CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. szeptember 28., csütörtök 20:41


OTP-Napra-forgó jótékonysági kerékpártúra

OTP-Napra-forgó jótékonysági kerékpártúra

Immár ötödik alkalommal szervez jótékonysági kerékpártúrát a Napra-forgó Közalapítvány, idén szeptember 29-én. A komoly hagyományokkal bíró rendezvény úti célja ebben az évben a koroncó-zöldmajori Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézménye - minderről Firtl Mátyás, a kuratórium tagja és Kara Ákos, az alapítvány kuratóriumának elnöke közösen számolt be szeptember 28-i sajtótájékoztatóján a győri Megyeházán.


A kerekezők pénteken reggel 9.00 óráig gyülekeznek Győrben, a Megyeháza előtti téren, ahol bárki csatlakozhat hozzájuk.

A résztvevőket Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke, aki maga is kerékpározva vesz részt a túrán, és a közalapítvány kuratóriumának tagja, továbbá Szakács Imre közgyűlési elnök és az esemény névadó szponzorának képviseletében Németh József, az OTP Nyugat-dunántúli régiójának igazgatója köszönti. Ezt követően a túra résztvevői - rendőri és mentős biztosítással - elindulnak úti céljuk felé. Az előzetes jelentkezések szerint 8 iskola közel 210 diákja választja ezt a programot szeptember utolsó péntekén.

A Napra-forgó Közalapítvány-t Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2001-ben alapította azzal a szándékkal, hogy az általa fenntartott 6 szociális intézményben lakó sérült embertársaink jobb körülmények között élhessék mindennapjaikat.

Ezzel a programmal céljuk az, hogy minden évben a rászorulókra irányítsák a figyelmet, ezért a Megyei Sportigazgatóság és Megyei Szabadidősport Szövetség koordinálásával – a tavalyihoz hasonlóan az idén is megszervezik az OTP - Napra-forgó Jótékonysági Kerékpártúrát.

Hangsúlyozzák, hogy ez nem verseny, hanem a sérült embertársaink iránti szolidaritás és szeretet kifejezése kellemes kerékpározással kísérve.
- Fontos, hogy a fiatalok megtapasztalják, azt ahogyan a fogyatékosok élnek, hogy milyen az ő világuk, hogy tudatosuljon mindenkiben, hogy fogyatékosságuk ellenére ők is ugyanolyan érző, és lelkiekben gazdag emberek, mint mi, mint mindenki más. Ennek megnyilvánulását minden ilyen egyes találkozás alkalmával megtapasztalhatjuk, péjdául akkor, amikor a meglátogatottak nívós, színes műsorral várják és köszöntik a vendégeket - mondta el Firtl Mátyás.

A kerékpártúra az egészséges életmódra való nevelés egyik eszköze is mindazok számára, akik ezen résztvesznek.

A szervezők kérik a közlekedők, elsősorban az autósok türelmét és megértését az időszakos fennakadás miatt, de amint azt Firtl Mátyás hangsúlyozta - a kétszáznál több résztvevő látványa és teljesítménye arra is szolgál, hogy a környezet figyelmét felhívja arra a szükséges együttérzésre, toleranciára, a mások elfogadásának szükségességére, amit a társadalomnak a fogyatékkal élőkkel szemben kellene tanúsítania.
- Azért kerekezünk, hogy így is felhíbjuk a figyelmet fogyatékkal élő társainkkal, és a magunk eszközeivel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az ő életkörülményeik, és az intézményekben dolgozók munkakörülményei javításához hozzájáruljunk.
A Napra-forgó Közalapítvány több szociális intézményt is támogat, az évente végzett igényfelmérés alapján, és évente jótékonysági gálaműsort is szervez az intézményeknek.


Fotók a tavalyi Napra-forgó kerékpártúráról a Képgalériában

Beszámoló a tavalyi Napra-forgó kerékpártúráról