CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2006. oktĂłber 07., szombat 20:46


OPEN DAYS 2006 - Régiók és Városok Európai Hete

OPEN DAYS 2006

Régiók és Városok Európai Hete

A Nyugat-dunántúli Régió innovatív megoldásokkal mutatkozik be

OPEN DAYS – 2006. október 9-12., Brüsszel

Európai régiók és városok csúcstalálkozója 130 résztvevő régióval

Nyugat-dunántúli programok:

- október 10. 11:30 „Regionális Versenyképesség Innovatív Megoldásai: klaszterek, innovációs pólusok és hálózatok legjobb gyakorlatai” szeminárium a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén

- október 10. 13:30 Fogadás a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén

- október 9-12. Nyugat-Dunántúl kiállítás a Befektetők Kávézójában

- október 9-12- Nyugat-Dunántúl bemutatkozása a Duna-menti régiókkal Baden-Württemberg képviseletén



A 2007-2013-as új programozási időszak küszöbén állunk – amikor eldördül a startpisztoly, a fejlesztési forrásokat gyorsan és hatékonyan kell elköltenünk. Az európai régiók programokat koordinálnak, fontos szerepet vállalnak a legfontosabb kulcsprojektek megvalósításában. Felelősségteljes szerepvállalásra készülnek Magyarország fejlesztési régiói is, köztük Nyugat-Dunántúl. A régiók programkezelési tapasztalataikról, azok legjobb gyakorlatáról is eszmét cserélnek Brüsszelben az október 9-12-i NYÍLT NAPOK rendezvénysorozat keretében. Az Európai Unió éves régiós rendezvény-naptárának legnagyobb eseményére készülünk: a mintegy 13 500 látogatói helyre már nincs szabad hely, a Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviseletén a szeminárium-székek júniusban elkeltek, háromszoros a túljelentkezés.

Az idei évben immár negyedik alkalommal rendezi meg a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság Regionális Politika Főigazgatósága Európa régióival karöltve az OPEN DAYS – Régiók és Városok Európai Hete rendezvénysorozatot. 2006. október 9. és 12. közt a régiók csúcstalálkozója lesz Brüsszelben: az idén 130 európai régió vesz részt a programsorozatban.

A szakmai rendezvények öt fő témakör köré csoportosulnak, amelyek a következők: versenyképesség és befektetés-ösztönzés, PPP (public-private partnership) együttműködések támogatása, nagy infrastrukturális projektek, regionális innováció, valamint a Strukturális Alapok hatékony menedzsmentje az új programozási időszakban. A 2007-2013-as fejlesztési időszak küszöbén állunk – amikor eldördül a startpisztoly, a fejlesztési forrásokat gyorsan és hatékonyan kell elköltenünk. Az európai régiók programokat koordinálnak, fontos szerepet vállalnak a legfontosabb kulcsprojektek megvalósításában. Felelősségteljes szerepvállalásra készülnek Magyarország fejlesztési régiói is, köztük Nyugat-Dunántúl. A szemináriumok mellett az idén első alkalommal a régiók „Befektetők Kávézójában” is közvetlen kapcsolatokat lehet majd építeni.

Az eseménysorozat keretében Nyugat-Dunántúl egyszerre több helyszínen is bemutatkozik: a legfontosabb esemény a saját szervezésű szeminárium és az azt követő fogadás, amely október 10-én 11:30-kor kezdődik Nyugat-Dunántúl-, Stájerország-, a lengyel Kujávia-Pomeránia-, a bolgár Trákia és immáron Észak-Horvátország közös multi-regionális képviseletén (Avenue de Tervueren 82-84) „Regionális Versenyképesség Innovatív Megoldásai: klaszterek, innovációs pólusok és hálózatok legjobb gyakorlatai” témában. Nikos Pantalos, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága helyettes vezetőjének elnökletével spanyol, osztrák, lengyel és magyar előadók, köztük Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, tartanak előadást. Az előadásokat követően lehetőség lesz szűk körű beszélgetésekre, a rendezvényen részt vesz többek közt Hans Beck, az Európai Unió korábbi nagykövete, és Demeter János, Kovászna megye elnöke is.

Nyugat-Dunántúl önálló brüsszeli képviselete jól vizsgázott: a régió három megyéje és megyei jogú városai újabb két évre biztosították közösen a működés feltételeit, így a továbbiakban is lehetőség nyílik régiós brüsszeli érdekérvényesítésre.


A Pannon Gazdasági Kezdeményezés immár több mint 5 éve kíséri, segíti a Nyugat-dunántúli régió gazdasági folyamatait, szorosan együttműködik a régióban hasonló területen működő szervezetekkel és állandó motorja a régió gazdaságfejlesztésének. Az együttműködés célja egy vonzó, innovatív gazdasági környezet megteremtése, a régió belső gazdasági kohéziójának erősítése, az innovációs képesség kialakítása/megerősítése, illetve a gazdaságfejlesztési hálózatok megerősödéséhez szükséges szervezeti rendszer felállítása volt. Fenti célkitűzések megvalósítása érdekében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, a Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Rt. 2001. október 16-án írta alá a Pannon Gazdasági Kezdeményezést létrehozó megállapodást. A Pannon Gazdasági Kezdeményezés tevékenységének eredményeként válhatott a Nyugat-dunántúli régió az OECD szerint is klaszter mintarégióvá, hiszen e Kezdeményezés keretében jött létre a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter (PANFA), a Pannon Termál Klaszter (PANTERM) és a 2000. év végén alakult első magyarországi iparági klaszter, a Pannon Autóipari Klaszter (PANAC). Klaszterizáció, mint a versenyképesség növelésének egyik jelentős eszköze megelőzte saját korát: Nyugat-Dunántúlon 2-4 évvel korábban alakultak meg az első klaszterek, mint hazánk más területein, s korábban, mint amikor az Európai Unió ezt beavatkozási területként beazonosította. Nyugat-Dunántúl oly módon is megelőzte saját korát, hogy az egész régiót tekinti fejlesztési pólusnak. A szakemberek szerint az igazán versenyképes fejlesztési pólusok legalább 1 milliós lakosú fejlesztési potenciállal bíró koncentrált térségek. Nyugat-Dunántúl gazdasága ennek minősülhet, 5 középvárosunk, ipari-gazdasági központunk megteremtette azt a lehetőséget, hogy ezt együttesen európai színtérre vigyük. Térségünk, s a Pannon Gazdasági Gazdasági kezdeményezés nem egy nemzetgazdaság részeként definiálódik: Győr kapu Pozsony és Bécs, Sopron Bécs, Szombathely és Zalaegerszeg Graz és Ljublana Nagykanizsa pedig Horvátország felé.

A Kezdeményezés megteremtette a nyugat-dunántúli hálózatalapú gazdaságfejlesztés keretét, segíti a régió gazdaságfejlesztési programjainak végrehajtását, és lehetővé teszi, hogy a régió gazdasági dinamizmusából részesülő vállalkozói kör kiszélesedjék a hálózati együttműködésbe bevont kis- és középvállalkozásokkal.