CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2006. szeptember 22., péntek 13:08


Sopronban negyedik napja tüntetnek

Sopronban negyedik napja tüntetnek

Negyedik alkalommal gyűltek össze a város Fő terén, azok, akik Gyurcsány és a kormány távozását, továbbá új választásokat követeltek. A tegnapi tüntetés, akárcsak a harmadik napon tartott, viszonylag visszafogott volt, és előző napokhoz képest a résztvevők száma is csökkent.

. A csütörtök esti demonstráció a Gyucsány-felvétel lejátszásával kezdődött, – amelynek egyes részleteit fütty és bekiabálások kísérték – majd egymást követően több, civil szónok is a kormány lemondását követelte. A rendezvényeken, mint minden eddigi alkalmon felszólalt Szokolay Sándor, Sopronban élő Kossuth-díjas zeneszerző is, aki ezúttal azt kérte: mindenki szánja arra az időt, hogy magában gondolja végig a történteket és a teendőket. Megfontoltságra, és békességre intette a jelenlévőket, akiket közös imára hívott.


A megjelentek között feltűnően sok volt a fiatal. Míg előző napon a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatát, és XVI. Benedek pápának a magyar eseményekkel kapcsolatos gondolatait is felolvasták, addig csütörtök este a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa nyilatkozata hangzott el, mint ahogyan az az üzenet is, amelyet a soproni tüntetők a Kossuth térieknek juttattak el.

Az időnkénti, a kormány, és Gyurcsány távozását követelő jelszavak mellett is viszonylag nyugodt légkörben zajlott a tüntetés, , amint az egyik fiatal mondta: ,,Sopron példát mutatott az országnak”. A tüntetés végén bejelntették, hogy azt a kormány lemondásáig folytatni kívánják.