CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2006. október 05., csütörtök 20:09


Szombaton tartja alakuló ülését a megyei képviselő-testület

Szombaton tartja alakuló ülését a megyei képviselő-testület

A törvényi előírások figyelembe vételével szombaton tartja alakuló ülését az új megyei képviselő-testület. Minderről ma délelőtt dr. Szakács Imre és Firtl Mátyás számoltak be a sajtó munkatársainak.

Szakács Imre elmondta, hogy az elmúlt önkormányzati ciklusokhoz képest most annyiban más a helyzet, hogy a vasárnapi választási eredmények ismeretében (Fidesz-KDNP 26, MSZP 12, MDF 2, Nemzeti Fórum 1) nem kényszerülnek háttéralkukra. Tájékoztatást adott arról is, hogy a jogszabály előírásait követve zajlik majd a szombati alakuló ülés (részletes „programja” a www.gymsmo.hu/Közgyűlések/Közgyűlés ülései cím alatt olvasható).

Szakács Imre elmondta azt is, hogy az alakuló ülés keretében két bizottságot is megválaszt a testület, az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-tételt Ellenőrző Bizottságot és a Közbeszerzési bizottságot.

Firtl Mátyás elmondta, hogy a Fidesz-KDNP frakciója már a listaállításkor úgy határozott, hogy a megyei közgyűlési elnöki pozícióra ismét dr. Szakács Imrét jelölik. Megválasztásához abszolút többség, tehát legalább 21 képviselő igen szavazatára lesz szükség. Az alelnökök személyére a megválasztott elnök tesz javaslatot szombaton, az ő megválasztásukhoz is abszolút többség kell. Az alakuló ülést az új elnök megválasztásáig a testület korelnöke, dr. Medgyasszay László vezeti majd.

Az alelnökök személyét firtató újságírói kérdésre -miszerint a megyei napilapban már megjelent utalás a lehetséges alelnökök személyére - Szakács az újságban megnevezett személyeket sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta.

A sajtótájékoztató második részében elhangzott, hogy a megyei képviselőtestület az önkormányzati törvényben rögzített lehetőséggel élve több alkalommal élt felterjesztési, illetve nyilatkozat-tételi jogával.

„A közgyűlés az önkormányzati jogokat, illetőleg a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő bármely kérdésben –közvetlenül, vagy érdekképviseleti szervezete útján- az adott kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és

a.) tájékoztatást, adatot szakmai és jogértelmezési kérdésekben állásfoglalást kérhet,

b.) javaslatot tehet, intézkedés megtételét kezdeményezheti,

c.) az általa irányított szerv működésével , illetőleg az általa kibocsátott jogszabállyal és egyéb döntésével kapcsolatban véleményt nyilváníthat, kifogással élhet, kezdeményezheti annak megváltoztatását és visszavonását.” (Ötv. 101. § /1/ bek.)

„A közgyűlés véleményt nyilváníthat és kezdeményezést tehet a feladat- és hatáskörébe nem tartozó, de a helyi közösséget érintő ügyekben.

A közgyűlési nyilatkozatot e megjelöléssel határozatba kell foglalni.

A határozati formába foglalt közgyűlési nyilatkozatot – a közgyűlés döntésétől függően – közzé kell tenni, egyidejűleg meg kell küldeni a döntésre jogosult szervnek.” (Ötv. 2. § (3) bekezdés):

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés e jogszabályi felhatalmazás alapján 2002-2006. között nyolc alkalommal élt felterjesztési jogával, illetve 9 alkalommal nyilatkozattételi