CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. szeptember 25., hétfő 21:45


Sopronban is folytatódik a tüntetés

Sopronban is folytatódik a tüntetés

A múlt heti folyamatos tüntetéssorozatot követően, száz-százötven ember szombaton és vasárnap is összegyűlt Sopron Fő terén, annak ellenére, hogy pénteken még az hangzott el, hogy a tüntetés csak hétfőn folytatódik.

Hétfőn több mint ötszázan gyűltek össze a Fő téren, ahol a demonstrációt higgadtság jellemezte. A felszólalók közül többen is a jogszerűség betartását hangsúlyozták, egyidejűleg azzal, hogy a kormányfő és a kormány távozását kérték, és felolvasták a Soproni Demonstrációs Bizottság közleményét.

Mint már előző napokban is tették, a szónokok megköszönték a helyi rendőröknek, hogy szakszerűen felügyelik az eseményeket.

A soproni spontán szerveződő tüntetéssorozat állandó résztvevőiből egy ,,bizottság” alakult, amely a mai napon egy közleményt adott ki.

Pénteken már megjelent az egyetemi hallgatók egy csoportja, akiket addig hiányolt a tömeg, ma, már egy másodéves egyetemi hallgató fel is szólalt a rendezvényen, amelyen a beszédek között énekszámok, szavalatok is elhangzottak, többek között Ady Endre: A tűz márciusa című verse, Latinovits Zoltán tolmácsolásában, archív felvételről.

A már ismert jelszavakat skandáló menet a Fő térről a Várkerületen a Hűségzászlóhoz vonult, ahol a Szózattal és a Székely himnusszal zárilt a demonstráció, amely a résztvevők kinyílvánított szándéka szerint a következő napokban is folytatódik.



A Soproni Demonstrációs Bizottság közleménye

A 2006. szeptember 16-án nyilvánosságra került Gyurcsány-beszéd hatására országos méretű megmozdulások kezdődtek a fővárosban és vidéken egyaránt. A soproni demonstráció-sorozat, hasonlóan a többihez, spontán összegyűlt emberek törvényes és békés vélemény-nyilvánítása. Semmilyen párt sem hívta életre, szervezte vagy irányította a történéseket, azok forgatókönyvét kizárólag az ott megjelentek írták és alakították.

Mi, a Soproni Demonstrációs Bizottság tagjai valamennyien saját elhatározásunkból veszünk részt a tüntetéseken. Önként vállaltuk fel azok rendjének kialakítását, programjának összeállítását, valamint a rendőrséggel való kapcsolattartást. Célunk, hogy a Leghűségesebb

Városban zajló megmozdulások mindenkor békés, kulturált mederben folyjanak, a törvényes keretek között, szélsőséges megnyilvánulások nélkül. Bárki csatlakozhat hozzánk, aki a fentiekkel egyetért és hajlandó az együttműködésre.


Bár mindannyian különbözően szemléljük a világot, más politikai irányzatokkal szimpatizálunk, van, amiben valamennyien egyetértünk: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök végérvényesen elvesztette hitelét és becsületét, ezért távoznia kell posztjáról! A Budapesten és vidéken történt garázdasásoktól, rendbontásoktól valamint a felelőtlen nyilatkozatoktól teljes mértékben elzárkózunk. A tüntetéseket a kormányfő távozásáig folytatni kell! Az önkormányzati választások utáni helyzet jelenleg kiszámíthatatlan, ezért ezt mi a kampánycsend beálltáig vállaljuk.

Minden, a tüntetéseken elhangzó beszéd, vagy a médiának szánt nyilatkozat magánvéleményt tükröz. A Soproni Demonstrációs Bizottság hivatalos álláspontjának csak az tekinthető, amiben annak megjelent tagjai előzőleg megállapodtak.

Köszönetünket fejezzük ki a Soproni Rendőrkapitányságnak, az elmúlt napok demonstrációinak szakszerű és korrekt biztosításáért, a velünk szemben tanúsított együttműködésükért. Közös eredményünk, hogy Sopronban eddig rendbontás nélkül zajlottak az események, s reményeink szerint ez a jövőben is így marad.

Tisztelettel és szeretettel kérjük a tüntetések résztvevőit, hogy méltó módon járuljanak hozzá az eseményekhez. Fehér szalaggal és gyertyával, a béke és a tisztaság jelképeivel érkezzenek, ezzel is kifejezve, hogy egy közösségbe tartozunk!

A város lakosságának türelmét és megértését, az esetlegesen elszenvedett sérelmekért pedig elnézését kérjük. Mindenkit várunk továbbra is, hogy együtt hallassuk hangunkat, hogy Sopron a kulturált és törvényes demonstráció példája lehessen az egész ország számára!

Elfogadták Sopron Fő terén, 2006. szeptember 25-én


(cyberpress)