CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. szeptember 24., vasárnap 17:29


Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport elnökségi ülést tartott Sopronban

Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport elnökségi ülést tartott Sopronban

Sopronban tartotta kihelyezett elnökségi ülését az Eurégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport, amelynek soros elnöki tisztjét idén Győr-Moson-Sopron megye tölti be.

Többek között a területfejlesztésben, a gazdasági és idegenforgalmi beruházásokban, a kulturális örökség ápolásában együttműködő régiós partnerek – a három nyugat-dunántúli megye és Burgenland tartomány – az osztrák-magyar határon húzódó településközi utak és kerékpárutak helyzetéről, a kijelölt határ átlépési pontok megnyitásának szükségességéről, a térséget érintő vasútfejlesztési tervekről, a Fertő-tó vízpótlásának kérdéséről, a Heiligenkreuzban (Ausztria) létesítendő hulladékégető-mű körül kialakult magyarországi álláspontról tanácskozott.




Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés általános alelnöke az osztrák fél számára nyomatékosította a határ két oldalán fekvő települések kapcsolatát újrateremtő, településközi utak megépítésének fontosságát, és az ehhez kapcsolódó határátkelő pontok létesítésének szükségességét, amit a munkacsoport eddigi tevékenysége során az osztrák fél csak fenntartásokkal támogatott, annak ellenére, hogy a településközi utak fejlesztése egy kormányközi megállapodás tárgyát képezi.

Firtl Mátyás ebben a tárgykörben külön is felhívta Hans Niessl tartományfőnök figyelmét a közelmúltban átadott Sopronkövesd-Nikitsch (Füles) településeket összekötő útra, amely egyelőre azért nem láthatja el funkcióját, mert a két település közötti határátkelés nem biztosított, amiben a tartományfőnök segítségét kérte.

A munkacsoport egyhangúlag támogatta a GySEV jövőbeni fejlesztési terveit, amelyek között a legkonkrétabb a Szombathely-Szentgotthárd szakasz MÁV-től való átvétele és korszerűsítése, amelynek – 72 millió eurot kitevő – finanszírozásából az osztrák fél is részt vállalna, amit az ülésen résztvevő Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök is megerősített.



Markó Péter (A Vas megyei közgyűlés elnöke), Firtl Mátyás (az Eurégió West/Nyugat Pannónia ülésének elnöke)
és Hans Niessl (Burgenland tartományfőnöke) a sajtótájékoztatón

A GySEV fejlesztési koncepciójának részeként a Harka-Fertőboz rákötés illetve a Sopron-Baumgartner rákötés is teljes támogatást nyert a munkacsoport elnöksége által, – amint azt Firtl Mátyás a térség országgyűlési képviselőjeként is kifejtette – ez az itt élők életminőségét javítja, és a később létrehozandó közlekedési szövetség által is meghatározott módon elősegíti a hatékonyabb és gyorsabb régiós közlekedést, nem csak a személyszállítást, hanem a gazdasági élet szereplői számára is fontos teherszállítást. A Felsőőr (Oberwart)-Szombathely vasútfejlesztés szintén kétoldalú régiós érdekeket szolgál. közlekedést. a munkacsoport elnöksége egyhangúlag támogatta.

Az Eurégió West/Nyugat Pannónia kidolgozott jövőképpel rendelkezik – mondta el Firtl Mátyás, aki kifejtette: a meghatározott jövőképnek része az Eurégió West/Nyugat Pannónia tudománypolitikai fóruma által kifejtett munka. Ennek keretében a soproni, a győri, a szombathelyi és a kismartoni egyetemek, illetve főiskolák szakemberei olyan gazdaságpolitikai projekteket dolgoznak ki, amelyek a régiós kis- és középvállalkozásoknak nyújtanak megfelelő hátteret a versenyképességük biztosításához, lényegében a térség fejlődéséhez.

Az ülésen elfogadták a „8-as főút” Fejlesztési Tanáccsal kötendő együttműködést, prezentációt mutattak be az energia önellátás burgenlandi koncepciójáról, és tárgyaltak a Heiligenkreuz/Szentgotthárd térségében tervezett hulladék-égetőműről, amelynek létesítését a térségben élő magyar lakosság nem támogatja. Jelenleg hét szakterület szakértői véleménye van készülőben, amely a környezetvédelmi hatástanulmánnyal együtt elengedhetetlen feltétele és alapja lehet egy későbbi támogatási kérelemnek.

Újból napirendre került a Fertő-tó vízpótlása, és a Rába-folyó vízügyi kérdései. Mindkét kérdésben a magyar fél álláspontja egyértelmű. A Fertő-tó vízszintemelése lehetséges műszaki megoldásinak kidolgozása kizárólag az EU Víz Keretirányelvelnek megfelelően, a vízgyűjtő-gazdálkodás kereteiben és az érintettek bevonásával történhet meg. A Rába vízhabzásának okairól az évek óta tartó vizsgálatok eredményéről, amely különböző terhelések összhatására jön létre, szintén tárgyalt a munkacsoport. A szakértői vélemény szerint a habzás jelenségének elhárítására van műszaki megoldás, amelyben a két ország megállapodott, a végrehajtás az osztrák fél kötelezettsége, amit Ausztria elismert.