CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. szeptember 24., vasárnap 19:13


Ágfalva – megszentelték az újjáépült lelkészlakot - ,,Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők”

Ágfalva – megszentelték az újjáépült lelkészlakot
,,Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők”.

A tavaly decemberben egy tűzeset következtében lakhatatlanná vált evangélikus lelkészlakást szentelték meg szeptember 24-én Ágfalván, a település evangélikus temploma megszentelésének 221. évfordulóján. Az ünnepi istentiszteletet Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke tartotta. Az istentiszteleten és a lelkészlak megszentelésén részt vett Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat általános alelnöke.


A több mint 15 milliós kárt szenvedett parókia újjáépítését példátlan összefogással támogatta az evangélikus egyház és egyházkerület, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, személy szerint Firtl Mátyás megyei általános alelnök, országgyűlési képviselő, több hazai gyülekezet és a szomszédos lépesfalvi (Loisperbach) és somfalvi (Schattendorf) faluközössége.


Ittzés János püspök az ünnepi istentiszteleten arról beszélt, hogy a templom 221 éve során a történelmi viharok közepette, próbatételek, feszültségek, viták, nézeteltérések mind megjelentek, de mindenek ellenére egy keresztyén gyülekezet egy olyan közösséget jelent, amelyben mindezekről a próbatételekről lehet és kell beszélni, ahol ezeknek van megoldása.


Ágfalván együtt élnek az évszázados gyökerekkel rendelkezők, a kitelepítettek utódai és a messziről érkezettek, akiket az élő egyházhoz való tartozás összeköt. A közösség erejét mutatja, ahogyan a település össze tudott fogni a legutóbbi próbatételben, a tavaly decemberben bekövetkezett tűzesetet követően.


,,Van közösség, van maradandó, soha el nem múló szeretet és öröm.”- fogalmazott a püspök.

Az istentiszteletet követően megszentelték a Luther-téren a megújult, megszépült lelkészlakást.


Az ünnepen részt vett az oberriexingeni (Németország) fúvószenekar, akiket a település lelkésze, Ulrich Gratz is elkísért Ágfalvára.