CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. szeptember 22., péntek 09:27


Quo vadis city? Hová fejlődik településünk? - az Autómentes Nap ürügyén

Quo vadis city? Hová fejlődik településünk? - az Autómentes Nap ürügyén

 

Nekem az életminőség nem azt jelenti, hogy van-e mindenkinek autója, amivel a jól felszerelt bevásárlóközpontba tud eljutni. Nem azt jelenti, hogy kényelmesen, dugók nélkül tudunk autózni a városban. Nem azt jelenti, hogy gazdagok vagyunk és 150 TV csatornát tudunk fogni. Mert nincs olyan sok, ami elég lenne és nincs olyan kevés, mi nem lenne elég.

Az életminőség nekem: jó közösségek, szolgáltató hivatalok, egészséges környezet, jó levegő, egészség, hagyományok és természet tisztelete.

 

Az autózás a mobilitás egyik formája, mely civilizációnk egyik alapja. Olyan lehetőségeket nyújt, mellyel életünk szebbé, teljesebbé, könyebbé válhat. De az autózás felelősség is, mert a a köz javaiból vesz, a csendből, a jó levegőből. Nyugodtan ráírhatnánk minden autóra, mint minden cigarettásdobozra, hogy az autózás súlyosan veszélyezteti Ön és környzete egészségét. Ezért a városi közlekedésben, ahol nem feltétlenül szükséges, ne autóval közlekedjünk. Ma már tudjuk, városon belül a legtöbb út 3 km alatt van. Ezen a távon az autó pedig a kerékpárral sem gazdaságosságban, sem időben! nem veszi fel a versenyt.

 

Kérdés tehát, mely városi vezetés érti meg, ezeket az összefüggéseket és vállalja fel megvalósításukat. Egyértelmű, hogy a jelenlegi soproni megértette és hosszú évek után végre látványos eredmények születtek a kerékpározás területén. Utak épülnek és tervek készülnek, mely ha megvalósulnak, egy egészen más Sopron születik. Ahol valós alternatíva lehet, hogy óvodába, iskolába, munkába biciklivel járhatnak gyerekek és felnőttek. A turisztikai célú kerékpározást szolgálja a Sopron- Balf, Sopron - Ágfalva szakasz, utóbbi a Sopron -Bécsújhely Corvinus kerékpárút része. Kérdés, lesz, aki használja őket? Igen Rendezvények sokasága kapcsolódik a kerékpározáshoz pl. Liszt kerékpártúra Harka-Doborján és a turizmus trendjei is mutatják, a fejlett kerékpárúttal rendelkező desztinációk keresettek Európában. A fejlett kerékpárút hálózat tehát egyben a lakosság életminőségét és a turizmus bevételeit is növeli.

 

Ezek után pedig nem lehet más kérésem, folytatódjanak a kerékpárútfejlesztések, hogy Sopront, ismét a legtisztább levegőjű városként ismerhessék hazánkban!

T.T.
(Egy elmaradt felszólalás)