő dokumentumokat feldolgozó és megjelenítő kiadvány, a Megyei Levéltár iratanyagának feldolgozása alapján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei honlapon (www.gymsmo.hu) már elérhető és a településektől kapott információk alapján folyamatosan bővül az a rendezvénynaptár, ami a megyei települések ’56-hoz kapcsolódó programjait szedi egy csokorba.

Végezetül megragadta az alkalmat és a sajtó nyilvánossága előtt megköszönte az Emlékbizottság tagjainak (Szokolay Sándornak, Dr. Herpay Imrének, Dr. Kuroli Gézának, Dr. Pápai Lajosnak, Ittzés Jánosnak és Fehérváry Zoltánnak) azt a segítséget, mellyel a megyei önkormányzat méltó megemlékezéseinek előkészítő munkájában közreműködtek.


Ülést tart a megyei képviselőtestület

Szeptember 22-én, pénteken délelőtt ül össze - a 2002-2006. közötti ciklusban utoljára - a megyei képviselőtestület. A napirendek sorában 25 előterjesztés szerepel. Beszámoló kerül a képviselők elé a Megyei Önkormányzati Hivatal 4 éves munkájáról, a megyei közgyűlés bizottságainak és tanácsnokainak 4 éves tevékenységéről. Tájékoztatót hallgatnak meg a közgyűlés tagjai a megyei önkormányzat 2006. évi első féléves gazdálkodásáról.

A napirendek között szerepel a vasúti mellékvonalak leépítése elleni tiltakozás c. közgyűlési nyilatkozat, a megyei közoktatási feladat-ellátási, intézményhálózat-működtetési és fejlesztési tervének felülvizsgálata és módosítása, illetve a PAMOK főigazgató-főorvosának tájékoztatója a kórház pénzügyi, gazdasági és orvos-szakmai tervének korrekciójáról (az új finanszírozási rendszernek megfelelően).

A 25 előterjesztésből várhatóan több témáról - a személyi kérdésekről és az önkormányzati vagyont érintő kérdésekről - a képviselők zárt ajtók mögött tárgyalnak.

A megyei fenntartású intézmények közül ezúttal a Gyógypedagógiai Szolgáltatató Központ igazgatója számol be az intézmény tevékenységéről, az intézményi érdekvédelem helyzetéről.

A közgyűlés teljes napirend sora a www.gymsmo.hu oldalon a Közgyűlés/Közgyűlés ülései címszó alatt olvashatók.


Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának négy éve – kiadvány a 2002-2006. közötti munkáról

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának 2002-2006. közötti időszakáról ad áttekintést az a közel 250 oldalas kiadvány, amelynek elkészítésénél a teljességre törekedtek, de egy választási ciklus négy évének sokrétű, felelősségteljes munkáját 250 oldalban csak összegezni lehet, maradéktalanul, teljes terjedelmében és mélységében bemutatni semmiképp.

A kiadványt kiadó megyei közgyűlés szándéka szerint kellő áttekintést szeretne adni elvégzett munkájáról.
Amint az a kiadványból kiderül: az eredmények elvitathatatlanok, ezekre pedig büszke lehet a megyei önkormányzat, arra, hogy az egyre fokozódó megszorítások, az ennek nyomán kényszerűen meghozott döntések, a megszorító intézkedések ellenére, a szűkre szabott gazdálkodási keretek között, a megyerendszer létjogosultságát megkérdőjelező vélemények és törekvések árnyékában tisztességes és becsületes munkát tettek le az asztalra. Mindezt a nyilvánosság elvének szem előtt tartásával, mert tudják, hogy a nyilvánosság az egyik legbiztosabb alap a bizalom megszerzésére és megtartására.

Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak, bizottságainknak, társszervezeteinknek, a hivatal munkatársainak, intézményeinknek, a sajtó munkatársainak és mindazoknak a segítségét, akik munkánkat támogatták, részt vállaltak az elmúlt négy évből – mondta Szakács Imre, megyei közgyűlési elnök, aki Győrött sajtótájékoztatón mutatta be a kiadványt.
P.Z.